Az építési hitel folyósítása egy összegű vagy szakaszos?

Tisztelt Hitelnet!

Építési hitel felvételét tervezzük feleségemmel, és elsősorban ennek a gyakorlati menete érdekelne. Rendelkezünk 3,4 millió forint önerővel, és körülbelül 10 millió forint felvételére lenne szükség. Úgy tudom, elegendő a saját rész mértéke, tehát ezzel nincs probléma.

Amiről viszont szeretnénk bővebb információhoz jutni, az az, hogy miként zajlik a hitel folyósítása. A megbízni kívánt cégek kifizetése szempontjából nem mindegy, hogy mikor juthatunk hozzá a szükséges összeghez. Létezik előfinanszírozás? Vagy minden csak utólag kapunk meg? Egy összegű a folyósítás vagy több részletben történik?

A családban van jó néhány szakember is, tehát lenne néhány munkafolyamat, amit meg tudnánk ilyen módon oldani. Az összeg felhasználásának egészéről kell számlát bemutatni vagy elég például csak az anyagköltséggel elszámolni?

Köszönöm a tájékoztatást.
Béla

Kedves Béla!

Először is az építési hitelkérelemhez – a jogerős építési engedély és tervdokumentáció mellett – költségvetést kell mellékelni. A bank által elfogadott költségvetés összegét le kell fedni a rendelkezésre álló, illetve beépítésre váró saját erő és az építkezéshez igényelt hitel/támogatás összegével. Az építési hitel/támogatás folyósítása akkor kezdődhet, ha az építkező adós a saját erőt felhasználta, vagyis beépítette. Ezt a bank műszaki szakértője ellenőrzi, megállapítva az elért készültségi fokot. Ezt követően szakaszos folyósításra kerül sor, tehát a kölcsön/támogatás bizonyos összegét kapja meg a hitelfelvevő. Ebből tudja folytatni az építkezést, majd miután ez az összeg is felhasználásra került, a műszaki szakértő megállapítja az újabb készültségi fokot. A teljes kölcsönből a bankok általában 5%-ot visszatartanak a végén, s ezt csak a használatbavételi engedély megszerzése után utalják.

Jogszabályban rögzített számlabemutatási kötelezettség államilag támogatott építési hitel és lakásépítési támogatás (szocpol) igénybevétele esetén merül fel. Ekkor a költségvetés 70%-át számlával kell lefedni. Amennyiben bontott anyagok is beépítésre kerülnek, akkor a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető a számlával igazolandó költség legfeljebb 20%-ával. Ha a kölcsön és a támogatás összege meghaladja a költségvetés 70%-át, akkor a teljes összegről számlát kell bemutatni, nem elegendő tehát csak az anyagköltséggel elszámolni.

A jelenleg elérhető legkedvezőbb építési hitelekről tájékozódjon személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkból, melyet online adatlapunk kitöltésével kérhet!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x