Az adóstárs helyett befizetett törlesztő részletet milyen módon kaphatja vissza az adós?

Tisztelt Szerkesztő!

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben mit lehet tenni, amikor az én jelenlegi párom elvált és van egy lakáshitele az előző kapcsolatából, ahol ő az adós és a volt feleség az adóstárs. Egyedül a párom fizetéséből van rendszeresen fogva a havi törlesztő részlet, a volt feleség nem fizet semmit. Viszont amikor a válás jogerőre emelkedett, akkor az lett lefektetve írásban, hogy a volt feleség, aki az adóstárs, ő átvállalja a hitel törlesztését, mivel ő él a gyermekekkel életvitelszerűen a házban és rendelkezik bejelentett munkahellyel.

Kérdésem a következő lenne: A párom milyen úton módon léphet ki a hitelből? És milyen lehetőségei vannak arra, hogy az eddig befizetett törlesztők nem ráeső részt (amit az adóstársnak azaz a volt feleségnek kellett volna fizetnie) visszakapja?

Információját előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tünde

Kedves Tünde!

A párja csak a bank hozzájárulásával léphet ki a hitelből. A pénzintézet pedig abban az esetben engedi ki a hitelügyletből, ha egyrészt nincs tulajdonrésze az ingatlanban, másrészt ha a volt feleség – igazolt jövedelme alapján – egyedül is eleget tud tenni a törlesztési kötelezettségnek és a bank hitelbírálati rendszerének is megfelel. Amennyiben nem, úgy a személyi és jövedelmi feltételeknek megfelelő adóstársat kell bevonni.

Elsőként tehát a hitelnyújtó banknál kellene megkérdezni, hogy pontosan milyen feltételekkel lehetséges a párja hitelügyletből történő kilépése, szükséges-e adóstárs bevonása, s ha igen, akkor az illetőnek mekkora igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie. Amennyiben erre van megoldás, akkor ez a hitel- és zálogszerződés módosításával jár.

Amíg adós és adóstársként szerepel párja és a volt feleség a hitelügyletben, addig mindketten egyformán felelnek a kölcsön visszafizetésért. Jogi ügyekben irodánk ugyan nem illetékes, de amennyiben megállapodás is született arról, hogy a volt feleség vállalja a hiteltörlesztést, akkor az Ön által felvetett kérdés jogi úton valószínűleg érvényesíthető. Ezzel kapcsolatban a megállapodást készítő jogi szakértőhöz kellene fordulniuk, aki pontos tájékoztatást tud adni a befizetett törlesztő részletekkel kapcsolatos elszámolás lehetőségéről.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x