Átvihető a hitel másik ingatlanra úgy, hogy ne maradjak kezes?

Tisztelt Szakértő!

Volt apósom munkáltatói kölcsönként vett fel 3M Ft hitelt, amelynek fedezete az anyósommal közös lakás volt, kezesei pedig feleségem és én. Ők időközben elváltak, mi pedig megvásároljuk apósom ingatlanrészét. Az adásvételiben rögzítettük, hogy a lakást tehermentesen kívánjuk megvenni, de az ő kérése az volt, hogy hadd vigye át újonnan vásárolt ingatlanára a hitelt.

Az adásvételi szerződést már aláírtuk, foglalót is fizettünk, ám ma tudtuk meg a bankból, hogy ez az ügylet nem jelenti feltétlenül azt, hogy kikerülünk a kezességi kötelem alól, sem mi, sem anyósom, aki adóstársként szerepel apósom hitelén.

A kérdésem az, hogy apósom átviheti-e a hitelét az új ingatlanra úgy, hogy kezesek maradunk, anyósom pedig adóstárs? Mi ezt semmiképp sem szeretnénk. Értesít-e róla minket a bank (OTP), ha módosíttatni akarja apósom a hitelszerződést? Ha igen, akkor szükséges-e beleegyeznünk?

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel.
Csaba

Kedves Csaba!

A lakás megvásárlása ellenére, ha apósa munkáltatói kölcsöne nem kerül visszafizetésre, csak egy másik ingatlanra átjegyzésre, akkor a hitelszerződés változatlan formában továbbra is érvényben marad, vagyis Ön és felesége továbbra is kezesként, anyósa adóstársként vesz részt a hitelügyletben.

Ahhoz, hogy Önök kiléphessenek a kezesi, anyósa pedig az adóstársi kötelemből, a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges. A pénzintézet szabja meg ennek feltételeit. Előfordulhat, hogy Önök csak akkor szabadulhatnak a kezesi, illetve anyósa az adóstársi kötelemből, ha apósa másik kezest, adóstársat tud Önök helyett az ügyletbe bevonni.

A hitelszerződés módosítását – annak jellegétől függően – a hitelügyletben szereplő valamennyi személynek alá kell írnia. Ha a bank kiengedi Önöket a hitelszerződésből, arról biztosan kapnak tájékoztatást hivatalos levél formájában.

A munkáltatói kölcsönt biztosító jelzlálogjog apósa új ingatlanára történő átjegyzése után véglegesen törlése kerül az Önök ingatlanáról. Ha azonban szabadulni szeretnének a kezesi szereptől is, akkor véleményünk szerint érdemes lenne személyesen felkeresniük a hitelt folyósító bankot és tájékoztatást kérni ezzel kapcsolatban.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x