Tisztelt cím!

Van egy hitellel terhelt ingatlanom, amit árulok. Kb. a forgalmi érték 50%-a hitel. Ha jól tudom, akkor az ingatlanomért kapott foglalóval először a saját hitelemet kell kiegyenlítenem vagy a hitelbe belefizetnem. Ha valaki lefoglalná a mi ingatlanunkat, de a tartozásomnál kisebb összeget rak le foglalóként, abból nekem nem lesz pénzem, csak a banknak. Szeretnénk nagyobb lakásba költözni, de amíg a jelenlegi inagatlant el nem adjuk, addig nem tudunk elegendő foglalót letenni a kiszemelt ingatlanra.

Van-e arra lehetőség, hogy áthidaló hitel vegyek fel, amiből a megvásárolni kívánt ingatlan foglalóját fizetem ki, a hátralévő összeget pedig az én ingatlanom értékesítésekor? Röviden, tudok-e áthidaló hitelt foglalóként használni?

Nagyon köszönöm!
F.

Kedves F!

A vevő által átadott foglalót nem feltétlenül szükséges az ingatlant terhelő kölcsön elő-, illetve végtörlesztésére fordítani. Megoldható tehát az is, hogy Ön a kapott foglalóból vagy annak egy részéből lefoglalja a megvásárolni kívánt lakást. A saját lakás tehermentesítése a vevő által a későbbiekben átadott vételárrészből is megoldható. Amennyiben a vevő is lakáshitelt vesz fel a vételár kiegyenlítéséhez, úgy az is járható út, hogy a jelzáloghitel a vevő által felvett hitelből lesz visszafizetve. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy Önnek kell kérnie bankjától egy hivatalos igazolást a fennálló tartozásról, amit a vevő bankja el fog utalni az Ön bankjának. Ha a tartozás kiegyenlítésre került, akkor a pénzintézet kiadja a jelzáloghitelre vonatkozó törlési kérelmet, mellyel a területileg illetékes földhivatalnál töröltethető a jelzálogjog. Miután a vevő bemutatta bankjának a földhivatal által lepecsételt törlési kérelmet, úgy a bank utalja Önöknek a vételárból fennmaradó összeget. Mindezt rögzíteni kell az adásvételi szerződésben.

Ezenkívül van lehetőség áthidaló hitel igénylésére is, melynek célja a saját tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséig, annak tervezett eladásából származó bevétel megelőlegezésével egy másik ingatlan megvásárlásának részbeni finanszírozása. A hitel fedezete az értékesítendő és a célingatlan, amely megvásárlásra kerül, egyaránt. Az áthidaló hitel felvétele azonban költséggel jár, tehát célszerűbb a fenti lehetőséget választani. Amennyien az áthidaló hitelről szeretne további információt kapni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelekről is! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése