A hitelfelvétel szabályai június 11-től ismét szigorodnak. A pénzintézeteknek kötelező vizsgálniuk, hogy a leendő adós mennyire hitelképes, azaz tudja-e majd szerződésszerűen teljesíteni a törlesztését. A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke úgy vélekedik, hogy a bankok hiába vizsgálják meg a hiteligénylők jövedelmét, ha az ügyfelek egyik napról a másikra elveszíthetik munkahelyüket.

Néhány hét múlva a pénzintézetek csak akkora összegű hitel felvételét engedélyezik, melynek havi törlesztését biztosan tudja fizetni az adós, tehát a bankoknak meg kell határozniuk, hogy az igénylő jövedelméből mekkora összeget tesznek ki a megélhetési költségek, s csak az ezen felül megmaradó összeg fordítható hiteltörlesztésre.
Amennyiben egy háztartás például 200 ezer forint jövedelemmel rendelkezik, akkor megállapítják, hogy hozzávetőlegesen 100 ezer forint elegendő a megélhetésre, s 100 ezer forint marad a hitel törlesztésére. Ha az ügyfél forint alapú kölcsönt igényel, akkor a havi törlesztés maximum 100 ezer forint lehet, euró alapú hitelkonstrukció esetén 80 százalék, egyéb devizában folyósított kölcsön esetén pedig 60 százalék.

Minden egyes pénzintézet saját maga határozza meg, hogy mi alapján számolják ki a megélhetéshez szükséges összeget, amit a korábbi hitelezési tapasztalatok alapján könnyen meg lehet majd állapítani.

A lakáshitelek feltételeinek szigorítása két lépcsőben zajlik: a március 1-től érvényes jogszabályokat követően már érzékelhető volt, hogy a hitelfelvevők egy része kevesebb összeget kapott, ám júniustól azon ügyfelek száma is csökkenhet, akik kölcsönhöz juthatnak.

Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke azonban úgy véli, hogy a bank hiába vizsgálja meg az ügyfelek fizetését, és nyújtanak hitelt annak 80 százalékáig, ha könnyen előfordulhat, hogy az ügyfél máról holnapra elveszíti az állását. Véleménye szerint be kellene vezetni a magáncsőd intézményét, vagyis, annak, aki nehéz helyzetbe kerül, legyen lehetősége újrakezdeni az életét. Továbbá a pénzintézetek egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségét kellene még jobban szigorítani, mert szerinte a deviza alapú kölcsönök törlesztő részletét a bankok nagyobb mértékben emelték, mint azt az árfolyamváltozás indokolta volna.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Én is beleestem mint sok devizahiteles a bankok csapdájába. A szerződést felbontotta a bank, amit telefonon közöltek velem. Ez a bank az Aegon hitel zrt. A végrehajtó a 16 milliós ingatlant 5,3 millióra becsülte fel. Hazamentem Hollandiából és felkerestem a végrehajtót. Egy nagyképű pökhendi undorító ember. Elmondtam neki mi tudjuk fizetni a hitelünket, amit a bankkal is közöltem. Ennek ellenére mégis árverezni akarnak. Ha ez megtörténik, összepakolom a családom és elhagyom az országot, mert ez az ország már nem Magyarország, hanem a rablók, csalók, szélhámosok országa lett.