Tisztelt Hitelnet!

Az alábbi kérdésekkel kapcsolatban szeretnék tájékozódni.

Kérdések:
1. A fizetésem jelenleg nettó 400 ezer Ft. Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben ingatlan bérbe adásával 500 ezer fölé emelkedik, mekkora összeggel juthatok nagyobb ingatlanvásárlási kölcsönhöz, ha a legnagyobb összeget szeretném felvenni.
2. Ingatlanvásárlási kölcsön igénylését megelőzően hány hónapig kell igazolt 500 ezer fölötti fizetés ahhoz, hogy egy esetleges kölcsön esetén a törlesztőrészlet a fizetés 60%-a lehessen?
3. Ingatlan bérbeadásból származó jövedelemnek a bérleti díj számít, vagy az értékcsökkenési leírás és esetleges költségek után maradó (adóalap) összeg?
4. A kölcsön igénylése előtti évben legyen folyamatos bérbeadás?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Kármen

Kedves Kármen!

A jelenleg kialakult helyzetre tekintettel a hitelintézetek az elfogadható jövedelemtípusokra és a minimálisan elvárt jövedelem mértékére vonatkozóan korlátozásokat vezettek be. Ezt ugyan jelenleg még nem tette meg minden pénzintézet, de várhatóan némi szigorításra kell számítani e tekintetben minden banknál. Ezek a szigorítások átmeneti jellegűek, de sajnos nem tudjuk megjósolni, hogy meddig tartanak.

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem másodlagos jövedelemnek számít. Ez azt jelenti, hogy az igénylő elsődleges, önállóan figyelembe vehető jövedelme mellett kiegészítő jövedelemként volt eddig elfogadható. Feltétele: az igénylő tulajdonában lévő, tehermentes ingatlan bérbeadása. A bérbeadásból származó jövedelem NAV jövedelemigazolással alátámasztható kell, hogy legyen. Emellett a legtöbb banknál elvárás a bankszámlára érkező bérleti díj.

Több bank is jelezte már azonban, hogy a bérleti díjat a jövőben sajnos nem tudja figyelembe venni a jövedelemvizsgálat során. Ha Ön a közeljövőben kíván hitelt felvenni, ezzel mindenképpen számolnia kell. Ilyen további korlátozás, hogy alkalmazottak esetén csak az alapbérrel lehet számolni, tehát rendszeres pótlék, napidíj, mozgóbér, jutalék, teljesítménybér nem kerül figyelembevételre a JTM számítás során. Ugyancsak több pénzintézet jelezte, hogy külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet jelenleg nem tud elfogadni hitelfelvétel során.

Ami a JTM számítást illeti, törvényi előírás alapján 500.000 Ft alatti igazolt nettó jövedelem mellett - legalább 10 éves kamatperiódusú hitel esetén - annak maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre. 500.000 Ft-ot elérő jövedelem esetén annak 60%-át lehet hiteltörlesztésre fordítani. Ebbe beleszámít az igénylő esetlegesen már meglévő törlesztése is, folyószámla hitelkeret, hitelkártya, stb. A JTM számítás - belső banki szabályok alapján - ennél szigorúbb is lehet.

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése