Az előtörlesztés típusai

Napjainkban már szinte az összes pénzintézetnél lehetőségük van az ügyfeleknek arra, hogy a korábban felvett forint és deviza alapú hiteleiket – bizonyos kikötések és meghatározott feltételek mellett – a futamidő lejárta előtt visszafizessék.

Az előtörlesztés alábbi típusai lehetségesek:

Bejelentéshez kötött előtörlesztés

A hitelfelvevőnek lehetősége van fennálló kölcsöntartozását annak szerződés szerinti esedékessége előtt törleszteni a következő szabályok betartásával:
A hitelnyújtó bank által meghatározott időponttól kezdve írásos bejelentés alapján.
A kölcsönfelvevő által előtörleszteni kívánt összegnek el kell érnie a bank erre vonatkozó Hirdetményében meghatározott minimális összeget.
Az előtörlesztő továbbá köteles a pénzintézet részére a meghatározott előtörlesztési díjat megfizetni.

Rendkívüli előtörlesztés

Rendkívüli előtörlesztés akkor áll fenn, ha az ügyfél előzetes bejelentési kötelezettsége nélkül kerül sor a korábbi visszafizetésre:
Hitelszerződéshez esetlegesen kapcsolódó, az adott pénzintézetnél fennálló hitelfedezeti életbiztosításból vagy más biztosító társaságnál kötött és adott bankra engedményezett hitelfedezeti életbiztosításból eredő kifizetés esetén.
A fedezeti ingatlanra megkötött vagyonbiztosítás alapján fizet a biztosító társaság a bank, mint kedvezményezett részére.
Az adott pénzintézetnél felvett hitelből még fennálló tartozás csökkentésére a hitelfelvevők utóbb született gyermek után lakásvásárlási kedvezményben részesülnek.

Ezekben az esetekben külön előtörlesztési díj nem kerül felszámításra.

Előtörlesztés új hitel felvétele esetén

Amennyiben a hiteligénylő úgy kíván előtörlesztést teljesíteni, hogy ugyanattól a pénzintézettől igényel kölcsönt, akkor meglévő hitele előtörlesztésére az alábbiak szerint jogosult:
Előzetes írásos bejelentési kötelezettség – legkésőbb az új kölcsönkérelem benyújtásával egyidejűleg.
A korábbi kölcsön teljes fennálló tartozását megszünteti.
Meghatározott előtörlesztési díj megfizetése ellenében.

Honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével Ön is kiszámolhatja a bankpiac jelenleg legkedvezőbb törlesztő részleteit és élhet meglévő, kedvezőtlen hitelének előtörlesztési lehetőségével, igénybe véve a Hitelnet teljes körű hitelügyintézés szolgáltatását.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Személyi kölcsönöm futamidő előtt szeretném kifizetni.Kérdésem ha a felvett tőke összegét kifizetem mennyi kamattal kel számolnom két hónap eltelte után?

Tisztel Hölgyem/Uram!

Olyan kérdésem lenne,hogy az OTP-nél vettem fel személyi kölcsönt,amiből még 2,5év van hátra.Szeretnék előtörleszteni 100ezer Ft-ot.Kérdésem az lenne,hogy ilyenkor fizetni kell valami előtörlesztési díjat vagy szerződés módosítási díjat??Ha igen akkor kb.mennyit

Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Hölgyem/Uram !
Deviza jelzálog lakáshitelem van, családi segítséggel talán elő tudnánk törleszteni.
A szerződésben (2008 október)az áll, hogy előtőrlezteni csak úgy van lehetőségem, hogy 30 nappal előre írásban kérnem kell a lehetőséget, és amennyiben valamely okból kifolyólag mégsem történik meg az előtörlesztés úgy kezelési költséget számolnak fel az ügyintézés miatt. Unicredit bank ügyfele vagyok.
Kérdem az új törvény a bankok ilyen írányú költségfelszámítását törölte-e, kell-e 30 nappal előre írában kérnem az előtörlesztési szándékomat ?
Úgy érzem, így nincs meg a lehetőségem, hogy számomra a legkedvezőbbnek megitélt napi árfolyam alapján törlesszek elő.
Köszönöm: Várom válaszát

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Olyan kérdésem lenne hogy vettem fel az otp banknál személyi kölcsönt és ha előtörleszteni szeretnék akkor elengednek valamennyit a kiszámított kamatból vagy így is-úgyis annyit fizetek vissza ami a szerződésben van leírva?
És ugyanez lenne a kérdés végtörlesztés esetén is!
Melyik lenne a praktikusabb Ön szerint?
Érdemes lenne valamelyiket is választani?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt ügyintéző!! Az Otp-től jelzálog hitelt vettem föl és hozzá Ltp. 4 évre. Az Ltp-m ez év június 4-én ,az utolsó befizetésemmel le járt! Ez idáig semmit nem kaptam róla, csak sejtettem vártam, hogy le teljen a 3 hónapos türelmi idő, ami a szerződésben le van írva. De azért csak vártam volna valamit, ettől eddig ennyi a befizetés, és a letelt idő után ennyi pénzt kapok vagyis utalnak át a deviza hitel törlesztésemhez. DE SEMMIT EZ ÜGYBEN NEM KAPTAM!!!! Pedig mindvégig becsületesen fizettem!!! E hónap 11-én csoda történt (2010.10.11) kaptam az üggyel kapcsolatban levelet! Közlik, hogy lejárt a türelmi időm… Továbbiak »


8
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x