Tisztelt Hitelnet!

Ma járt nálam a hiteltanácsadó! Megkapom a hitelt, amit igényelek véleménye szerint, ha + adóstársat vonunk be az ügyletbe. A párom és én leszünk az adóstársak a hitelnél, a lakás lesz az ingatlanfedezet, amit megveszünk! A párom fizetése magas, ebből tudnak vonni nem fizetés esetén, de én gyesen vagyok + családi pótlék, amiből állítólag nem tudnak vonni. Igaz ez? Elvileg igaz, azt mondják ezért kell a + adóstárs, aki anyósom lenne, hogyha nem fizetés van, az ő nyugdíjából vonnak.

Kérdéseim:

Anyósom tehermentes ingatlana is megterhelésre kerül, vagy annak semmi köze nincs az ügylethez, csak a nyugdíját vonnák nem fizetés esetén? Ingatlana érintetlen marad? Kértem írjuk bele a szerződésbe, hogy lakása nem szolgálhat fedezetként, ezt nem lehet, azt mondták, vajon miért?
Állítólag, ha visszamegyek dolgozni, én is teljes értékű adóstárs leszek, akkor ő kikerülhet az adóstárs titulus alól 30 000 Ft megfizetése esetén, ez igaz? Hova kell ezt a pénzt fizetni, kinek?

Válaszuk előre is köszönve.
Tisztelettel.
Ramóna!

Kedves Ramóna!

Információink szerint hitel nem fizetése esetén a tartozás a gyesből valóban nem tiltható, azonban végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, így a tiltható, illetve nem tiltható jövedelemtípusokról pontos tájékoztatást jogi szakértőtől kérhet.

Amennyiben a vásárolni kívánt ingatlan kellő fedezetet nyújt a lakáshitelhez, akkor anyósa ingatlanát nem kell bevonni a hitelügyletbe, tehát a banki jelzálogjogot anyósa ingatlanára nem fogják bejegyezni. Azt azonban tudni kell, hogy egy esetleges nem fizetés és végrehajtási eljárás során akár anyósa tulajdonában lévő ingatlan is veszélybe kerülhet. A fizetőképességet javító adóstárs ugyanis ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós, s a végrehajtás során saját vagyonával, adott esetben ingatlanával is felelhet. Ennek ellenére a lakáshitel visszafizetésének legfőbb biztosítéka az az ingatlan, amelyre a hitelnyújtó jelzálogjogát bejegyzik.

Az, hogy anyósa kiléphessen a hitelből, szerződésmódosítással jár. Ha Ön rendelkezik már a bank számára elfogadható jövedelemmel és anyósát kiengedik az adóstársi kötelemből, akkor kerül módosításra a hitelszerződés, aminek van díja. A szerződésmódosítás díját a pénzintézetnek kell megfizetni, amelynek mértékét a bank aktuális Hirdetménye tartalmazza. Ahogy Önt tájékoztatták, az adott pénzintézetnél ez jelenleg 30.000 Ft-os tételt jelent.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lányom gyesen van, így nem elég a jövedelmük a hitelfelvételhez. Adóstárs bevonására van szükségük.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha én leszek az adóstárs az én lakásomra jelzálog kerül-e?

Jó napot!
A kérdésem az lenne, ha ingatlanfedezetű hitelt felmondott a bank, akkor csak az adott ingatlant, vagy más ingatlanomat és kocsimat, ingóságaimat is elvehetik?

Az adós képtelen fizetni devizahiteles tartozását. Az ingatlanra felvett hiteltartozása már jóval több az ingatlanfedezet értékénél. Az ingatlan valószínűleg végrehajtásra kerül.
Kérdésem, hogy a fennmaradó tartozás fejében az adóstárs ingóságait végrehajthatják-e?

Mint adóstárs, elveszíthetem-e a nem terhelt házamat hitelszerződés felmondása esetén? Ez egy Fundamenta lakásvásárlási hitel. A hitelnél nincs elmaradás, azonban az egyik adós és tulajdonos is egyben, akinek a nevén a lakás biztosítás fut, nem fizette egy ideje a lakásbiztosítást. A Fundamenta fel akarja mondani emiatt a szerződést. A másik tulajdonos kötött egy új biztosítást. Elveszíthetem-e a tehermentes házamat mint adóstárs?
Segítségüket előre is köszönöm!