Az UniCredit Bank - bővülés és tőkeáttétel növelése által - Közép-Kelet-Európában növekedést tervez. A pénzintézet 5 éven belül mintegy 900 új bankfiókot kívánt nyitni a régióban, ahol jelenleg 3860 egységgel rendelkezik. A 900 új fiókból 120 hazánkban nyílna.

Mint ahogy a legtöbb pénzintézet, úgy az UniCredit is igyekszik növelni profitabilitását, melyben kiemelkedő szerepet szán a közép-kelet-európai régiónak. A milánói székhellyel rendelkező pénzintézet kész a bővítési lehetőségek és a tőkeáttétel finanszírozására a biztos refinanszírozásra, valamint az erős tőkehelyzetére támaszkodva.
A pénzintézet adózás előtti profitja - a régióban - a harmadik negyedévben az egy esztendővel korábbinak mintegy háromszorosára, 366 millió euróra növekedett. A 22 államban jelenlévő pénzintézet a jövőben nagyobb régiós piacra kíván fókuszálni.

A bankcsoport szándéka, hogy a közép-kelet-európai régióban több tőkét helyezzen el. A következő 5 esztendőben 900 új fiókkal kívánnak bővülni, melyből 120-at hazánkban, 300-300-at Romániában és Törökországban, 180-at pedig Oroszországban, Szerbiában és Bulgáriában terveznek. A vezérigazgató véleménye szerint mindehhez nem kívánnak tőkeemelést végezni.

A pénzintézet legutóbbi gyorsjelentése szerint a hazai bankadó első része a harmadik negyedévben került elszámolásra. Így a magyarországi leánybank 19 millió eurós, azaz mintegy 5,5 milliárd forintos harmadik negyedéves adózás előtti eredménye azt jelzi, hogy az UniCredit jövedelmezősége a bankszektorban átlagon felüli a harmadik negyedévben, jóllehet a magyarországi számviteli szabályok alapján a banki különadó első felének elszámolását követően mintegy 60 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

Mindezek mellett, ha a bankadó hosszútávon fennmarad, akkor túl ambiciózusnak tűnhet 120 új fiók megnyitása Magyarországon: a tavaly év végi adatok szerint a pénzintézet 133 fiókkal rendelkezett. Jelenleg a pénzintézet terveivel éppen ellentétes folyamatokat tapasztalhatunk a magyarországi bankoknál – például a tervezett elbocsátások – valamint az MNB stabilitási jelentése szerint az anyabankok tőkeallokációjában is hátrányba kerültünk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése