CSOK igénylés esetén a célingatlan energetikai teljesítőképességét úgynevezett energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Mi az az energetikai tanúsítvány? Miért van rá szükség? Hogyan juthatunk hozzá? Nézzük meg mit is kell feltétlenül tudni erről a dokumentumról!

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely egy lakóingatlan energiafogyasztását tartalmazza. Az ingatlan energetikai besorolása az energiafogyasztás alapján kerül meghatározásra. Energetikai tanúsítványt a vonatkozó kormányrendelet alapján 2012. január elsejétől szükséges készíteni az alábbi esetekben:

  • minden újépítésű ingatlanra,
  • minden ingatlan eladásánál (használt lakás esetében is)
  • minden egy évnél hosszabb időre bérbe adott épületnél.

Miért van szükség energetikai tanúsítvány benyújtására?

A CSOK összegét az eltartott gyermekek számán és a lakás hasznos alapterületén kívül az épület energetikai minősítése határozza meg. Ennek igazolására kell benyújtani az energetikai tanúsítványt.

A tanúsítvány elkészítésekor mit vizsgál a szakember?

A tanúsítványt készítő szakemberek vizsgálják az adott épület szerkezetét, a falakat, a födémet, a tetőt, a hőszigetelést, a nyílászárók állapotát, a fűtés korszerűségét, továbbá lényeges, hogy milyen módon történik a meleg vízellátás és a fűtés. Mindezek alapján kiszámolják azt is, hogy mekkora az ingatlan éves fenntartási energia igénye.

Milyen minősítési kategóriák léteznek?

10 fajta energetikai minősítési kategória létezik. A legrosszabb az „I”, ami a rossz besorolásút jelenti. A legjobb energiaosztály az „A+”, ami fokozottan energiatakarékos ingatlant jelent, továbbá létezik az alacsony fogyasztású  ingatlan.

Milyen energetikai minősítésűnek kell lenn az ingatlannak CSOK igénylésekor?

CSOK igénybevételénél meghatározó a lakás energetikai minősítése:

  • új lakás vásárlása vagy építése esetén az ingatlannak legalább „B” (követelményeknél jobb) besorolásúnak kell lenni,
  • Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén bármilyen energetikai minősítésű lehet az ingatlan, de amennyiben egylakásos lakóépület vásárlásáról vagy bővítéséről van szó és az „C” (követelménynek megfelelő) kategóriánál kedvezőtlenebb, akkor az igénylőnek csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Hogyan változik a CSOK összege az energetikai minősítés függvényében?

A legkedvezőtlenebbtől egészen „B” minősítésig a CSOK alapösszege jár. „B” minősítésnél jobb energiaosztály esetén kategóriánként emelkedik a CSOK összege.

Bővítésnél az ingatlan aktuális vagy bővítést követő energetikai minősítését veszik figyelembe?

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK kérelem benyújtásakor az energiaosztályra vonatkozóan az igazolt, tehát aktuális energetikai minősítési osztályt, míg a hasznos alapterületre vonatkozóan a bővítési munkálatok megvalósításával elért hasznos alapterületet kell a kedvezmény összegének számításánál figyelembe venni.

Kinek a kötelezettsége az energiatanúsítvány beszerzése?

Az energetikai tanúsítvány beszerzése minden esetben az eladó kötelezettsége és az energiatanúsítvány elkészíttetésének költsége is őt terheli. Ennek ára általában 15-25.000 Ft közötti összeg. A tanúsítvány elkészítését helyszíni szemle előzi meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakáshitelt szeretnék felvenni. Az OTP Banknál azt mondták, hogy szükség van energia tanúsítványra az ingatlanról.
Ez minden banknál szükséges?