A 2004. május 1. és 2014. július 19. között kötött fogyasztói kölcsön- és lízingszerződéseken belül vannak olyan speciális esetek, melyek elszámolásáról érdemes néhány szót ejteni. Mi az elszámolás módja, ha kölcsönünket már átvette a követeléskezelő, lakásunkat megvásárolta a Nemzeti Eszközkezelő vagy éppen kedvezményes árfolyamon végtörlesztettünk?

Lezárt, de követeléskezelőnek átadott hitelek elszámolása

Követeléskezelőnek átadott hiteleken belül két esetet lehet megkülönböztetni:

1. 2009. július 26. után lezárt és követeléskezelőnek átadott hitel

Ebben az esetben a hitelintézetek a követelés eladásának időpontjára vonatkozóan automatikusan elkészítik az elszámolást és megküldik az ügyfél részére. Ezután az ügyfél a követeléskezelőtől kérheti az eladást követő időszakra vonatkozó elszámolást. A végleges elszámolást tehát a követeléskezelő készíti el és a visszatérítést is ő teljesíti az adós részére.

Követéskezelőnek átadott hitel

2. 2009. július 27. előtt lezárt és követeléskezelőnek átadott hitel

Ez esetben nem automatikus a bank általi elszámolás. Ahhoz, hogy a bank elkészítse az elszámolást, az adósnak igazolnia kell, hogy a követeléskezelőnél jelenleg is fennáll a tartozása. Ennek igazolását követően a hitelintézet a tartozás eladásának időpontjára vonatkozón elkészíti az elszámolást, majd ez után szintén a követeléskezelőtől kérheti az ügyfél a végleges elszámolást és visszatérítést.

Követéskezeőnek július 27 előtt átadott hitel

A Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakás adósainak elszámolása

Ha lakásunkat megvásárolta az NET, akkor sajnos nem vagyunk jogosultak visszatérítésre, így a pénzintézeteknek ebben az esetben nem kell elszámolnia velünk. Ebben a helyzetben az elszámolás a NET és a pénzügyi szolgáltató között történik. Ennek oka, hogy a hitelintézet által kötelezően biztosított tartozás-elengedés összege meghaladja az elszámolás során visszatéríthető összeget. A korábbi adóst tehát nem érinti az elszámolás, így nincs is ezzel kapcsolatban teendője.

NEmzeti Eszközkezelő

Kedvezményes árfolyamon végtörlesztett hitelek elszámolása

Azoknak az egykori adósoknak, akik 2004. május 1. után felvett kölcsönüket 2011-2012-ben rögzített, vagyis kedvezményes árfolyamon végtörlesztették, 2015. március 1. és március 31. között kérvényezniük kell volt hitelezőjüknél az elszámolást. Mindezt 10.000 Ft-os díj ellenében tehetik meg. A kedvezményes végtörlesztők részére a hitelintézetek 2015. november 30-ig kötelesek megküldeni az elszámolást. Valószínűsíthető azonban, hogy az árfolyamkedvezmény nagyobb lehetett, mint az elszámolás alapján visszajáró összeg, így tényleges visszatérítésre nem kerül sor. Ha mégis, akkor a 10.000 Ft-os díjat is jóváírják az egykori adósnak.

4

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy jó helyen informálódom-e, tudnak-e infót adni, segíteni kihez, milyen fórumhoz forduljak?
Anno Credit Serviznél vettünk fel gépkocsi hitelt, kaptunk is visszaigazolást, elszámolást, hogy közel 170.000 Ft visszajár a devizaelszámolást követően. Azóta se semmi, se jelzés, értesítés se pénz. Annyit kiderítettem, hogy felszámolási eljárás van folyamatban és majd bírósági ítéletet követően. Semmi jelzés, azóta nem kis idő telt el, lassan 2 év.
Kihez forduljak?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Talán nem a megfelelő helyen teszem fel a kérdésem, de remélem kapok rá azért választ. Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant. Az ingatlanon banki hitel van (jelzálog), évek óta üresen áll, a tulajdonos meghalt, az illetékes bank tájékoztatása szerint egy követeléskezelő cégnek lett eladva/átadva, amelynek a nevét, elérhetőségét nem adhatják ki, mert banktitok. Vagyonkezelőnek nincs további információja az ingatlannal kapcsolatban, és talán nem is kerül árverésre, csupán a megtekintésben segítettek. Javasolták keressünk meg egy végrehajtót. A végrehajtó nem tud segíteni, amíg nem kerül hozzá az ügy. Szóval zsákutcába kerültünk.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben merre indulhatok el, ha továbbra is az adott ingatlant szeretném megvásárolni?
Köszönettel: István

Megkaptam a bankomtól a végtörlesztéssel megszüntetett lakáshitel szerződés kötelező elszámolását, amelyben leírják, hogy a tisztességtelenül felszámított összeg 783.597,- Ft, végtörlesztésből adódó igénybe vett kedvezmény 514.102,- Ft, kifizetendő összeg: 269.495,- Ft.
Milyen kedvezményt vettem igénybe, milyen jogszabály alapján? A 180,- Ft-os végtörlesztés mégsem 180,- Ft volt?

T. Szakértő!
Kértem tanácsot, melyben e-mailben küldtek levelet, hogy válaszoltak a kérdésemre. Sajnos azt írja, hogy nem található!
Számomra fontos lenne.
Köszönöm!
Myra

T.
Szakértő!
2006-ban vettük fel a hitelt (svájci frank alapú). 2012-ben járt le. Szerettük volna megtudni, hogy mikor kapunk elszámolást. Ez a cég pontosan a CREDIT Service, amely a VIII. ker. Múzeum u. 9. szám alatt volt. Próbáltam felvenni velük a kapcsolatot, de sem telefonon, sem az interneten nem találtam. A különleges tudakozónál próbálkoztam és ott mondták, hogy van egy bejegyzés miszerint felszámolás alatt áll. A telefonos hölgy tovább nem tudott segíteni, így Önökhöz fordultam segítségért.
Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2007-ben vásároltam egy autót, melyre 4,5 millió svájci frank alapú kölcsönt vettem fel 10 éves futamidőre. Kezdő részlete 45.000 Ft, vége 2012.09.27. 130.00 Ft 5 év után sajnos már nem tudtam fizetni és visszaadtam az autót, közben a fennmaradó rész behajtó céghez került.
Kérdezem, hogy jár-e vissza számomra pénz illetve nekem kell-e elindítanom vagy automatikusan fognak engem megkeresni ez ügyben?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Csaba

Van egy felmondott autóhitelünk. Ma kaptuk meg az elszámolást az Erste Banktól. Azt írja, keressük az Argenta faktor zrt., kérjük tőlük a további elszámolást!
Kérdésem, hogy maguktól nem küldik, nem fizettünk még semmit a tartozásba. Nem is keresnek? Ezt az összeget levonják a tartozásból vagy kifizetik?