Gyakran előfordul, hogy akár önhibánkon kívül egy jóhiszemű kezességvállalás miatt, akár egy átmeneti pénzügyi zavar következtében BAR listára kerülünk, s ez hosszú időre megpecsételheti sorsunkat, legalább is, ami a hitelfelvételt illeti. Az aktív KHR státusz minden esetben kizáró ok lakáshitel felvételénél. Van azonban egy lehetőség, mellyel lakáshitelhez juthatunk, ha a lakásszerző párnak csak az egyik tagja szerepel negatív tartalommal a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

Lakáshitel aktív BAR listás élettárs esetén

A hitelintézetek szabályzata alapján élettársak igénylése esetén az élettárs adóstársként történő bevonása kötelező a hitelügyletbe. A bankok pedig a kölcsön minden szereplőjének adatait lekérdezik a KHR-ben, s a negatív KHR információ sajnos kizárja a hitelfelvétel lehetőségét.

Gyakran felmerülő kérdés: létezik-e megoldás arra az esetre, ha az igénylő pár egyik tagja aktív BAR listás?

Bankpartnereink egyikénél az élettárs adóstársként való bevonása opcionális az ügyfél részéről, vagyis élettársat nem kötelező bevonni adóstársként. Ez azt jelenti, hogy az igénylők dönthetnek úgy, hogy csak egyikük lesz a hitelügylet adósa, a másik fél, mint ingatlantulajdonos, zálogkötelezettként vesz részt a hitelügyletben. Ez azért lehet szerencsés választás adott esetben, mert a KHR lekérdezés csak az adósra, adóstársra vonatkozóan kötelező.  Zálogkötelezett esetében Bankpartnerünk nem végez BAR lekérdezést. Így, amennyiben az adós adatai nem szerepelnek negatív tartalommal a BAR listán, van lehetőség a banki finanszírozásra. Ez lehet e konstrukció előnye.

Milyen hátránya lehet annak, ha csak az egyik fél lesz az ügylet adósa?

A jövedelemvizsgálat során a bank csak az adós, illetve adóstárs jövedelmét veszi figyelembe. Ha az élettárs csupán zálogkötelezettként szerepel a hitelügyletben, akkor jövedelmével nem tud számolni a bank. Ez ronthatja a hitelképességet, illetve csökkentheti a maximálisan nyújtható hitelösszeget abban az eseten, ha az adós jövedelme nem elegendő a felvenni kívánt hitel havi törlesztéséhez. Ebben az esetben megoldást egy harmadik személy adóstársként történő bevonása lehet.

Adóstársként bevonható személy a hitelképesség növelése érdekében

Adóstársként bárki bevonható. aki vállalja a hitelszerződés aláírását és betartását, de legfeljebb 1 adóstárs lehet olyan személy, aki az Adósnak nem a Ptk. szerint közeli hozzátartozója. Adóstárs kizárólag olyan személy lehet, aki a jövedelmi feltételeket teljesíti. Egy ügyletben a főadóson kívül összesen 3 adóstárs szerepelhet, beleértve a főadós kötelező adóstársként bevont házastársát.

Működhet-e a lakásvásárlás, ha az adós házastársa aktív BAR listás?

A házastárs hitelügyletbe történő bevonása nem opcionális, vagyis a házastársnak kötelező adóstársként részt venni a kölcsönben. Mivel adóstársak esetén kötelező a KHR lekérdezés, ezért a hitelfelvétel sajnos nem működhet aktív BAR listás házastárs esetén.

Milyen lakáshitel érhető el aktív BAR listás élettárs esetén?

A piaci kamatozású lakáshiteleken belül referenciakamat alapú, ezen belül is 1 éves kamatperiódussal nyújtott, valamint 10, illetve 15 évig fix törlesztésű lakáshitel igénylésére van lehetőség.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás hozszámoljon lakáshitel kalkulátorunk segítségével és kérje egyedi ajánlatunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a férjemnek van háza, ami 1/2 tulajdonban van! Most viszont a volt élettárs ki szeretne lépni a közös tulajdonból. Én aktív bárlistás vagyok még! De zálogkötelezett lehetek?
Köszönöm szépen válaszát!

Aktív báros vagyok. Használt lakást szeretnék.
Milyen lehetőségeim vannak? Kérem írja meg. Élettársam van és egy lányom.

Mindketten BAR listán vagyunk az élettársammal. 3 gyerekünk van, most várandós vagyok. Ki szeretném használni lakás vásárlására a támogatást és nem tudom hogy lehet így, hogy BAR listán vagyunk?

Üdvözlöm!
Lakásvásárlás előtt állunk. Élettársam sajnos KHR listán szerepel. A kiválasztott ingatlan ára 15.5 millió Ft, 9 millió Ft önrészünk van. Havi nettó keresetem 220ezer Ft. Egy személyi hitelt törlesztek még 18 hónapig, havi 34ezer forintot. A családban 2 gyermek van.
Jó megoldás-e, ha eleve csak egyedül igénylem a hitelt a lakásvásárláshoz, élettársam meg sem említem. Gondolok itt elsősorban a hitelösszeg és a havi jövedelmem kapcsolatára, feltételezve, hogy így nem szükséges adóstárs.

Aktív bárlistás vagyok két kiskorú gyerekkel, egyedülállóként szeretnék ingatlant vásárolni és hitelt felvenni. Van a csok, van lakástakarékom, de az nem elég az ingatlan megvételéhez. 2020 augusztusában lejár a takarékom és nem szeretném hogy elvesszen.
Ezt hogy lehetne megoldani? Kérem segítsen!

Jó napot!
Hitel szeretnék felvenni.

Szép napot!
Kérdésem lenne, ha az adós jövedelme megfelelő, de a házastársa passzív báros, decemberben fizették vissza a tartozást. A tartozás még a házasság előtt keletkezett, együttesen fizették azt vissza. Kaphat-e hitelt az adós?

A fiam az élettársával Dórival szerettek volna felvenni használt ingatlanra hitelt az OTP Bank-nál 5.000.000 Ft-ot. Készpénzük 9.000.000.-Ft, az ingatlan értéke 14.000.000.-Ft.
Mivel Dóri 100% táppénzen van, ideiglenesen balesete miatt a hitelkérelembe nem szerepelhet, így a fiam és a férjem mint adóstárs igényelték a hitelt. Megfeleltek mindennek és ügyvédnél elkészült az adásvételi szerződés határidőkkel. A ház felét már ki is fizették. A Bank ügyintézője utólag közölte velünk, hogy Dóri késedelmesen kifizetett diákhitele miatt nem kaphatják meg a kölcsönt, mert passzív bárlistán van szeptember 26-ig! Mivel Dóri 1/2 rész tulajdonosa az ingatlannak, a fiam 1/2 rész tulajdonosa lesz az ingatlannak és csak a fiam az adós és a férjem az adóstársa, nincs is a Dóri a hitelkérelemben, miért nem kaphatja meg a fiam a hitelt?
Mit tudunk tenni? Ebben az ügyben kérném a segítségüket, hogy megoldást találjunk, az ingatlan adásvételét be tudjuk fejezni! Sajnos nem volt tudomásunk a passzív bárlistás bejegyzésről. Az ügyintéző pedig az ügylet közepén nézte meg a listát és nem az elején, mert akkor nem megyünk bele az adásvételi szerződésbe.
Köszönöm!
Erzsébet

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy lakást szeretnénk vásárolni a párommal. Én tudomásom szerint még aktív bar-os vagyok, munkahelyem van. Párom venné fel a kölcsönt és a lakás 7 millió forint lenne Miskolcon. Önerőnk nincs. 1 gyerekünk van.
Milyen lehetőségek vannak?
Köszönöm!

Kedvesemmel szeretnénk felvenni hitelt lakásvásárlás céljából. De én BAR listára kerültem. Így is tudunk felvenni hitelt vagy hogyan tudnánk ezt megoldani? Mind a ketten jól keresünk, elég magas jövedelmunk van kettőnknek.
Köszönöm szépen válaszát.

Jó napot.
Kérdésem az lenne, hogy szeretnék hitelt felveni. Jelenleg passzív státuszban szerepelek a KHR listán. Feleségem szeretném adóstársként bevonni. Sajnos ő is szerepel a KHR listán aktívba, de a kettőnk fizetése egyben 260 ezer Ft. Én a munkahelyemen véglegesítve vagyok.
Van-e valami megoldás erre? Személyi kölcsönt szeretnék felvenni.
Előre is köszönöm.

A közjegyző előtt tett élettársi nyilatkozat befolyásolhatja a hitelfelvételt? Vagy ennek ellenére is felveheti a párom? Lombik programhoz kellett a papir ez is van belefoglalva illetve az hogy mikortól élünk élettársi kapcsolatban. A regisztráltatást nem kértük ez a nyilatkozat.

Meg lehetne tudni, hogy melyik az a banki partner?

A párommal élettársi kapcsolatban élünk. Közjegyző előtt nyilatkoztunk róla egy más ügyben kellett a papír. Ő havi bruttó 180.500-ra van bejelentve, nekem 195.000 a bruttóm. Házat szeretnénk venni, ami 7.500.000 Ft. A hitelt csak a párom veheti fel, mert én KHR listás vagyok. Igazolást fogok kapni a banktól, ha kifizettem a tartozásom de 1 évig nem vesznek le a rendszerből így én kiesek a hitelfelvételből.
A kérdésem az lenne, hogy a párom fel tudja-e venni a lakáshitelt úgy, hogy a ház lesz a fedezet és nem kell bevonjon más adóstársat vagy kezest? Mert ez nem megoldható. 2 millió 100 ezer forint önerőnk is van.
Melyik bank adna így hitelt, hogy ne kelljen adóstárs? Egyáltalán van erre esély?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv!
A férjemmel 3 gyermeket nevelünk. Szeretnénk építkezni természetesen a 10+15 milliós csokban gondolkodunk. A problémánk az lenne, hogy én passzív KHR-s vagyok (minden tartozást kifizettem idén augusztusban).
A kérdésem az lenne, hogy lehetek-e adóstárs? Illetve ha van egy családi házban örökölt tulajdonrészem és azt is bevonjuk a hitelbe, az emeli-e az esélyünket?
Válaszukat előre is köszönöm.

Férjem elérhetetlen, 6 éve különélünk, azt sem tudom él-e még.
Ilyenkor hogyan vehetek fel lakáshitelt?

Üdvözlöm!
Személyi hitelünket szeretnénk jelzálog alapú lakáshitellel kiváltani, azonban én BAR listán szerepelek.
Van-e valamilyen lehetőségünk a megvalósításra?

Üdvözlöm.
A férjemmel csokot és lakáshitelt szeretnénk. Lehetek a hitelnél csak zálogkötelezett?

Tisztelt Cím!
Feleségemmel lakást szeretnénk vásárolni, de én KHR-en szerepelek. Olvastam, hogy van egy Bank, amely Önökkel kapcsolatban áll és csok nélkül megoldható a hitel. Ezzel kapcsolatban szeretném segítségüket kérni, hogy melyik az a bank, ahol megoldható.

Jó napot kívánok!
Én érdeklődni szeretnék, hogy lakáshitelt szeretnénk felvenni, vagyis a párom. Annyi baj van, hogy én meg bár listán vagyok sajnos más miatt. Meg lehet-e ezt oldani, hogy csak ő vegye fel a hitelt, meg lenne még 2 jó keresetű kezes mellé. Jövedelme amit kézhez kap az 107.000 Ft, meg 2 gyerekre igénybe vennénk a szocpolt.

Tisztelt ügyintéző!
A kérdésem az lenne, hogy párommal szeretnénk egy használt lakást vásárolni, van önerőnk, és a csokot is szeretnénk igénybe venni 2 gyerekre, nem vagyunk házasok, a gyerekek az enyémek, így a csokot nekem kellene igényelni, viszont kiderült, hogy én fent vagyok a KHR listán, mert volt férjem személyi hitelében adóstárs vagyok. A párom egyedül fel tudná venni a lakáshitelt, neki nincs semmi hitele, nettó 135.000 leigazolt jövedelme van. 5.800.000 Ft hitelre lenne szükségünk.
Milyen megoldást tudnának javasolni?
Előre is köszönöm a válaszukat!