Tisztelt Szakértő!

Lakásbővítés kapcsán lenne szükségem hitelre. A munkát megoldjuk családon belül, így nem feltétlenül tudnám számlával igazolni a bank felé, hogy mire is költöttem a hitelt. Ilyen esetben igényelhető speciálisan erre a célra valami kedvezményes hitel, vagy csak a szabadon felhasználható fajtát kaphatnám meg?

Körülbelül másfél millió forintra van szükségem. Két ingatlannal rendelkezem, de amit fedezetként fel szeretnék ajánlani, azon van némi teher. Így elfogadja azt a bank fedezetnek? Annak a háznak az értéke valahogy 5,4 millió körül mozog.

Köszönöm válaszát.
László

Kedves László!

Ha kedvezményes hitelen az állami kamattámogatású kölcsönt érti, akkor az sajnos lakásbővítési célra – még számlák bemutatásának ellenében sem – vehető igénybe. A bővítési munkálatok kétféle hitelből is finanszírozhatók: szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitelből. Mivel mindkét esetben piaci kamatozású kölcsönről van szó, ezért jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettséggel nem jár egyik hitel felvétele sem. Ha azonban lakáscélú hitelt igényel, akkor néhány pénzintézet előírhatja, hogy a költségvetés egy részét számlával fedje le. Ebbe még az is belefér, hogy a munkálatokat családon belül – számla nélkül – végzik.

A bővítési hitel jogerős bővítési engedéllyel és a munkálatokat részletező költségvetéssel igényelhető, s kamata alacsonyabb, mint a szabad felhasználású hitelkonstrukcióké. Ezzel ellentétben a szabad felhasználású hitel felvételéhez sem a bővítési engedély, sem a költségvetés nem szükséges. A konkrét hitelcélt sem kell megneveznie.

Némi problémát inkább az jelenthet, hogy a fedezetül felajánlani kívánt ingatlanon van teher. A hitelfelvétel szempontjából tudni kellene, hogy kinek a javára van bejegyezve a terhelés, s pontosan milyen jellegű és mekkora összegű teherről van szó. Mindezek ismeretében tudunk Önnek személyre szóló bővítési vagy szabad felhasználású hitelajánlatot készíteni. Díjmentes hitelajánlatunkhoz online nyomtatványunk kitöltése után juthat hozzá.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése