Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy!

Párommal egy kb. 10 milliós használt lakást szeretnénk vásárolni hitelre. 26 és 27 évesek vagyunk, gyermektelenek. Sajnos a megelőlegező félszocpol a várakozások ellenére mégsem opció (legalábbis jelenlegi információim szerint), ezért államilag támogatott lakáshitelt vennénk fel.

Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni (sok helyen utánaolvastam már, de nem találtam egyértelmű választ), hogy adóstárs (kettőnknek összesen 360 ezer a jövedelmünk) bevonásával szükséges-e mindenképpen önerő? Esetleg egyéb fedezeti ingatlan bevonásával csökkenthető vagy teljesen el is hagyható?
Akadálya lehet-e a finanszírozásnak egy meglévő lakáslízing (havi kb 65.000 Ft) az én nevemen?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Mihály

Kedves Mihály!

A maximálisan felvehető kölcsön összegét két fő tényező befolyásolja: az igénylők jövedelmi helyzete, valamint a vásárolandó és egyben fedezetül felajánlott ingatlan értéke. A hitelfelvevők jövedelmi helyzete, s ez által az adható hitel összege egy fizetőképességet javító adóstárs bevonásával egy bizonyos szintig növelhető, ám 0 önerővel csak akkor oldható meg a lakásvásárlás, ha plusz ingatlant is bevonnak a hitelbe. A hatályos rendelkezések értelmében ugyanis a fedezetül bevont ingatlannak maximum a 80%-a vehető fel hitelként. Ezt a jogszabály általi finanszírozási arányt adóstárs bevonásával sem lehet növelni. Tehát ha önerő nélkül szeretnének lakást vásárolni, akkor kiegészítő ingatlanfedezetre mindenképpen szükség lesz.

Plusz fedezetként olyan ingatlan is elfogadható, amely nem saját tulajdonú. Ebből a szempontból még hozzátartozói megkötés sincs. Bárki felajánlhatja ingatlanát hitelfedezetként. A plusz fedezet tulajdonosainak zálogkötelezettként szintén részt kell venniük a hitelügyletben. Két, megfelelő értékű ingatlan együttes bevonásával a teljes vételár is finanszírozható.

A fedezetként felajánlott ingatlanok értékén és területi elhelyezkedésén kívül a finanszírozási arányt befolyásolja a jövedelmi helyzet. Ez alatt nemcsak az igénylők havi jövedelmét értjük, hanem rendszeres kiadásaikat is, például egy meglévő hiteltörlesztést vagy lízinget. Az Ön nevén lévő lakáslízing tehát ki nem zárja a további hitelfelvétel lehetőségét, de figyelembe kell venni a lízing után havonta fizetendő 65.000 forintos kiadást. Ez az összeg csökkenti az újabb hitel felvételére fordítható szabad jövedelmet.

Ha kíváncsiak a konkrét számokra, hogy adott jövedelemmel és lízingtörlesztéssel egy 10 milliós használt lakás vásárlásához mennyi önerőre lenne szükség, illetve milyen hitelkonstrukcióban, mekkora havi részlettel valósulhat meg a finanszírozás, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot fognak készíteni Önöknek!

Hitelajánlatunkból az is kiderül, hogy jelenleg az államilag támogatott vagy piaci kamatozású lakáshitellel járhatnak jobban. Érdemes mérlegelni a két hiteltípus között, ugyanis az állami kamattámogatás ellenére a piaci kamatozású lakáshitelek kamatszintje jelenleg kedvezőbb. Ennek okáról IDE kattintva olvashatja részletes bejegyzésünket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése