Tisztelt Cím!

2006-ban államilag támogatott forinthitelt vettünk fel új lakás vásárlására. Az akkori feltételek szerint "megelőlegező szocpolt" igényeltünk 1 gyerekre, aki meg is született.

Most tervezzük a 2. babát, és kertes családi ház építtetésbe fognánk, amihez természetesen el kellene adnunk a jelenlegi lakásunkat. Mivel a 2. babára még 1,5 M Ft "szocpolt" vehetünk igénybe, amit a lakáshitel kiegyenlítésre fordíthatnánk, ezért a hitelt nem szeretném kifizetni, hiszen akkor elvesztenénk ezt a 1,5 M Ft-ot, ráadásul ennél alig nagyobb a fennmaradó hitelállomány, így a gyerek megszületésével könnyedén lezárhatnánk a hitelt.

Ezért kézenfekvő, hogy fedezetcserében gondolkozunk a meglévő "szocpol" felfüggesztésével, (ami a 900 E Ft letétbe helyezésével jár a MÁK-nál), lenne is megfelelő ingatlan a célra. Beszéltem a bankunk hitelügyintézőjével, szerinte is kivitelezhető a dolog, de azért felhívta a "központot", ahol viszont 3-an 3 félét mondtak. Megígérte hogy utánanéz, azóta várunk.

Az egyik tanácsadó szerint ugyanis a fedezetcsere nem lehetséges az édesanyám házára (amiben öröklés útján tulajdonrészem is van), mivel csak olyan ingatlan lehet a csere alapja, amiben a feleségemmel 50-50% a tulajdonrészünk. Ha ez igaz, nagyon megnehezíti a dolgot, mert a házunk építését az eladás után kezdenénk. A meglévő építési telekre (ami a kettőnk nevén van, állítólag nem lehet ráterhelni a jelzálogot, mert nincs belterületté nyilvánítva. Így vagy kifizetjük a fennmaradó hitelt, ezzel elvesztjük a 2. gyerekre igénybe vehető 1,5 milliót, vagy csak a gyerek születése és a hitel lezárása után adnánk el a lakást. Egyik sem lenne túl jó megoldás.

Nem értem, miért ne lehetne időlegesen (míg felépül a házunk) ráterhelni a jelzálogot egy olyan tehermentes ingatlanra, aminek tulajdonosa és haszonélvezője ehhez hozzájárul, és amelynek értéke minimum 10X-ese a hitelállománynak. Ez valóban így van? Önök szerint van más megoldás?

Köszönettel:
Krisztián

Kedves Krisztián!

Ahhoz, hogy a később született gyermek utáni támogatást ne veszítsék el, valóban nem szűnhet meg az új lakás vásárlására felvett hitelük. Ezért az adott lakás értékesítése esetén megoldás a fedezetcsere lehet. Véleményünk szerint az édesanyja ingatlana is megfelelhet erre a célra, ha megfelelő értékű és ő hozzájárul a jelzálogjog bejegyzéséhez, ám a fedezetcsere konkrét feltételeiről adott esetben az érintett hitelintézet tud Önnek felvilágosítást adni.

Ha az új szocpoltörvény elfogadásra kerül, akkor még az is szóba jöhetne, hogy a 2. gyermek után az építkezéshez veszik majd igénybe a megelőlegező szocpolt. Jelenleg ugyanis 1 gyermek után nem igényelhető a támogatás, de az új szocpoltervezet szerint a közeljövőben egy gyermek után is kérhető lesz.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése