Banki követelés bedőlt hitel esetén

Kérem segítsenek eligazodni annak kapcsán, hogy ha valakinek bedől a lakáshitele és a bank elárverezni azt, de nem kapja meg az összeget, amivel az (volt) tulajdonos, a hitel fevevője tartozik, akkor a bank, miután a zálogba kért házat és az önrészt már elvette, elvehet-e még valamit a magánszemélytől, terhelheti-e a jövedelmét.

Ha igen, akkor milyen jogi alapon teszi ezt?
Sajnos sokan ezen alap kérdésekkel sincsenek tisztában ma Mo-n, talán éppen a civilizált országok példája kapcsán, ahol egy bank, aki 70%-ig ad egy ingatlanra hitelt (nem 100%, hogy ha “menekülni kell” ne legyen vesztesége) nem vehet el mást csak a zálogba tett házat, (ill. ami más egyéb zálogba lett helyezve).

Tisztelettel.
Zoli
Kérdést feltette: Zoli

Kedves Zoli!

Bedőlt lakáshitel esetén a pénzintézetek jogosultak a teljes fennálló tartozást követelni. Amennyiben tehát az ingatlanértékesítésből nem sikerül fedezni a tartozást, akkor az adós jövedelméből is tiltható.

Magyarországon és külföldön szerzett jövedelemből egyaránt tiltható a tartozás, mely a nettó kereset 33%-át teszi ki.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ismerősömnek több bank felé van tartozása. Van egy jelzálog is, melyet rendesen fizetnek. Kérdésem az lenne, hogy árverezheti-e a többi bank az ingatlant, ahol NEM az ingatlan a fedezet? (nem jelzáloghitel)

Kedves József!
Nemfizetés esetén elsőként a fizetésből történő letiltás útján hajtják be tartozásukat a hitelintézetek. Ha erre nincs mód, akkor végső esetben akár a saját ingatlanával is felelhet az adós a tartozás visszafizetéséért. További pontos tájékoztatást ez ügyben végrehajtási szakértő tud Önnek adni.

Tisztelt cím!
Szeretnék érdeklődni, bedőlt ingatlanhitelem van.
Két kérdésem lenne, az egyik, hogy mennyi idő alatt zajlik le egy árverezés? Már bejegyezték a végrehajtást kb. 1 hónapja, de még nem írták ki az árverezés időpontját.
Másik kérdésem az lenne, hogy volt párommal vettük fel közösen a hitelt, az ingatlannak fele-fele arányú tulajdonosai vagyunk. Az árverezés után maradó hitelösszeget külön-külön, fele-fele arányban írja a nevünkre a bank? Vagy lehet ilyet kérni? Mert ügyvédi peres úton nem lehetséges a mi esetünkben az anyagi különválás.
Köszönettel:
Nikolett

Kedves Nikolett!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, így nem tudunk Önnek tájékoztatást adni arról, hogy mikor várható az árverezés. Ezzel kapcsolatban az illetékes végrehajtó irodánál kellene érdeklődnie. Az árverés után fennmaradó összeget valószínűleg fele-fele arányban kapják meg, ha az ingatlannak is ilyen arányban voltak tulajdonosai.

Tisztelt cím!
A tulajdonomban lévő ingatanomra jelzáloghitelt vettem fel, amit rendesen törlesztek. Sajnos mellette rendelkezek szabad felhasználású személyi kölcsönökkel, amit már nem fogok tudni fizetni, mivel a jelzáloghitel részlete annyira megemelkedett. Kérdésem az lenne, hogy ha a bank felmondja a hitelszerződést és végrehajtási szakaszba ér, rá lehet-e terhelni az ingatlanra, árverezhetik-e? Amennyiben igen, akkor a másik bank is (jelzáloghiteles) felmondja a hitelszerződést?
Köszönettel: Norbert

Tisztelt Cím! Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy szeretnénk egy lakóingatlant megvenni, ami banki bedőlt hiteles, de még a hitel tulajdonosa még fizet egy összeget, hogy ne vigyék végrehajtásra az ingatlant. A lakás “értékesítéséhez” a hitel tulajdonosa egy ingatlanirodához szerződött. Mi szeretnénk a bankkal megegyezni, de az ingatlaniroda a maga %-át tőlünk szeretné beszedni mondván az ingatlan lakóitól nem tudja behajtani az összeget, a bank pedig szerinte nem fog fizetni neki. Lehet őket ebből az ügyletből kihagyni – bár gondolom – mivel aláírtunk egy nyilatkozatot, hogy rajtuk keresztül néztük meg – így nem igazán?? A másik kérdés: mennyire lehet ilyen estekben… Továbbiak »

Tisztelt Cím! Külföldi jövedelemből vonható a tartozás? Én úgy tudtam, hogy nem. Rákérdeztem a bankomban is, ott is egyértelműen elmondták, hogy nem. Magyarországi végzés hogyan kezelendő külföldön? Persze úgy értem, hogy külföldi a lakcím, a munkahely és a számla is, nem Magyarországra érkezik a külföldi jövedelem. Még azt kérdezném meg, hogy ha a lakás árverezése után marad még tartozás, az ugyanolyan módon kamatozik majd, mint a lakáshitelem? Tehát marad mondjuk 5 millió, az a végére majd 15-re duzzad? De ha vonják a fizetés 33%-át, akkor az soha nem fog elkopni, tehát mindegy, hogy mennyire nő a tartozás, többet úgysem tudnak… Továbbiak »

Tisztelt Cím!
Hasonló cipőben járok, azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy jelenleg egy éves kisfiam után gyedet kapok, abból is levonható a tartozás? Illetve, ha a nevemre kerül valami, akkor azt viszik??? Illetve, ha velem történik valami, akkor a gyermekemnek kell fizetni helyettem a fennálló tartozást, vagy az én elhalálozásommal az is megszűnik, mert utánam mást jelenleg nem örökölne, csak tartozást, amit esetleg a későbbi jövedelmemből vonnak.
Elévül-e ez valaha???
Kérem segítsen megválaszolni ezeket a kérdéseket.


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x