Tisztelt Ügyfélszolgálat!

Érdeklődnék, hogy használt lakást szeretnék vásárolni, melynek vételára 5 millió forint. Ennek hány százalékát fogják megadni hitelként?

Önerőm nincs, nettó havi jövedelmem 140 ezer Ft. Több mint 10 éve dolgozom ugyanannál a cégnél. Bar listán nem vagyok, nincs egyéb hitelem. Az a kérdésem még, hogy a megvásárolni kívánt lakás lesz a fedezet? Illetve kb. mennyire értékelné fel az értékbecslő, tehát ha nincs önerőm, nem tudom megvenni a lakást, mert nem vehetek fel 5 millió Ft-ot? Mi lenne a megoldás, szabad felhasználású hitel esetleg ?

Előre is köszönöm válaszát.
Üdv.
Bea

Kedves Bea!

Az, hogy 5 millió forint értékű lakás hány százalékát nyújtják a pénzintézetek lakáshitelként, több tényezőtől is függ. Az biztos, hogy az ingatlan forgalmi értékének 80%-ánál több hitel nem vehető fel, mert ezt a vonatkozó kormányrendelet nem teszi lehetővé. A gyakorlatban azonban azt tapasztaljuk, hogy a bankoknál a maximális finanszírozási arány még ezt a 80%-ot sem éri el. Általában a megvásárolandó ingatlan értékének az 50-75%-a közötti rész finanszírozható lakáshitelből. Például egy kisebb településen lévő, esetleg felújításra szoruló lakás esetében kisebb a finanszírozás mértéke is, mint egy nagyobb városban található, jó állapotú, téglából épült lakás esetén.

Mindemellett jövedelmi oldalról is vizsgálni kell a lakásvásárló hitelképességét. Nemcsak a nettó fizetés lényeges, hanem az is, hogy milyen egyéb rendszeres kiadásai vannak a leendő adósnak. Több pénzintézet kalkulál egy bizonyos – a keresők és eltartottak száma alapján meghatározható – havi megélhetési költséggel is a jövedelemvizsgálat során.

Azt tehát, hogy a megvásárolni kívánt – és egyben fedezetként bevonható – lakásra mennyi kölcsönt kaphat, fenti információk ismeretében határozható meg. Ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat, akkor az alapján Szakértőink előzetes hitelkalkulációt tudnak készíteni Önnek. Amennyiben a vételár és a valós piaci érték között nincsen lényeges eltérés, akkor az értékbecslő is hasonlóan fogja értékelni az ingatlant, mint a vételár. Azzal mindenképpen számolni kell, hogy önerő nélkül nem vehető fel 5 millió forint az ugyanilyen értékű lakásra. Önerő nélküli lakásvásárlásra csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával van lehetőség. Plusz fedezetként más személy tulajdonában lévő ingatlant is fel lehet ajánlani, az illető hozzájárulásával.

Amennyiben az önerőt fedezet nélküli szabad felhasználású hitelből szeretné pótolni, akkor azzal kell tisztában lenni, hogy személyi hitel formájában nem valószínű, hogy fel tud venni annyi hitelt, amelyből az önerő teljes egészében fedezhető. Ennek oka, hogy a nettó fizetésnek körülbelül az 5-6-szorosa vehető fel fedezet nélküli hitelkonstrukcióban. Továbbá a személyi hitelek kamata lényegesen magasabb a jelzáloghitelek kamatánál, futamidejük pedig jóval rövidebb, így kisebb összeg esetén is lényegesen magasabb havi törlesztésre lehet számítani. Arról nem beszélve, hogy a lakáshitel bírálatát negatívan befolyásolja e személyi hitel, melynek törlesztő részlete csökkenti a lakáshitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet.

Ha tehát nem rendelkezik semennyi önerővel és plusz fedezet bevonására sincs lehetősége, akkor sajnos nem tudunk segíteni a hitelfelvételben. Amennyiben a plusz fedezet megoldható, küldje el ajánlatkérését online, s Szakértőink ismertetni fogják az elérhető lakáshiteleket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakást szeretnénk venni és ehhez kellene hitel, a kezdőfedezethez lenne szükségem rá, de bar listás vagyok. Van-e valami esélyem, hogy valahol kapjak valamennyi hitelt? Jövedelmem 170-180 érkezik a folyószámlámra.
Segítségüket előre is köszönöm szépen.