CHF-ről forinthitelre váltani megéri-e hosszú távon?

Tisztelt Hitelnet!

2,5 évvel ezelőtt 35.000 CHF akkori értékén 6,3 M,-Ft kölcsönt vettem fel. Jelenlegi árfolyamon ez már csaknem 9M,-Ft.

Szerencsére abban a helyzetben vagyok, hogy megélhetési problémát nem okoz az 50-ről már 65 ezer Ft-ra nőtt havi törlesztő részlet, de úgy érzem, hogy egyre rosszabb irányba haladnak a dolgok.

Anno amikor felvettem a hitelt előre örültem, hogy olyan magas (akkor 181,- Ft-os) árfolyamon sikerült hozzájutnom, gondoltam úgyis visszább fog állni a kb. fél évvel azelőtti 150 Ft körüli összegre. Sajnos nem így lett, és félek, hogy a helyzet tovább fog romlani.

Azt tervezem, hogy amit csak lehet félreteszek, és próbálom a következő 4-8 évben rendezni a hitel teljes összegét. A félelmem azonban, hogy nem tudok olyan iramban félretenni, amilyen iramban romlik a Ft, ezért hiába próbálok meg évente 1 – 1,5 M Ft-ot beletenni a hitelbe, szinte semmivel nem jutok előrébb…

Ez okból kifolyólag azon gondolkozom, hogy a CHF hitelemet kiváltsam egy Ft alapú hitellel. Még ha magasabbak is a kamatok, de fixen számolhatok a törlesztő részlettel, az nem fog ilyen mértékben emelkedni, és amennyit előtörlesztek a tőke részbe, azzal ténylegesen fogy majd a tartozásom. Összeszedve minden lehetséges pénzt kb. 3M-Ft-ot bele tudok tenni a hitel kiváltásba, és így újra közel 6 M Ft-ot kellene, de most már Ft-ban felvennem.

Kíváncsi vagyok az Önök és esetlegesen az olvasók véleményére is, hogy ebben a helyzetben mit tartanak jó döntésnek? Érdemes átváltanom HUF hitelre? Jelenleg semmiképpen ne tegyem, mert biztosan visszább fog esni a CHF árfolyam (ezt hittem 2 éve is)? Ha visszaesik kicsit akkor érdemes vagy akkor sem? Vélhetően többet bukok a váltással és annak az egyéb költségeivel, mint amennyit nyernék a dolgon pár év alatt?

Előre is nagyon köszönök minden hozzászólást, észrevételt, jó tanácsot!

Üdvözlettel,
Péter

Kedves Péter!

A svájci frank alapon felvett hitelek forintra váltásával kapcsolatban meglehetősen nehéz lenne tanácsot adni. Ennek oka, hogy jelenleg sajnos nem ismert sem a svájci frank árfolyamának jövőbeni alakulása, sem meglévő CHF hitelének, illetve a forinthitelek kamatának későbbi változása.

A mostani kiváltással azonnali árfolyamveszteséget realizál. Hogy ez a későbbiekben is jelentkezne-e vagy sem, illetve a hitelkiváltással elkerülhető lenne-e, sajnos csak utólag derül ki. Éppen ezért konkrét javaslatot nem tudunk és nem is szeretnénk adni.

Amiben segíteni tudunk Önnek az, hogy személyre szóló hitelajánlatban tájékoztatjuk az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő legkedvezőbb hitelkiváltó kölcsönökről. Ezek ismertében dönthet az esetleges hitelkiváltásról. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Én sem tudom eldönteni mit tegyek. 2007-ben vettem fel 2.500.000,-Ft-ot autóvásárlásra, 153 Ft-os árfolyamon. Tegnapi nap kérdeztem meg a bankot mennyit kellene fizetnem, ha kifizetném.
Válasz: 2.300.000,-Ft. És 2007. február óta rendszeresen törlesztek. A futamidőből hátra van még 55 hónap. Én is szívesen olvasnék szakértői véleményeket az átváltással kapcsolatban.
Tisztelettel:
Barbara

A választ köszönöm, bár előbbre nem kerültem vele.
Mint szakértők kíváncsi lettem volna, hogy Önök ebben az esetben mit tennének, inkább kivárnának, vagy inkább váltanának… Azt megértem, hogy határozott döntést nem lehet hozni a témában, de érveket felsorakoztatni egyik / másik oldalon biztosan lehetséges, és az gondolom segítene a hozzám hasonló helyzetben lévőknek.
Maradok tisztelettel,
Péter


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x