A bankszövetség új elnöke szerint elfogadható a jegybank érvelése, és valóban korlátokat kell szabni a az ország pénzügyi stabilitása érdekében. Mindenképpen szükséges egy felső határ megállapítása az adható hitelek nagyságában, a tervezett mértéket azonban nem tartja elfogadhatónak a szakember.

Erdei Tamás pontos számokat is említett, melyek szerint az MNB által javasolt forint alapú hitelek esetében a felvehető jelzáloghitelek felső határa az ingatlan forgalmi értékének 70%-ról 80%-ra kellene módosítani

Az euró alapú hitelek tekintetében sem egyeznek a vélemények, mivel Erdei véleménye szerint a hosszabb futamidejű lakáshitelek esetében az Euró-t már saját valutaként kell értelmezni, hiszen a hitel futamideje alatt hazánk biztosan csatlakozik az eurózónához. Ezért mindenképpen csökkenteni kellene a forint- és az euróalapú hitelek közötti finanszírozási hányadban tervezett különbségeket.

A Bankszövetség azt is problémásnak tartja, hogy az igénylő rendelkezésére álló és igazolható jövedelme alapján korlátoznák a havi törlesztőrészlet maximumát mivel a szakember véleménye szerint ez teljesen felesleges beavatkozás lenne a hazai kereskedelmi bankok gyakorlatába. Magyarországon a valós és az igazolt jövedelem számos esetben lényegesen eltér. A hitelezési kockázatok felmérése és pontos megítélése a bankok feladata. Erdei hozz tette azt is, hogy egy ilyen mértékű beavatkozás jelentősen korlátozná az új és használt lakások piacát.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése