A jelzáloghitelek kategóriáján belül az építési hitelek meghatározó helyet foglalnak el, hiszen a legösszetettebb hiteltermékről van szó. Az építési hitelek elindítását ugyanis komoly tervezés és költségvetés összeállítás előzi meg, valamint az építési hitelek ügyintézése nem ér véget a kölcsön folyósításakor.

Az építési hitel elindításához szükség van jogerős építési engedélyre, tervdokumentációra valamint költségvetésre. A lakóház megtervezése előtt a leendő tulajdonosoknak rendelkezniük kell beépíthető telekkel, valamint határozott elképzeléssel a felépítendő lakóház típusát, nagyságát és elosztását illetően,

Az elkészült tervdokumentáció után sor kerülhet a jogerő építési engedély iránti kérelem benyújtására. Az építési hatóság által kiadott határozattal szemben két hétig fellebbezéssel élhetnek a leendő szomszédok. Amennyiben ez nem történik meg, akkor jogerőssé válik az építési engedély. A költségvetés elkészítését szintén szakember végzi.

Amikor e dokumentumok rendelkezésre állnak, akkor indítható el a hitelügylet. Új lakóház építésére igényelhető államilag támogatott forinthitel, valamint piaci kamatozású forint és deviza alapú hitel egyaránt. Az államilag támogatott lakáshitelnek jogszabályban meghatározott feltételei vannak, tehát erre nem minden hiteligénylő jogosult.

A hitelkérelem benyújtása után először a pénzintézet megrendeli a felépítendő ingatlanra vonatkozó értékbecslést. Építési hitelek esetén az értékbecslő az ingatlan várható jövőbeni értékét határozza meg, figyelembe véve a telek árát is. Az értékmeghatározás az építési dokumentációk, valamint összehasonlító adatok alapján történik.

Az értékbecslés elkészítése után a banki hitelbíráló dönt a nyújtható hitel összegéről, majd aláírásra kerülnek a kölcsönszerződések. A hitelfolyósítás egyik feltétele az úgynevezett épületszerkezeti biztosítás megkötése, épülő ingatlanra ugyanis vagyonbiztosítás csak meghatározott készültségi fok elérése után köthető.

Az építési hitel folyósítása szakaszosan történik. Az első rész folyósítására a saját erő beépítését követően kerül sor. Az első részben folyósításra kerülő összeg a teljes kölcsönösszeg nagyságától függ, 10 millió forint alatti hiteligény esetén általában 3 millió forintot, 10 millió forint feletti hitel esetén 5 millió forintot folyósít a bank. A kölcsön további része készültségi foknak megfelelően kerül folyósításra. Az építkezés ideje alatt a bank meghatározott ideig díjmentesen az ügyfelek rendelkezésére tartja a még folyósításra váró összeget.
Az építkezés befejezésére általában két év áll rendelkezésre. Az építési hitel utolsó részét, mely általában a kölcsönösszeg 5 százalékát teszi ki, a használatba vételi engedély bemutatása után folyósítja a pénzintézet. Törlesztő részletet mindig csak a kifolyósított hitelösszeg után kell megfizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, érdemleges választ eddig sajnos sehol nem találtam. Lenne egy CSOK támogatással egybekötött jelzáloghitelünk, szakaszos folyósítással (4 szakaszos). A második kölcsönfolyósításnál tartunk, feltételeit hiánytalanul teljesítettük. Számlakötelezettségnek bőven megfeleltünk. Műszaki ellenőr is mindent rendben talált, azonban az első szakasznál is 17 napba tellett, mire a bank végre utalt. Most a 22. napnál járunk és még nem történt meg a folyósítás.
A banki ügyintézőnket e-mailen, telefonon nem lehet elérni, személyesen sikerült, azonban semmiféle tájékoztatást nem adott, mikorra várhatjuk a pénzt és miért nem utalnak. Már az összes pluszban megtakarított pénzünk is belefektettük az építkezésbe, hogy utalásig is tudjanak haladni a munkák, de sajnos ez is véges.
Van valami szabályozás erre, hogy mennyi idejük van számlabefogadástól utalni? Mit tudunk ilyen helyzetben tenni? Hisz azt a pénzt nekünk már megítélték, jelzálogjoguk már az ingatlanon, azonban miattuk nem haladunk, az építőanyagok pedig csak egyre drágulnak.
Köszönöm mielőbbi válaszukat előre is!