Kedves Szakértő!

Diákhitelemet rendszeresen törlesztettem. 2018-ban várandós lettem, így éltem a Diákhitel által felkínált lehetőséggel, mely szerint egy gyermek után a kamatfizetést az állam átvállalta, én pedig meghatározott ideig mentesülök a törlesztőrészlet fizetése alól. Természetesen ezáltal nem csökken a tőketartozás.

Jelenleg várandós vagyok 2. gyermekükkel, és szeretnénk felvenni a babaváró hitelt. Férjemmel mindketten lekértük a KHR lista adatunkat, mivel ő tavaly októberben rendezte véglegesen a saját diákhitelét. Az ő adatlapján az szerepel, hogy nincs a KHR listán. Míg az enyémen ugyanezen pontnál az szerepel, hogy igen, rajta vagyok a KHR listán. Ez most mit jelent pontosan? Ez a negatív listát jelenti? Sajnos nem teljesen világos számomra, mert nem volt elmaradásom, most pedig van róla döntés, hogy fel van függesztve a törlesztőrészlet átmenetileg. Ha megszületik a 2. gyermekünk, akkor pedig a fele tartozást elengedik. De a babavárót pedig hamarabb meg kell igényelni még a szülés előtt.

Ez megakadályozhatja a babaváró felvételét?
Erről kitől tudok érdemi információt szerezni?

Köszönöm!
Anett

Kedves Anett!

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) pozitív és negatív információkat egyaránt tartalmaz. Diákhitelnél első gyermek születése esetén van lehetőség a törlesztés felfüggesztésére. Második gyermek születése esetén pedig a felfüggesztés mellett a tartozás fele is elengedésre kerül. (Információink szerint a kedvezmények már a várandósság 12. hetétől igényelhető.)

A törlesztési kötelezettség felfüggesztésének kedvezménye azt jelenti, hogy ezen kedvezmény időtartama alatt nem kell a törlesztő részleteket megfizetni. Az Ön adatai valószínűleg azért jelennek meg a KHR-ben, mert élő diákhitel szerződéssel rendelkezik. Ez nem jelent negatív információt. Ez nem minősül hitelmulasztásnak, hiszen "igazoltan" nem törleszti jelenleg a hitelt. A babaváró hitelre való jogosultságot csak a negatív KHR információ zárná ki.

A Babaváró hitel jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes bababáró tájékoztatót arról, hogy az egyes bankok ehhez a termékhez kapcsolódóan jelenleg milyen kedvezményeket biztosítanak. A tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése