Aktív BAR listás élettárssal is igényelhető lakáshitel!

Gyakran előfordul, hogy akár önhibánkon kívül egy jóhiszemű kezességvállalás miatt, akár egy átmeneti pénzügyi zavar következtében BAR listára kerülünk, s ez hosszú időre megpecsételheti sorsunkat, legalább is, ami a hitelfelvételt illeti. Az aktív KHR státusz minden esetben kizáró ok lakáshitel felvételénél. Van azonban egy lehetőség, mellyel lakáshitelhez juthatunk, ha a lakásszerző párnak csak az egyik tagja szerepel negatív tartalommal a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

Lakáshitel aktív BAR listás élettárs esetén

A hitelintézetek szabályzata alapján élettársak igénylése esetén az élettárs adóstársként történő bevonása kötelező a hitelügyletbe. A bankok pedig a kölcsön minden szereplőjének adatait lekérdezik a KHR-ben, s a negatív KHR információ sajnos kizárja a hitelfelvétel lehetőségét.

Gyakran felmerülő kérdés: létezik-e megoldás arra az esetre, ha az igénylő pár egyik tagja aktív BAR listás?

Bankpartnereink egyikénél az élettárs adóstársként való bevonása opcionális az ügyfél részéről, vagyis élettársat nem kötelező bevonni adóstársként. Ez azt jelenti, hogy az igénylők dönthetnek úgy, hogy csak egyikük lesz a hitelügylet adósa, a másik fél, mint ingatlantulajdonos, zálogkötelezettként vesz részt a hitelügyletben. Ez azért lehet szerencsés választás adott esetben, mert a KHR lekérdezés csak az adósra, adóstársra vonatkozóan kötelező.  Zálogkötelezett esetében Bankpartnerünk nem végez BAR lekérdezést. Így, amennyiben az adós adatai nem szerepelnek negatív tartalommal a BAR listán, van lehetőség a banki finanszírozásra. Ez lehet e konstrukció előnye.

Milyen hátránya lehet annak, ha csak az egyik fél lesz az ügylet adósa?

A jövedelemvizsgálat során a bank csak az adós, illetve adóstárs jövedelmét veszi figyelembe. Ha az élettárs csupán zálogkötelezettként szerepel a hitelügyletben, akkor jövedelmével nem tud számolni a bank. Ez ronthatja a hitelképességet, illetve csökkentheti a maximálisan nyújtható hitelösszeget abban az eseten, ha az adós jövedelme nem elegendő a felvenni kívánt hitel havi törlesztéséhez. Ebben az esetben megoldást egy harmadik személy adóstársként történő bevonása lehet.

Adóstársként bevonható személy a hitelképesség növelése érdekében

Adóstársként bárki bevonható. aki vállalja a hitelszerződés aláírását és betartását, de legfeljebb 1 adóstárs lehet olyan személy, aki az Adósnak nem a Ptk. szerint közeli hozzátartozója. Adóstárs kizárólag olyan személy lehet, aki a jövedelmi feltételeket teljesíti. Egy ügyletben a főadóson kívül összesen 3 adóstárs szerepelhet, beleértve a főadós kötelező adóstársként bevont házastársát.

Működhet-e a lakásvásárlás, ha az adós házastársa aktív BAR listás?

A házastárs hitelügyletbe történő bevonása nem opcionális, vagyis a házastársnak kötelező adóstársként részt venni a kölcsönben. Mivel adóstársak esetén kötelező a KHR lekérdezés, ezért a hitelfelvétel sajnos nem működhet aktív BAR listás házastárs esetén.

Milyen lakáshitel érhető el aktív BAR listás élettárs esetén?

A piaci kamatozású lakáshiteleken belül referenciakamat alapú, ezen belül is 1 éves kamatperiódussal nyújtott, valamint 10, illetve 15 évig fix törlesztésű lakáshitel igénylésére van lehetőség.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás hozszámoljon lakáshitel kalkulátorunk segítségével és kérje egyedi ajánlatunkat!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Lakásvásárlás előtt állunk. Élettársam sajnos KHR listán szerepel. A kiválasztott ingatlan ára 15.5 millió Ft, 9 millió Ft önrészünk van. Havi nettó keresetem 220ezer Ft. Egy személyi hitelt törlesztek még 18 hónapig, havi 34ezer forintot. A családban 2 gyermek van.
Jó megoldás-e, ha eleve csak egyedül igénylem a hitelt a lakásvásárláshoz, élettársam meg sem említem. Gondolok itt elsősorban a hitelösszeg és a havi jövedelmem kapcsolatára, feltételezve, hogy így nem szükséges adóstárs.

Kedves Szilvia!
Bankpartnereink egyikénél nem kötelező az élettárs adóstársként történő bevonása. Ebben az esetben csak az Ön jövedelmét veszi figyelembe a bank. CSOK azonban ehhez a termékhez nem vehető igénybe. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében pontos tájékoztatást tudunk adni arról, hogy az Ön jövedelmével is felvehető-e a kívánt hitelösszeg. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Aktív bárlistás vagyok két kiskorú gyerekkel, egyedülállóként szeretnék ingatlant vásárolni és hitelt felvenni. Van a csok, van lakástakarékom, de az nem elég az ingatlan megvételéhez. 2020 augusztusában lejár a takarékom és nem szeretném hogy elvesszen.
Ezt hogy lehetne megoldani? Kérem segítsen!

