Átalányadózok, EVA-s vállalkozók, őstermelők hitelfelvétele

Ön átalányadózó, EVA-s vállalkozó, esetleg őstermelő és szeretne magánszemélyként jelzáloghitelt igényelni? Ebben az esetben az alábbiakban vázolt jövedelemvizsgálati módszerekkel számolhat.

Amennyiben Ön átalányadózó, akkor a vállalkozással szemben támasztott alapvető követelmény, hogy az legalább 36 hónapja működjön, valamint, hogy a vállalkozás utolsó éves eredménye ne legyen negatív.

Ebben az esetben az Ön jövedelmének megállapítása a következők szerint történik:

  • Az utolsó lezárt évről szóló adóbevallásban szereplő megfizetett átalányadóból számított bevétel 70 százalékának 12-ed részét, maximum 500 ezer forint/hó összegű jövedelmet vesz figyelembe a pénzintézet.
  • A kölcsönigényléshez az előző két évről szóló APEH jövedelemigazolás is benyújtandó.

EVA-s vállalkozók esetén amennyiben a vállalkozás még nem tudja APEH jövedelemigazolás alapján igazolni a bevételeit, akkor a hat havi folyószámla forgalom alapján is vélelmezhető a jövedelem. Alapfeltétel azonban, hogy legalább 3 éve működő vállalkozásról legyen szó.

Ha Ön EVA-s vállalkozó, akkor a következőképpen vélelmezi a bank az Ön jövedelmét:

  • A 6 havi bankszámlakivonaton szereplő nettó árbevétel 70 százalékának egy hatod részét veszi figyelembe havi szinten.
  • Ha Ön APEH jövedelemigazolást is tud mellékelni, akkor az igazoláson lévő nettó bevétel 70 százalékának egy tizenketted része számít.

Őstermelőként történő hiteligénylés esetén szintén előírás a legalább 36 hónapja fennálló őstermelői tevékenység valamint az APEH igazolás által kimutatható jövedelem.

A bank ebben az esetben úgy állapítja meg az Ön jövedelmét, hogy az utolsó két éves APEH igazoláson szereplő átlag bevételből levonja az utolsó két év átlag megfizetett adóját és az így kapott összeg tizenketted részének 35 százalékát veszi. A vélelmezhető maximális hitelösszeg ez esetben is 500 ezer forint/hó.

Amennyiben további kérdései merültek fel az átalányadózók, EVA-s vállalkozók, illetve az őstermelők által igényelhető jelzáloghitelekkel kapcsolatban, akkor kérjük, keresse fel a Hitelnet irodáit személyesen vagy érdeklődjön telefonon, illetve elküldheti személyre szóló ajánlatkérését is.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
Hitelt szeretnék felvenni, melyhez fedezetképpen elegendő jövedelemmel rendelkezem. ÁFA fizetésre kötelezett, átalányadózó szálláshely szolgáltató adószámos magánszemély vagyok, 5 éve. Az ÁFA alapjául szolgáló BEVÉTEL mínusz KIADÁS összege igazolhatóan 6,3 mínusz 2,9 = 3,4 millió Ft. (1465-ös adóbevallás). Átalányadós Szálláshely szolgáltatói esetemben azonban e fenti jövedelmemre vonatkozó “NAV jövedelemigazolás” kiadását a NAV megtagadta.
Keresem azt a pénzintézetet, illetve megoldást, mely a fenti igazolható jövedelem, mint fedezet alapján hitelt tud nyújtani.
Továbbá keresem azt a fórumot, ahol eljárhatnék az érdekemben. (Adótanácsadó, ombudsman, kamara, stb..).
Szíves mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.
Sándor
Budapest

Kedves Sándor!
Átalányadózó magánszemélyek jövedelmét bankpartnereink nem veszik figyelembe hitelnyújtás során, ezért sajnos nem tudunk Önnek megfelelő megoldást javasolni.

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valamilyen hitellehetőség számomra, használt mezőgazdasági gép (traktor) vásárlásra, mint őstermelő. 1 – maximum 2 M Ft erejéig. (esetleg valamennyi önerővel)
Válaszát tisztelettel köszönöm: Gábor

Kedves Gábor!
Irodánk kimondott agrárhitelek közvetítésével nem foglalkozik. Ha esetleg lenne ingatlanfedezete, akkor kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink tájékoztatni fogják az őstermelők által elérhető jelzáloghitelekről!

Kezdő őstermelőként szeretnék ingatlant vásárolni 2 hektár területen illetve a hozzátartozó 4,5 hektáros területen egy gazdasági épületet, gazdálkodás állat tartás illetve zöldség gyümölcs termesztés céljából, kezdőként ez a 6.5 hektár megfelelő lenne a vállalkozás beindításához, és ezeket fedezetként is lehet használni, ennek az összértéke 40 millió HUF, illetve lehet hozzá vásárolni 22 hektár szántót, így az ár 62 millió HUF.
Minden megoldás érdekel, bármilyen kötelezettséget tudok vállalni, remélem tudnak segíteni!
Tisztelettel: István

Kezdő őstermelőként sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelajánlatot készíteni. A hitelfelvétellel kapcsolatban agrárhitelezéssel foglalkozó hitelintézeteknél kellene esetleg érdeklődnie.


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x