Üdvözletem!

Röviden a problémámról:

2004-ben lakást vásároltunk a volt párommal, amire 5 millió forint lakáshitelt vettünk fel forint alapon. A hitelt akkor az én részemre adták, mert megfelelő volt a jövedelmem is és a munkaviszonyom is (közalkalmazott). A volt párom akkor csak mint adóstárs jöhetett szóba. Azóta én kiköltöztem a lakásból, de a hitel még az én nevemen van.

Át lehet-e a meglévő hitelt nekem másik lakás vásárlására terhelni esetleg futamidő hosszabbítással?
A volt párom átvállalhatja-e a hitelt mivel ő maradt a lakásban, de munkaviszonya nincs folyamatosan, illetve mennyi idő alatt történik meg a hitelátvállalás kb.?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Kata

Kedves Kata!

Nem pontosan értjük, mire is gondol. Másik lakás vásárlásához ezt a lakáshitelt nem tudja felhasználni, hiszen ennek az összegét lakásvásárláskor már a korábbi tulajdonos megkapta. Ha Ön másik ingatlant vesz, akkor ahhoz egy újabb lakásvásárlási hitelt kell igényelnie, melyet a hitelnyújtó bank az eladónak fog folyósítani. Amennyiben önerőből vásárol ingatlant, akkor megfelelő ingatlan- és jövedelemfedezettség esetén átjegyeztethető rá a meglévő lakáshitel, de az nem világos, hogy mi lenne ezzel a cél. A hitelt akkor lenne célszerű teljes mértékben átvállalnia (jelenleg adós-adóstársként ugyanolyan mértékben felelnek a hitel visszafizetéséért), ha Ön szerezné meg az adott ingatlan 100%-os tulajdonjogát. Ebben az esetben viszont a felvett kölcsönt felesleges lenni másik lakásra átvinni.

Elvi lehetőség van arra, hogy volt párja átvállalja teljes mértékben a hitelt, ha Öntől megvásárolja a tulajdonrészét. A hitelátvállalás pontos feltételeiről az érintett pénzintézet tud felvilágosítást adni az adott ügylet részleteinek ismeretében. A hitelátvállaláshoz megfelelő jövedelemfedezettség szükséges. Ha volt párjának nincsen folyamatos munkaviszonya, akkor nem lesz hitelképes. Követelmény ugyanis, hogy az adós legalább 3 hónapos, folyamatos, nem próbaidős munkaviszonnyal rendelkezzen jelenlegi munkahelyén. Emellett a hitelnyújtó bank arról is pontos tájékoztatást tud adni, hogy adott lakáshitel átvállalásához volt párjának mekkora összegű igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie.

A hitelátvállalás 2-3 héten belül lebonyolítható, ha az előírt feltételek teljesülnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lehetek-e adóstársa valakinek, ha nincs bejelentett munkám, ingó, ingatlan nélkül, sem bejelentett lakcímem, aki pénzt venne fel? Annak elmehetek adóstársnak, aki több milliót kölcsön kérne.

Ha én úgy veszem meg a házat, amin hitel van, hogy a szerződésbe beleírom, hogy én semmilyen hitelt kifizetését nem vállalom át, mert még arra hitelt nem szeretnék felvenni, és aki eladta a házat az sem törleszti a házon lévő hitelt, akkor mi történik?

Én érdeklődnék, hogy egy házat szeretnék megvásárolni amin hitel van, de a háztulajdonostól nem szeretném átvállalni a hitelét. Úgy meg tudom-e venni a házat, hitelátvállalás nélkül vagy át kell vállalni a hitelét is?

Mit tudok tenni? Hitel a én nevemen van, a lakás tulajdonosa más, de a tulajdonos adóstárs is! Azt szeretném, ha lekerülne a hitel a nevemről!
Köszönöm.