A vissza nem térítendő állami támogatások (CSOK, falusi CSOK, ÁFA visszatérítés, tartozáscsökkentő támogatás), valamint a támogatott hitelek (babaváró, CSOK hitel, stb.) igénylése során számos jogszabályi feltételnek kell megfelelni. Ezek teljesítése, igazolása a koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben nehézséget okozhat az igénylők számára. Ennek ellensúlyozására több könnyítés is született, jellemzően a bejelentési, jogosultsági és igénylési határidők tekintetében.

A fenti támogatások és kölcsönök esetében a múlt heti kormányrendelet módosítás alapján a jogosultsági és ügyintézési határidőket a veszélyhelyzet lejárata utáni 30. napig kitolják. A jogosultságokat több esetben is a 2020. március 10-ei állapot szerint kell vizsgálni a hitelintézeteknek.

Babaváró hitel igénylése a gyermek születése után is

Babaváró hitelnél a teljes futamidőre járó kamatmentesség egyik feltétele volt, hogy a kölcsön felvételére a gyermek születése előtt sor kerüljön.

A fenti könnyítés értelmében azonban, ha a gyermek a veszélyhelyzet ideje alatt vagy annak megszűnését követő 30 napon belül született meg, akkor ezt követően, utólag is benyújtható a babaváró hitelkérelem legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül.

Életkorhatárra vonatkozó könnyítések

A feleség 41. életévének betöltése után is igényelhető a babaváró hitel

A babaváró rendelet alapfeltétele, hogy a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában a feleség életkora nem haladhatja meg a 41. életévet.

A könnyítésnek köszönhetően a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is igényelhető a babaváró hitel – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - ha a feleség a veszélyhelyzet időtartama alatt tölti be a 41. életévét.

MCSOK, MFalusi CSOK 40. életév betöltése után is

Az életkorhatárra vonatkozó könnyítést nemcsak babaváró hitel, hanem megelőlegezett CSOK, megelőlegezett falusi CSOK esetében is alkalmazni kell. Ezeknél a támogatási formáknál eddig feltétel volt, hogy legalább a házastársak egyikének életkora nem haladhatja meg a 40. életévet a kölcsönkérelem benyújtásakor.

A jelenlegi helyzetben az a fiatal házaspár is jogosult lehet a megelőlegezett kedvezményekre a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - akinek valamely tagja a veszélyhelyzet időtartama alatt tölti be a 40. életévét.

Köztartozás-mentesség igazolása a 2020. március 10.e-i állapot szerint

Valamennyi vissza nem térítendő lakáscélú támogatás és kamattámogatott kölcsön esetén feltétel, hogy az igénylők egyikének sem lehet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása. Ezt - az igénylő választása szerint - NAV adóigazolás benyújtásával kell alátámasztani, illetve a köztartozás-mentesség tényéről a támogatási kérelemben is lehet nyilatkozni.

Ezt a jogosultsági feltételt a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelmek esetén a 2020. március 10-én fennállt állapot szerint kell vizsgálnia a hitelintézeteknek.

Folyamatos TB jogviszony igazolására vonatkozó könnyítés

A lakáscélú támogatások és támogatott hitelek igénylésekor az igénylőnek – élettársak, házastársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – megfelelő TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A támogatási formától függően legalább 180 napos, illetve 1 vagy 2 éves, illetőleg babaváró igénylésénél 3 éves folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

A biztosítási jogviszonyban a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 30 napos időszakon belül bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnéséig, valamint ezt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.

Amennyiben az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően - de legkésőbb a megszűnést követően számított, a veszélyhelyzet időtartamával megegyező, de legfeljebb 90 napos határidőn belül - újabb, a korábbi rendelkezéseknek megfelelő TB jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát, de – a támogatás típusától függően - legfeljebb 90 vagy 180 napot a korábbi, vonatkozó rendeletben előírt megfelelő biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Egyik fél is elegendő lehet az igényléshez

A babaváró hitelt kizárólag házastársak, az egyéb támogatásokat a házastársakon kívül élettársak és egyedülálló személyek is igényelhetik. Házastársak és élettársak esetén az igénylés kizárólag együttesen történhet, s ennek megfelelően a támogatási szerződést is minkét félnek alá kell írnia a bankban.

A veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig babaváró hitelnél a házastársak egyike, illetve CSOK igénylés esetén az igénylők egyike a másik igénylőt meghatalmazhatja a támogatás mindkettejük nevében történő benyújtására. A meghatalmazás ezen túlmenően kiterjedhet minden, a kérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére, továbbá a kölcsönszerződés megkötésére.

További jogosultsági feltételek

A támogatások és kamattámogatott hitelek igénylésének további jogosultsági feltételei vannak. A babaváró hitel, a CSOK, a falusi CSOK, az ÁFA visszatérítés és a tartozáscsökkentő támogatás igénylésére vonatkozó feltételekről honlapunkon részletes tájékoztatás olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott tájékoztatás

Szakértőink készséggel készítenek személyre szóló, díjmentes tájékoztatást bővebb információ ismeretében. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a támogatások és hitel teljes körű ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
46 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy a Babaváróra 06.17. napjától leszek jogosult, de a babánk 06.28-ra van kiírva. Ha ez idő között elkezdjük az ügyintézést, akkor van rá esély, hogy őt még beleszámítják első gyereknek?

Üdv,
Jelenleg is igényelhető a babaváró hitel a gyermek születése után?
2022. november közepén fog megszületni a baba, de mivel munkahely váltás történt augusztus közepén, így 3 hónapos folyamatos (egész havi) jövedelmet azonos munkáltatótól csak november végén, a gyerek születése után tudok igazolni.
Úgy tudok most is igazolni 3 hónapra jövedelmet azonos munkáltatótól, hogy szeptember-októberre egész havi fizetést, de augusztusra csak kb. 1 hetit, ezt is elfogadják vajon mint 3 havi igazolás? Feleségem pedig GYOD-ot kap 2 éve.
Köszönöm a választ előre is!

Üdv.
A fiunk tervezett születési ideje múlt hét szombat lett volna, de túlhordás lesz, és úgy fest, jövő hét hétfőn indítják meg. Mivel eddig nem gondolkoztunk babaváróban, de minden máshogy alakult mint terveztük, most felmerült a kérdés, hogy a születés előtti kérelem beadás, vagy a születés előtti pozitív elbírálás a mérvadó? Tehát ha a héten még beadnánk, akkor lefuthat sikeresen az igénylés?
Köszönöm!
Üdv.

Jó napot!
A gyermekünk 2021.10.28-án született. Most vesszük fel a támogatást.
Őt is beszámítják a kamatmentességbe, mint első gyermek?

Tisztelt Szakértő!
A gyermek születése után mennyi időn belül és milyen dokumentumokkal vagy igazolványokkal kell igazolni a gyermek megszületését?
(Külföldön történő szülés miatt kérdezem.)

Tisztelt Cím!
Az alábbi cikkükben az szerepel, hogy továbbra is fel lehet venni a babaváró hitelt – a vészhelyzetre való tekintettel – a gyermek születése után közvetlenül. Máshol viszont nem találok erre vonatkozó információt. Ez most is így van még?

Ha elbírálták, hogy megkaphatjuk a hitelt, de most vagyok 39. hetes terhes és időközben megszületik a baba, de még nem írtuk alá addig a szerződést, akkor 30 napig még kérhetjük a szüneteltetést?

Ha a baba 2021. január 22-én született, igénybe lehet-e rá venni a babaváró hitelt?

Tisztelt Szakértő!
Második gyermekünk 2020.04.06.-án született. Jelenleg úton van a kistesó.
Érdeklődnék, hogy második gyermekünk is beleszámít-e a kedvezményekbe a babaváró hitel igénylésénél?
Köszönöm!

Üdv,
Március 11 re várjuk a babát. Igénybe szeretnénk venni a babaváró hitelt. A baba születése után mennyi ideig tehetjük meg?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
A fenti cikk értelmében, ha gyermekem 2020.10.28-án született és igénybe szeretném venni a babaváró hitelt, akkor rá már jár a kamatmentesség?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm,
Ha gyermekünk 2019 decemberében született, de a hitelt csak 2020 augusztusban vettük fel, a 2. gyerek születése után jár a 30% támogatás?
Köszönöm!

Jó estét!
Érdeklődnék, hogy a babaváró hitelt azután is meglehet igényelni, hogy ha a baba elmúlt már 6 hónapos?
Köszönöm a választ.

Üdvözlöm,
2019 decemberében szerződést kötöttünk. Ekkor lenyilatkoztuk, hogy ikergyermekeink már a 12 hetet betöltötték. Megkaptuk a hitelt, és elengedtek a fizetési kötelességet. 2020 júniusban megszülettek a kicsik. Most nem akarjak megadni a támogatást, mert nem igazoltuk a születést követő 60 napig. Ilyet nem találok a szerződésünkben.
Jogos-e? Újra kellett volna igazolnunk?

Üdvözlöm,
„Babaváró hitel igénylése a gyermek születése után is” kapcsolatban lenne kérdésem. 2020 december közepén adtunk be hitelkérelmet, hiánypótlások miatt 2021 január 08 tudunk szerződést kötni, a baba megszületett még decemberben, ebben az esetben figyelembe veszik az első gyereket?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
A gyermekem december közepén fog megszületni, az lenne a kérdésem, hogy a babavárót tudnám-e igényelni jövőre, a vészhelyzet megszűnése utan, 2021 áprilisáig?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy valamilyen állami támogatásra jogosultak vagyunk-e? 2019. januárban megszületett a kisfiunk. Előtte 4 hónappal vettünk fel a Fundamentatól 13 millió Ft-ot.

Üdvözlöm!
2020.04.25-én született meg első gyermekünk. Augusztusban esküdünk. Amennyiben az esküvőt követően fel szeretnénk venni a babaváró hitelt, a kamatmentesség érvényes lesz?
Köszönettel,
Anita

Jó napot.
Azt szeretném megkérdezni, 1 éve leszünk házasok, 3 év tb megvan. 06.10.-én született a gyerekünk és mindkettőnknek van hitele sajnos. Kettőnknek összesen közel 7 millió.
Felvehető-e a babaváró hitel hitelkiváltásra?
Válaszát előre is köszönöm.