Az áthidaló lakáshitel azon ügyfelek számára lehet optimális választás, akik lakáscsere előtt állnak, de meglévő lakásukat nem tudták vagy az újabb lakás megszerzéséig nem is kívánják értékesíteni. Ilyen esetben van lehetőség a meglévő lakás eladásából származó bevétel megelőlegezésére, s így a másik – használt vagy új építésű – ingatlan vételárának vagy bekerülési költségének finanszírozására.

Gyakori élethelyzet napjainkban, hogy a család gyarapodása miatt a meglévő otthon szűkösnek bizonyul, ezért a család a költözés mellett dönt. Az elérhető kedvező otthonteremtési lehetőségeket kihasználva sokan döntenek az új építésű lakás mellett, akár vásárlásról, akár építkezésről legyen is szó.

Új lakóingatlan szerzése esetén ma már nemcsak a CSOK az egyetlen vissza nem térítendő támogatás. CSOK-kal történő vásárlás esetén illetékmentességet élvezhetünk (új és használt lakás esetén egyaránt). Új lakások esetében az 5%-os ÁFA visszaigénylésére is van mód. A generálkivitelezővel történő lakásépítés esetén szintén visszaigényelhető az 5% ÁFA tartalom, ha legalább 1 vállalt vagy meglévő gyermek után CSOK-ot is igénybe veszünk. Saját szervezésben megvalósuló építkezés esetén – gyermektől függetlenül – a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák után igényelhetjük vissza az ÁFÁ-t maximum 5 millió forintig.

A jelenlegi felfokozott építőipari helyzetben a munkaerő-hiány miatt azonban sokszor hónapokat kell várnunk, míg felépül az új otthon. Ha nem szeretnénk erre az átmeneti időszakra elhagyni az otthonunkat, de az új lakás finanszírozásához szükség lenne anyagi forrásra, kedvező megoldást kínál az áthidaló lakáshitel.

Áthidaló lakáshitel

Az áthidaló lakáshitel keretében 18 hónap áll rendelkezésre az ingatlan eladására. Ezen időszak alatt a bank teljes fizetési moratóriumot biztosít, vagy egyáltalán nem kell törlesztő részletet fizetni. A teljes hiteltartozás az addig felmerült kamatokkal együtt az ingatlan értékesítésekor egy összegben válik esedékessé. Ha a 18 hónapos türelmi időszak alatt nem sikerül eladni az ingatlant, akkor az áthidaló lakáshitel hosszú lejáratú, maximum 30 éves futamidejű lakáshitellé alakul, melynek során a tartozás havi részletekben kerül visszafizetésre úgy, mint egy normál lakáshitel esetében.

Áthidaló hitel összege

Az áthidaló hitel keretében az értékesítésre szánt ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel. Ugyanakkor figyelembe kell venni a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó előírásokat is.

Kamatozása

Az áthidaló lakáshitel referenciakamat alapú, 3, 6 vagy 12 havi BUBOR kamatbázishoz kötött árazás választható. Erre tekintettel a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) számítása során az áthidaló hitel türelmi időszaka után esedékes törlesztő részletnek bele kell férnie az igénylők összes nettó jövedelmének 25%-ába, amennyiben az együttes jövedelmük 500.000 Ft alatti; illetve 30%-ába, ha az 500.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja.

Előtörlesztés

A 18 hónapos türelmi időszak alatt a meglévő ingatlan eladásából származó bevételt kötelező a fennálló hiteltartozás előtörlesztésére fordítani. Az ily módon történő előtörlesztés díjmentes, a bank ez esetben szerződésmódosítási díjat vagy zárlati költséget nem számít fel.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Amennyiben Ön is szeretné kihasználni az áthidaló hitel előnyeit, Szakérőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nyugdíjasok igénybe tudják venni az áthidaló lakáshitelt? Milyen feltételekkel?