Jó napot!

Lentebb olvastam, hogy nem munkanapban, hanem napban értelmezhető a 10 nap határidő a bírálathoz. Babaváró hitel igénylésünket az összes szükséges igazolás megszerzése után 17 napja adtuk be. Rá két nappal jelezték, hogy a beadás napján kézhez kapott oep igazolás formátuma nem megfelelő, azt másnap cserélték, és pótoltuk, de már ennek is 14 napja (10 munkanapja).

Arra hivatkozva, hogy a feleségemnek a nevén lehet csak a hitel, és az ő bankszámlájára utalhatnak csak, nyittattak velünk egy új bankszámlát a nevére, mivel eddig az én nevemen lévőt használtuk, bár neki is volt hozzáférése, társkártyája. Mindem feltételnek megfelelünk, a hitel törlesztőrészlete az össz jövedelmünk 10%-át sem éri el, más hitelünk nincs. 9 éve folyamatosan egy munkahelyen dolgozom megszakítás nélkül, tiszta erkölcsi, első házasság, a baba már nagyon úton.

A hiánypótlás óta nem keresett minket a bank a szerződéssel. Ma mi emailben érdeklődtünk. Azt a választ kaptuk, hogy legyünk türelemmel, hamarosan lesz döntés. A hiánypózlástól számított 10 munkanap is lejárt már, nem hogy a befogadástól számított 10 naptári nap.

Kihez tudok ezzel panasszal fordulni? És ha netalán ez még tovább csúszik, és a kicsi úgy dönt, hogy világra jön a szerződés megírása előtt, (de a 10 nap után), akkor érvényes a kamatkedvezmény?

Több gyermeket egyenlőre nem tervezünk, akkor piaci kamatozású lenne a hitelünk? De ha mégis lenne következő, akkor a bank csúszása miatt nem járna a 30% elengedés, csak a kamatmentesség?

Köszönöm válaszát!
Csaba

Kedves Csaba!

A babaváró hitel nyújtását szabályozó kormányrendelet módosítása értelmében nem a szerződéskötés, hanem a babaváró hitelkérelem benyújtását követően született gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást. Ez azt jelenti, ha időközben megszületik a gyermekük úgy, hogy a babaváró hitelt még nem kapták meg, a gyermek a kedvezmények szempontjából figyelembevételre kerül majd a későbbiekben. Így utána jogosultak lehetnek majd a kamatmentességre, illetve második gyermek születése esetén a tőketartozás 30%-ának elengedésére is.

Panasz esetén az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központhoz fordulhat.

A jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jò napot kivánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a lányom és a vőm sajnos elfelejtette 60 napon belül bejelenteni a babavárò hitelt finanszirozò bankjukban a kislányuk születését, csak pár napot csùsztak. Előfordulhat, hogy elesnek emiatt bármitől,pl a kamatmentesség?
Köszönettel
Barbara