BAR lista miatt ki igényelhetne építési hitelt?

Üdvözlöm!

Egy olyan szituációba csöppentem, hogy párommal lakáshitelt szerettünk volna felvenni új lakás építéséhez, de kiderült, hogy én bárlistán vagyok egy másik jelzálog alapú kölcsön miatt és csak ő igényelhetné!

Nekem van ingatlanom, ami fedezetként szolgálna, de 6,3 millió tartozásom van…. Igényelhetnénk-e úgy lakáshitelt, hogy ez a másik bank kifizeti ezt a kölcsönt és akkor betudja számítani az én ingatlanomat is és még amit építeni szeretnénk arra is jelzálogot + szocpolt?

Előre is köszönöm válaszukat!
Mónika

Kedves Mónika!

A pénzintézetek mind építési hitel, mind hitelkiváltó kölcsön igénylése során vizsgálják a BAR listát. Ha az igénylők adatai negatív tartalommal – például: hitelmulasztás – szerepelnek a rendszerben, akkor a hitelkérelem visszautasításra kerül.

Ebben a helyzetben tehát nem vezetne eredményre az sem, ha meglévő hitele kiváltása után kerülne sor az építési hitel igénylésére. Meglévő hitelének kiváltását ugyanis a BAR lista miatt egyik bank sem finanszírozná. Az építési hitel igénylésének is ugyanez az akadálya. Ön így – aktív bárlistásként – nem vehet részt hitelügyletben.

Hitelfelvételre akkor lenne jogosult, ha egyéb módon sikerülne visszafizetni fennálló tartozását – ezt követően passzív státuszba kerülne, majd innentől számítva 1 év után törölnék a negatív tartalmú bejegyzést a KHR rendszerből.

Az építkezéshez jelenleg párja egyedülállóként vehetne fel hitelt, szocpol nélkül, megfelelő jövedelem és megléte esetén.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x