A harmadik negyedévben jelentősen megemelkedett a kelet-európai rossz kölcsönök aránya az UniCreditnél, ám 2010 hátralévő részében már mérséklődésre lehet számítani – közölte az olasz bankcsoport vezetője, Federico Ghizzoni.

Az UniCredit teljes portfóliójában a rossz hitelek aránya a 2010 év eleji 3,76%-ról 4,7%-ra növekedett a második, majd 4,8%-ra a harmadik negyedévben. Azon kölcsönök fedezésére, melyeket bedőlés fenyeget, a bankcsoport a harmadik negyedévben 1,68 milliárd eurót tartalékolt, ami 23%-kal kevesebb az egy évvel ezelőtti 2,19 milliárd forintnál és 8,1%-kal marad el a második negyedévi 1,83 milliárd forintnál.

Az UniCredit adózott nyeresége a harmadik negyedévben 334 millió eurót tett ki, ami 15%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. 2010 első három negyedévét tekintve 1 milliárd euró összegű adó utáni profitja lett a bankcsoportnak, a 2009-es 1,33 milliárdot követően.

Az UniCredit vezérigazgatója cáfolta azokat a híreket, miszerint Kelet-Európában való jelenlétük visszafogását terveznék. Ennek éppen az ellenkezője helytálló, vagyis ebből a régióból származó bevételt szeretnék növelni. Főként azokra az államokra koncentrálnak, ahol viszonylag erősek, mint például Csehország, Lengyelország, Törökország, Oroszország.

Federico Ghizzoni szeptember óta tölti be a vezérigazgatói tisztséget. Elődje, Alessandro Profumo azt követően mondott le, hogy vita bontakozott ki a csoportban a líbiai befektetők térnyerése miatt. Az észak-afrikai ország részesedése az állami befektetési alapon, valamint a tripolisi nemzeti bankon keresztül meghaladja a 7,5%-ot. így Líbia az bankcsoport legnagyobb részvényese.

Az UniCredit 1998-ban jött létre több olasz pénzintézet összeolvadásával, majd Alessandro Prorfumo vezetése alatt mintegy 40 millió ügyfelet kiszolgáló páneurópai bankcsoporttá fejlődött. Az UniCredit 2007-ben jelent meg a magyarországi bankpiacon, miután megvásárolta a német HVB Bank hazai érdekeltségét. A 22 államban több mint 9.500 fiókot működtető pénzintézetnél szeptember végéig 161 ezer alkalmazott dolgozott, ami 5 ezerrel kevesebb az egy esztendővel korábbinál.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése