Magyarországon és Európa más államában is megkárosítják a hitelfelvevőket a pénzintézetek az által, hogy meghatározott pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat csak összekapcsolva nyújtják az ügyfeleknek. Mindez a CEPS, Brüsszelben található kutatóintézetének felméréséből derül ki.

A hazai pénzintézetek gyakorlata szerint az adott banknál történő folyószámla vezetéssel, szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitelek felvételével kapcsolatban előírják bizonyos kapcsolódó szolgáltatások meglétét. Ilyen lehet például a hitelfedezeti életbiztosítás megkötése vagy meghatározott típusú számlacsomag igénylése. Az elemzés készítői szerint ez nehézségeket okozhat estleges bankváltáskor, vagy negatívan befolyásolhatja az egyes díjak összehasonlítását, ráadásul legtöbbször megnövelik ügyfeleik költségeit is.

Abban az esetben tehát, amikor a bankok olyan termékeket és szolgáltatásokat kapcsolnak össze, amelyek önmagukban is igényelhetők, elvileg nem jelentenek hátrányt az igénybevevők számára, azonban a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy ez által az ügyfeleknek számukra nem előnyös termékeket javasolnak az ügyintézők.

Magyarországon – több országhoz hasonlóan – a CEPS szakértői olyan árukapcsolásokat találtak a jelzáloghiteleket és a folyószámla vezetést illetően egyaránt, amelyek hátrányosak az ügyfelek számára. 2005-ben a Gazdasági Versenyhivatal ezzel kapcsolatban azt állapította meg, hogy gazdasági szempontból ez ilyen árukapcsolásos módszerek indokolatlanok, majd 2006-ban a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete által kiadott ajánlás ezt meg is tiltotta. Ez az ajánlás azonban jelenleg nem kötelező jellegű, emiatt nem is volt hatással a pénzintézetek magatartására.

A kutatóintézet szerint nem vezetett eredményre a néhány országban kötelezővé tett tilalom sem: Belgiumban és Szlovákiában a tilalom ellenére továbbra is alkalmazták az árukapcsolást, Írországban és Spanyolországban pedig a fogyasztók szempontjából nézve ugyanolyan hátrányos megoldásokat vezettek be a bankok.

A pénzintézetek mind nálunk, mind más tagállamokban is előírják bizonyos esetben a munkabér adott pénzintézetnél vezetett folyószámlára történő rendszeres átutalását vagy kötelezővé teszik bizonyos típusú bankszámla megnyitását. A probléma az, hogy a szakértők véleménye szerint ez némely esetben, nem mérsékli, hanem éppen ellenkezőleg, növeli az igénybevevők költségeit.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése