A vissza nem térítendő állami támogatások (CSOK, falusi CSOK, ÁFA visszatérítés, tartozáscsökkentő támogatás), valamint a támogatott hitelek (babaváró, CSOK hitel, stb.) igénylése során számos jogszabályi feltételnek kell megfelelni. Ezek teljesítése, igazolása a koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben nehézséget okozhat az igénylők számára. Ennek ellensúlyozására több könnyítés is született, jellemzően a bejelentési, jogosultsági és igénylési határidők tekintetében.

A fenti támogatások és kölcsönök esetében a múlt heti kormányrendelet módosítás alapján a jogosultsági és ügyintézési határidőket a veszélyhelyzet lejárata utáni 30. napig kitolják. A jogosultságokat több esetben is a 2020. március 10-ei állapot szerint kell vizsgálni a hitelintézeteknek.

Babaváró hitel igénylése a gyermek születése után is

Babaváró hitelnél a teljes futamidőre járó kamatmentesség egyik feltétele volt, hogy a kölcsön felvételére a gyermek születése előtt sor kerüljön.

A fenti könnyítés értelmében azonban, ha a gyermek a veszélyhelyzet ideje alatt vagy annak megszűnését követő 30 napon belül született meg, akkor ezt követően, utólag is benyújtható a babaváró hitelkérelem legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül.

Életkorhatárra vonatkozó könnyítések

A feleség 41. életévének betöltése után is igényelhető a babaváró hitel

A babaváró rendelet alapfeltétele, hogy a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában a feleség életkora nem haladhatja meg a 41. életévet.

A könnyítésnek köszönhetően a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is igényelhető a babaváró hitel – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – ha a feleség a veszélyhelyzet időtartama alatt tölti be a 41. életévét.

MCSOK, MFalusi CSOK 40. életév betöltése után is

Az életkorhatárra vonatkozó könnyítést nemcsak babaváró hitel, hanem megelőlegezett CSOK, megelőlegezett falusi CSOK esetében is alkalmazni kell. Ezeknél a támogatási formáknál eddig feltétel volt, hogy legalább a házastársak egyikének életkora nem haladhatja meg a 40. életévet a kölcsönkérelem benyújtásakor.

A jelenlegi helyzetben az a fiatal házaspár is jogosult lehet a megelőlegezett kedvezményekre a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – akinek valamely tagja a veszélyhelyzet időtartama alatt tölti be a 40. életévét.

Köztartozás-mentesség igazolása a 2020. március 10.e-i állapot szerint

Valamennyi vissza nem térítendő lakáscélú támogatás és kamattámogatott kölcsön esetén feltétel, hogy az igénylők egyikének sem lehet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása. Ezt – az igénylő választása szerint – NAV adóigazolás benyújtásával kell alátámasztani, illetve a köztartozás-mentesség tényéről a támogatási kérelemben is lehet nyilatkozni.

Ezt a jogosultsági feltételt a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelmek esetén a 2020. március 10-én fennállt állapot szerint kell vizsgálnia a hitelintézeteknek.

Folyamatos TB jogviszony igazolására vonatkozó könnyítés

A lakáscélú támogatások és támogatott hitelek igénylésekor az igénylőnek – élettársak, házastársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – megfelelő TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A támogatási formától függően legalább 180 napos, illetve 1 vagy 2 éves, illetőleg babaváró igénylésénél 3 éves folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

A biztosítási jogviszonyban a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 30 napos időszakon belül bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnéséig, valamint ezt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.

Amennyiben az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően – de legkésőbb a megszűnést követően számított, a veszélyhelyzet időtartamával megegyező, de legfeljebb 90 napos határidőn belül – újabb, a korábbi rendelkezéseknek megfelelő TB jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát, de – a támogatás típusától függően – legfeljebb 90 vagy 180 napot a korábbi, vonatkozó rendeletben előírt megfelelő biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Egyik fél is elegendő lehet az igényléshez

A babaváró hitelt kizárólag házastársak, az egyéb támogatásokat a házastársakon kívül élettársak és egyedülálló személyek is igényelhetik. Házastársak és élettársak esetén az igénylés kizárólag együttesen történhet, s ennek megfelelően a támogatási szerződést is minkét félnek alá kell írnia a bankban.

A veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig babaváró hitelnél a házastársak egyike, illetve CSOK igénylés esetén az igénylők egyike a másik igénylőt meghatalmazhatja a támogatás mindkettejük nevében történő benyújtására. A meghatalmazás ezen túlmenően kiterjedhet minden, a kérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére, továbbá a kölcsönszerződés megkötésére.

További jogosultsági feltételek

A támogatások és kamattámogatott hitelek igénylésének további jogosultsági feltételei vannak. A babaváró hitel, a CSOK, a falusi CSOK, az ÁFA visszatérítés és a tartozáscsökkentő támogatás igénylésére vonatkozó feltételekről honlapunkon részletes tájékoztatás olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott tájékoztatás

Szakértőink készséggel készítenek személyre szóló, díjmentes tájékoztatást bővebb információ ismeretében. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a támogatások és hitel teljes körű ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
35 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
A gyermekünk 2021.10.28-án született. Most vesszük fel a támogatást.
Őt is beszámítják a kamatmentességbe, mint első gyermek?

Tisztelt Szakértő!
A gyermek születése után mennyi időn belül és milyen dokumentumokkal vagy igazolványokkal kell igazolni a gyermek megszületését?
(Külföldön történő szülés miatt kérdezem.)

Tisztelt Cím!
Az alábbi cikkükben az szerepel, hogy továbbra is fel lehet venni a babaváró hitelt – a vészhelyzetre való tekintettel – a gyermek születése után közvetlenül. Máshol viszont nem találok erre vonatkozó információt. Ez most is így van még?

Ha elbírálták, hogy megkaphatjuk a hitelt, de most vagyok 39. hetes terhes és időközben megszületik a baba, de még nem írtuk alá addig a szerződést, akkor 30 napig még kérhetjük a szüneteltetést?

Ha a baba 2021. január 22-én született, igénybe lehet-e rá venni a babaváró hitelt?

Tisztelt Szakértő!
Második gyermekünk 2020.04.06.-án született. Jelenleg úton van a kistesó.
Érdeklődnék, hogy második gyermekünk is beleszámít-e a kedvezményekbe a babaváró hitel igénylésénél?
Köszönöm!

Üdv,
Március 11 re várjuk a babát. Igénybe szeretnénk venni a babaváró hitelt. A baba születése után mennyi ideig tehetjük meg?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
A fenti cikk értelmében, ha gyermekem 2020.10.28-án született és igénybe szeretném venni a babaváró hitelt, akkor rá már jár a kamatmentesség?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm,
Ha gyermekünk 2019 decemberében született, de a hitelt csak 2020 augusztusban vettük fel, a 2. gyerek születése után jár a 30% támogatás?
Köszönöm!

Jó estét!
Érdeklődnék, hogy a babaváró hitelt azután is meglehet igényelni, hogy ha a baba elmúlt már 6 hónapos?
Köszönöm a választ.

Üdvözlöm,
2019 decemberében szerződést kötöttünk. Ekkor lenyilatkoztuk, hogy ikergyermekeink már a 12 hetet betöltötték. Megkaptuk a hitelt, és elengedtek a fizetési kötelességet. 2020 júniusban megszülettek a kicsik. Most nem akarjak megadni a támogatást, mert nem igazoltuk a születést követő 60 napig. Ilyet nem találok a szerződésünkben.
Jogos-e? Újra kellett volna igazolnunk?

Üdvözlöm,
“Babaváró hitel igénylése a gyermek születése után is” kapcsolatban lenne kérdésem. 2020 december közepén adtunk be hitelkérelmet, hiánypótlások miatt 2021 január 08 tudunk szerződést kötni, a baba megszületett még decemberben, ebben az esetben figyelembe veszik az első gyereket?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
A gyermekem december közepén fog megszületni, az lenne a kérdésem, hogy a babavárót tudnám-e igényelni jövőre, a vészhelyzet megszűnése utan, 2021 áprilisáig?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy valamilyen állami támogatásra jogosultak vagyunk-e? 2019. januárban megszületett a kisfiunk. Előtte 4 hónappal vettünk fel a Fundamentatól 13 millió Ft-ot.

Üdvözlöm!
2020.04.25-én született meg első gyermekünk. Augusztusban esküdünk. Amennyiben az esküvőt követően fel szeretnénk venni a babaváró hitelt, a kamatmentesség érvényes lesz?
Köszönettel,
Anita

Jó napot.
Azt szeretném megkérdezni, 1 éve leszünk házasok, 3 év tb megvan. 06.10.-én született a gyerekünk és mindkettőnknek van hitele sajnos. Kettőnknek összesen közel 7 millió.
Felvehető-e a babaváró hitel hitelkiváltásra?
Válaszát előre is köszönöm.