Kedves Hitelszakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy mik a lehetőségeink abban az esetben, ha hitelhez szeretnék jutni tetőtér beépítéséhez. Jelenlegi helyzetünk: Én nappali tagozatos 21 éves diák vagyok, májusban végzek a szakmámmal. Második éve dolgozom a munkahelyemen, ahol a szakmámat tanulom ki. A párom 27 éves, több mint egy éve folyamatosan van munkaviszonya. Átlagkeresete 130-160 ezer. Amint elhelyezkedtem, felvennénk a hitelt. Ingatlanuk egyikünknek sincs, ahogy tartozásunk se.

Kérdéseim, hogy hitel igénylésnél beleszámít-e az én 2 év munkaviszonyom, segít-e ha bejelentett élettársak lennénk, illetve a szocpolt igényelhetnénk-e. 5 millió forintról lenne szó.

Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel.
Adrienn

Kedves Adrienn!

A hitelkérelem benyújtásakor meglévő munkaviszonynak legalább 3 hónapja meg kell lenni ahhoz, hogy az abból származó keresetet a pénzintézetek figyelembe tudják venni a jövedelemvizsgálat során. A hitelfelvevő nem lehet próbaidőn. A munkaviszony határozatlan és határozott idejű egyaránt lehet, ám határozott idejű munkaviszony esetén egyéb feltételeket is támaszthatnak a bankok. Az Ön jövedelmével tehát csak akkor tudnak kalkulálni majd a bankok, ha az aktuális munkahelyen meglesz a 3 hónap. A folyamatos munkaviszonyba egyébként beleszámít az előző munkaviszony is, ha a kettő között nincs 30 napnál hosszabb megszakítás.

A bankok nem tesznek különbséget élettársak és bejelentett élettársak között. Nem szükséges tehát a bejelentett élettársi viszony, mert abban az esetben sem lennének kedvezőbb hitellehetőségek.

Ha egy olyan lakóingatlan tetőterét szeretnék beépíteni, ami nem az Önök tulajdonában van és különálló lakást hoznának létre, akkor a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében igényelhető lenne a szocpol. Ha nincs még gyermekük, akkor legalább két gyermek vállalásával megelőlegező szocpol igénylésére van lehetőség jelenleg, de ez a támogatási forma csak házastársak számára elérhető. Élettársak, bejelentett élettársak nem igényelhetnek megelőlegező szocpolt.

Amennyiben nem különálló lakást hoznak létre, hanem a meglévőt bővítik a tetőtérben, akkor arra szocpol jelenleg nem igényelhető. A vonatkozó törvényjavaslat alapján azonban 2015 közepétől lakásbővítés esetén ismét elérhető lesz a korábbi félszocpolhoz hasonló, gyermekek utáni támogatás. Arról, hogy a jogosultságnak milyen feltételei lesznek, egyelőre nincs információnk, de mivel Önöknek jövő májust követően válik aktuálissá a tetőtér beépítés, addig pontos információval tudunk majd szolgálni.

Javasoljuk, hogy a hitelfelvétel előtt kérjék Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatát, melyből az akkor legkedvezőbb lakáshitelekről kaphatnak tájékoztatást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése