Az adóstárs kötelezettsége lakáshitel felvétele esetén?

A problémám a következő.Életem párja külön él a feleségétől, válás nem történt,vagyonközösség már nincs közöttük,házasságukból 2 gyermek született. A párom most vásárolt lakást (kizárólag a saját nevére), melynek kifizetése részben munkahely által folyósított kamatmentes hitelből történik.Bár nem élünk- még -együtt, engem kért fel adóstársnak.Nem vagyok tisztában azzal, hogy mi történik ha valamilyen okból nem tud fizetni.Ha esetleg életét veszíti,ez a legrosszabb eset ami felmerül bennem, akkor a gyermekei öröklik a lakást, én pedig az adósságot?
Segítségüket előre is köszönöm, várom válaszukat, K.Éva
Kérdést feltette: Éva

Kedves Éva!

Ha Ön a fizetőképesség javítása érdekében kerül bevonásra a hitelügyletbe, akkor a hitel visszafizetéséért ugyanúgy felel, mint az adós. Amennyiben az adós – haláleset miatt – nem tud törleszteni, akkor a fizetési kötelezettség az adóstársat terheli, még abban az esetben is, ha az ingatlant nem ő örökli.

Mielőtt adóstársi szerepet vállalna a hitelügyletben, célszerű volna párjával és jogi szakértővel egyeztetni a fentiekkel kapcsolatban.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Anyósomnak bankszámláján 210.000 forint adóssága volt. Mivel már 2 éve mozgáskorlátozott volt én lettem az adóstársa, de csak azért, hogy könnyebben tudjuk az ügyeit intézni a banknál, mert már nem tudott menni. Tavaly augusztusban meghalt. Az lenne a kérdésem, hogy az adósság egészét vagy a felét kell visszafizetnem? A biztosító mennyit fog visszafizetni?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: László

Mi van abban az esetben, ha az adóstárs nem segít semmibe? Őt is előveszik? Hogy lehet ebből kimászni úgy, hogy ne maradjon hiteltartozásom? Átvállalhatják a hitelem, ha el akarom adni az ingatlant?

Adóstárs vagyok volt férjem hitelénél. A férjem meghalt, végrendeletében az élettársát jelölte meg egyedüli örököséül.
A végrendeletet meg fogjuk támadni, mivel a két gyermekét szerintem megilleti az 50 %-os kötelesrész.
Kérdésem az, hogy kinek kell visszafizetnie a kölcsönt, követelhetik-e rajtam, mint adóstárson a hitel visszafizetését?
Ameddig nem lesz jogerős bírói végzés a köteles részről (4-5 év), addig az adóstársnak, vagy az örökösnek (aki jelenleg az élettárs) kell törlesztenie?


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x