Tisztelt Hitelnet!

Lányom elvált, 1 kiskorú gyermekkel. Nettó jövedelme 175 ezer + családi pótlék. Semmiféle kötelezettsége nincs. Miskolcon venne egyedülállóként, maximum 11 millió forgalmi értékű ingatlant. Saját erőnk: 2.4 millió, 600 szocpolt igényelnénk. A vételárhoz 8 millió hitelre lenne szükség. A hitelfedezeti érték, amennyiben jól gondoljuk: maximum 80%, amely csak maximum 7 millió hitelfelvétet engedélyez.

Pótfedezetként felajánlanám a saját, városban található tehermentes ingatlanomat, kb: 10 millió forgalmi értékű, mely tulajdonjoga: enyém: 2/4 rész + haszonélvezet, a fenti lánygyermeké: 1/4 rész, másik lánygyermeké: 1/4 rész.

Kérdés: járható-e ez az elgondolás? A felvett maximum 8 millió hitel, mindként ingatlanon teherként kerül bejegyzésre, vagy arányosan, amelyre a célingatlan nem nyújt elegendő fedezetet? Valamennyien zálogkötelezetté válnánk? A haszonélvezeti jogomról a hitel futamidejére le kellene mondanom, ugye jól gondolom? 66 éves vagyok, van jelentősége?

Várom válaszukat.
Köszönöm.
Mária

Kedves Mária!

Két lehetőség is lenne. Az egyik, hogy a közös tulajdonban lévő ingatlanra szabad felhasználású jelzáloghitelként felveszik csak a hiányzó 1 millió forintot. Ebben az esetben erre az ingatlanra csak ez az összeg, a célingatlanra pedig a 7 milliós lakáshitel kerül bejegyzésre. A hitelügyletben minden tulajdonosnak részt kell vennie. A haszonélvezeti jogról előzetesen le kell mondania arra az esetre, ha végrehajtás alá kerülne az ingatlan. Ha lánya jövedelme elegendő a pozitív hitelbírálathoz, és az Önével nem kellene számolni, akkor az Ön életkorát sem kell figyelembe venni.

A másik lehetőség, hogy a lakásvásárlási hitelbe vonják be a közös ingatlant plusz fedezetként. Ebben az esetben mindkét ingatlanra a teljes (jelen esetben 8 milliós) hitelösszeg kerül bejegyzésre, tehát nem arányosan jegyeznék be.

Amit még tudni kell, a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata valamivel magasabb, mint a lakásvásárlási hiteleké, de 1 millió forintos összegnél ez nem jelentene jelentős tételt. Ha ezt választják, akkor előbb a szabad felhasználású hitelrész folyósításának kell megtörténni, mert a lakásvásárlási hitelt a bankok csak akkor folyósítják, ha a saját erő teljes mértékben megfizetésre került.

Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatót készítenek Önöknek mindkét hitelkonstrukcióról, s azokat összehasonlítva választhatják ki a lánya számára optimálisat. Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése