Tisztelt Hitelnet!

Egy éve vásároltam egy lakást otthonteremtő hitellel, és lakóhelyet létesítettem benne. A bank felé be is mutattam egy éven belül az állandó lakhelyről szóló lakcímkártyámat. Viszont most úgy alakult a magánéletem és az anyagi helyzetem, hogy szeretném kiadni, de lehetőleg csak átmenetileg kb. egy évre. Állandó lakcímnek megtartanám a lakást, és a jövedelem is be lenne jelentve, de gondolom a Kincstár/adóhatóság felé ez egyértelművé válna, hogy abban az időszakban nem lakom valójában a lakásomban.

Ennek milyen negatív hatása lehet rám nézve, akár bukhatom a támogatást, esetleg még visszamenőleges büntetést is kaphatok (mert megszegtem a vállalásomat), vagy ez csak egy formalitás, és inkább csak a bejelentkezésre vonatkozik?
Jár-e ez bejelentési kötelezettséggel, ha átmeneti az állapot. Nem üzletvitelszerűen tenném ezt a kiadás dolgot, tehát a jogosultságom indokolt, csak a jelenlegi helyzetem miatt szeretném kiadni, de ha ezen bukok, akkor inkább nem adom ki.

Kérem, segítsenek, mert nem tudom, mennyire kell ezt a kitételt komolyan venni?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Kriszti

Kedves Kriszti!

Az otthonteremtési kamattámogatást szabályozó kormányrendelet a lakcímkártya egy éven belüli bemutatásán kívül a kamattámogatásra való jogosultság feltételeként szabja meg, hogy az otthonteremtési kamattámogatással érintett lakás legalább a kamattámogatott időszak lejártáig (futamidő első 5 éve) a támogatott személy lakhelyéül szolgáljon.

Ha a lakásvásárló e kötelezettségének nem tesz eleget, akkor az otthonteremtési kamattámogatást a hitelintézet visszavonja, és a támogatott személy a már igénybevett kamattámogatást az igénybevétel napjától esedékes, a Ptk. szerint számított kamatokkal együtt köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni.

Arról, hogy e feltételnek való megfelelést a kamattámogatott időszakban a hitelintézet vagy a Kincstár ellenőrzi-e, ha igen, milyen módon, illetve kiadható-e a kamattámogatás igénybevételével vásárolt ingatlan és van-e Önnek bejelentési kötelezettsége a bérbeadással kapcsolatban, a hitelnyújtó bank vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatala tud Önnek pontos felvilágosítást adni. Javasoljuk, hogy keresse meg ez ügyben az illetékeseket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
CSOK-ra vásárolt családi házam alsó szintjén lévő üzlethelyiségét kiadhatom? A címre be van jelentkezve a család és ez a kiadást követően sem változna.

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem lenne, hogy 2015-ben vásárolt lakásunkra felhasználtuk 3 gyerekre a csokot 1.500.000 Ft-ot. Anyósom egyedül maradt, mert apósom pár hónapja elhunyt és szeretnénk magunkhoz venni, mert ő is elég beteges.
Kérdésem az lenne, hogy anyósomat be lehet-e jelenteni állandó lakcímre vagy tartózkodási helyre erre a címre?

Azt olvastam, hogy a CSOK támogatással vásárolt új lakás esetén, miután oda a család bejelentkezett, módjukban áll mégis 5 évig máshol lakniuk indokolt esetben és ha ezt megváltozott munkahelyük teszi szükségessé.
Kérdéseim: ezt be kell külön jelenteni? Ezen időszak alatt kiadható a lakás?

Mi van abban az esetben, ha egy szocpolra épült ház tulajdonosa kiadja a házát albérletbe? A ház 2006-ban épült és 2007 május 1-je óta van albérletbe kiadva.
Az albérlőknek, akik fizetnek érte, lehet-e problémájuk belőle?