1:
Üdvözlöm!

2008-ban Otp lakáslízinget vettem igénybe egy ingatlan 'megvásárlásakor'. Nyílt végű pénzügyi lízing, CHF alapú 25 évre. Az ingatlan vételára 14.500.000 Forint volt. A szerződés megkötésekor 160 Ft volt a svájci frank, akkor megközelítőleg 100.000 forint volt a törlesztő részletem. Most 150-160.000 forint körül fizetek, ami rendkívül megterhelő a család számára.

Érdeklődnék, hogy van-e valamilyen megoldás, hogy a törlesztő részletet lejjebb vigyem, esetleg az ingatlantól is meg tudok-e válni valamilyen formában, hogy ne kerüljek fel az adósok listájára?

Várom válaszát,köszönettel:
Nikolett

Kedves Nikolett!

A havi lízingdíj csökkentésére megoldás lehet az árfolyamrögzítés, melynek keretében a havonta esedékes lízingdíjat 180 HUF/CHF árfolyamon kell megfizetni 60 hónapon keresztül, de legkésőbb a 2017. júniusi törlesztésig bezárólag. Az árfolyamrögzítést a lízinget nyújtó pénzintézetnél kell kérelmezni, s az előírt feltételek teljesülése esetén léphet az árfolyamgát rendszerébe. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

További fizetéskönnyítési lehetőségekről szintén a lakáslízinget nyújtó bank tud felvilágosítást adni.

A lízingelt lakás - lízingátvállalással - el is adható, így arra is van lehetőség, hogy megváljon az ingatlantól.

2:
CHF alapú zárt végű lakáslízing esetén lehetséges-e az árfolyam rögzítést igénybe venni?

Kérdést feltette: Mária

Kedves Mária!

Árfolyamrögzítés az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén kérhető:

  • olyan jelzáloghitek esetén, amely lakóingatlanon alapított zálogjoggal fedezett;
  • az adósnak a rögzített árfolyamon való törlesztés kezdőnapjáig nincs 90 napnál hosszabb ideje fennálló törlesztési elmaradása (egy ingatlanon fennálló több jelzálogjog esetén, valamennyi követelés tekintetében követelmény);
  • a hitelt bár deviza alapon vette fel, forintban törleszti;
  • nem vesz részt már más hitelkönnyítő programban, (így például a bank által biztosított törlesztési moratórium, egyéb adósságrendező hitelszerződés, áthidaló kölcsön, stb.), melynek eredményeként egy meghatározott időszakra kisebb havi törlesztőrészlet megfizetésére köteles;
  • devizahitel-szerződésének lejárata 2014. december 31-ét követő időpont;
  • a hitelszerződésben fedezetül felajánlott ingatlannak a bank által meghatározott forgalmi értéke nem haladta meg a 30 millió forintot a fedezetként történő elfogadáskor; és
  • és a fedezetül szolgáló ingatlan nem áll végrehajtási eljárás alatt.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2007-ben lízingelt (Otp) ingatlan végtörlesztés esetén 32.9 millió Ft 180 Ft-on. Nem sikerült végtörleszteni. Milyen egyéb lehetőség van, ha van, a lakáslízing esetén? Árfolyam stop? Forintra váltani?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

Ha a svájci frank alapú lízing szerződésem módosíttatom lakáshitel szerződésre, jogosult leszek-e a rögzített árfolyamon való végtörlesztésre?

Válaszukat előre köszönöm: László

Köszönöm gyors válaszukat!
Sajnos pénzügyi illetőleg bankszakmai műveltségem hiányosságai okán nem tudom a válaszukat értelmezni!
Felsorolták ugyanis az árfolyam rögzítés feltételeit, melynek egy pont kivételével megfelelnék. A válaszuk alapján úgy érzem, hogy mivel a lízing esetén nem kerül a lakás a tulajdonomba, mint a lakás hitelek esetén, csak kvázi tulajdonosként jelenek meg a földhivatalnál, így nincs lehetőségem az árfolyamrögzítést igényelni.
Továbbá nagy valószínűséggel elesek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségétől is! ( Ha egyáltalán lesz rá lehetőség a közel jövőben!)
Van-e vajon a problémámra megoldás?

Válaszukat előre is köszönöm: Mária