Tisztelt Hitelnet!

Családi házat szeretnénk építeni a férjemmel, egy teljesen üres közművesített telken (a telek értéke nagyon jó szívvel kb. 1 millió Ft). Az építkezéshez a 10 millió forintos CSOK-ot + saját lakáskasszát, önerőt, valamint 4 vagy 5 millió forint hitelt szeretnénk igényelni. A gond csak annyi, hogy nincs sem nekem, sem a férjemnek a lakáshitelhez ingatlanfedezetünk. Férjem szüleinek a háza kb. 8 millió forintot érhet, ezt szeretnénk fedezetként felhasználni. A gond csak az, hogy a szülők aggódnak amiatt, hogy az ő házuk lenne a fedezet.

Kérdésem a következő lenne: mikor lehet a jelzáloghitelt átvinni a mi általunk építendő ingatlanra? Csak a használatbavételi engedély után, vagy esetleg már akkor is amikor elértük a jelzálog fedezetét adó ingatlan értékét, vagy esetleg a hitel összegét kell figyelembe venni?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel.
Viktória

Kedves Viktória!

Építési hitel igénylésénél fedezetként elfogadható maga az épülő ingatlan is, tehát nem feltétlenül szükséges másik - jelen esetben szülői - ingatlan bevonása. Az építkezéshez költségvetést kell benyújtani. Ez alapján meghatározható az ingatlan várható jövőbeni értéke. A bankok ezt veszik alapul a hitelbírálat során. Majd a jövedelemvizsgálat alapján meghatározzák, hogy adott ingatlanra mekkora összegű építési hitel adható maximálisan. Amennyiben az Önök által felvenni kívánt hitelösszeget elbírja az építendő ház, akkor nem szükséges további ingatlanfedezet bevonása. Ugyan nem írja, hogy mekkora bekerülési költséggel számolhatunk jelen esetben és milyen a jövedelmi helyzetük, de a 10 milliós CSOK-ból és a 4-5 millió forintos hiteligényből kiindulva, az ingatlan valószínűleg fog annyit érni, hogy elkerülhető legyen a szülői ház bevonása.

Ha egyébként egy hitelügyletbe plusz fedezet kerül bevonásra, akkor a kötelemből a plusz fedezet akkor vonható ki, ha a fennálló tartozás már lecsökkent akkora összegre, amely értéket a célingatlan elbír. Ez ügyletenként eltérő, általánosságban nem határozható meg, a finanszírozási arány kérdése ugyanis összetett. Egyrészt befolyásolja az adott ingatlan értékén túl annak területi elhelyezkedése és az igénylők igazolt jövedelmének, esetleges meglévő hiteltörlesztéseinek összege és nem utolsó sorban az érintett hitelintézet belső szabályzata alapján meghatározott finanszírozási aránya is.

Személyre szabott, konkrét tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van 1 tehermentes lakóingatlanom x városban, de másik lakást szeretnék venni, de nincs a hitelmentes ingatlanomon kívül más, például készpénz, mivel minél előbb szeretném.
Mit lehet ilyenkor tenni?