Kedves Gabriella!
Aktív BAR listásként hitelfelvételre sajnos nincs lehetősége. A támogatás és a lakástakarék együttes összege valószínűleg nem fedezi a vásárolni kívánt ingatlan vételárát.

Jó napot!
Hitel szeretnék felvenni.

Kedves Adél!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatást a további részletek ismeretében tudunk adni Önnek. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Szép napot!
Kérdésem lenne, ha az adós jövedelme megfelelő, de a házastársa passzív báros, decemberben fizették vissza a tartozást. A tartozás még a házasság előtt keletkezett, együttesen fizették azt vissza. Kaphat-e hitelt az adós?

Kedves Mária!
Házastársak együttesen igényelhetnek lakáshitelt, tehát csak az adós nem tud egyedül lakáshitelt felvenni házastársa nélkül. Ha saját maguk rendezték a korábbi mulasztás visszafizetését, akkor azonban bankpartnereink egyikénél megoldható lehet a hitelfelvétel. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

A fiam az élettársával Dórival szerettek volna felvenni használt ingatlanra hitelt az OTP Bank-nál 5.000.000 Ft-ot. Készpénzük 9.000.000.-Ft, az ingatlan értéke 14.000.000.-Ft. Mivel Dóri 100% táppénzen van, ideiglenesen balesete miatt a hitelkérelembe nem szerepelhet, így a fiam és a férjem mint adóstárs igényelték a hitelt. Megfeleltek mindennek és ügyvédnél elkészült az adásvételi szerződés határidőkkel. A ház felét már ki is fizették. A Bank ügyintézője utólag közölte velünk, hogy Dóri késedelmesen kifizetett diákhitele miatt nem kaphatják meg a kölcsönt, mert passzív bárlistán van szeptember 26-ig! Mivel Dóri 1/2 rész tulajdonosa az ingatlannak, a fiam 1/2 rész tulajdonosa lesz az ingatlannak és… Továbbiak »

Kedves Erzsébet!
Ingatlantulajdonosként fia élettársa sem hagyható ki a hitelkérelemből abban az esetben sem, ha nem rendelkezik a bank számára elfogadható jövedelemmel. Van azonban olyan hitelintézet, amely a jövedelemével nem szereplő tulajdonost nem vonja be adóstársként a hitelbe, csak zálogkötelezettként, s zálogkötelett esetében nem vizsgálja annak KHR státuszát. Továbbá olyan banki hitelkonstrukciók is léteznek, amelyeknél passzív KHR esetén már megoldható lehet lakáshitel felvétele. Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat vagy keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát és Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket! Irodáinknban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy lakást szeretnénk vásárolni a párommal. Én tudomásom szerint még aktív bar-os vagyok, munkahelyem van. Párom venné fel a kölcsönt és a lakás 7 millió forint lenne Miskolcon. Önerőnk nincs. 1 gyerekünk van.
Milyen lehetőségek vannak?
Köszönöm!

Kedves Tamás!
Amennyiben nem házastársak, hanem élettársak, úgy fenti bejegyzésünkben olvasható módon – CSOK igénybevétele nélkül – megoldható lehet lakásvásárlási hitel felvétele. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Kedvesemmel szeretnénk felvenni hitelt lakásvásárlás céljából. De én BAR listára kerültem. Így is tudunk felvenni hitelt vagy hogyan tudnánk ezt megoldani? Mind a ketten jól keresünk, elég magas jövedelmunk van kettőnknek.
Köszönöm szépen válaszát.

Kedves Gábor!
Bankpartnereink egyikénél megoldható, hogy az élettárs nem kerül adóstársként bevonásra a hitelügyletbe. Tulajdonrészt szerezhet az ingatlanban, így zálogkötelezettként részt vehet az ügyletben, s ez esetben a bank nem vizsgálja KHR státuszát. Mivel azonban adóstársként nem kerül bevonásra, így jövedelmét sem veszi figyelembe a bank a jövedelemvizsgálat során. Ha tehát párja jövedelme is elengedő a hitelfelvételhez, akkor fentiek alapján megvalósulhat a lakásvásárlás. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Jó napot.
Kérdésem az lenne, hogy szeretnék hitelt felveni. Jelenleg passzív státuszban szerepelek a KHR listán. Feleségem szeretném adóstársként bevonni. Sajnos ő is szerepel a KHR listán aktívba, de a kettőnk fizetése egyben 260 ezer Ft. Én a munkahelyemen véglegesítve vagyok.
Van-e valami megoldás erre? Személyi kölcsönt szeretnék felvenni.
Előre is köszönöm.

Kedves Richárd!
Az aktív KHR státusz hitelfelvételnél kizáró okot jelent minden esetben. Passzív KHR státusz esetén néhány banknál lehetőség nyílhat személyi kölcsön felvételére. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják, hogy Ön mekkora összegű személyi hitelt tud esetlegesen felvenni.

A közjegyző előtt tett élettársi nyilatkozat befolyásolhatja a hitelfelvételt? Vagy ennek ellenére is felveheti a párom? Lombik programhoz kellett a papir ez is van belefoglalva illetve az hogy mikortól élünk élettársi kapcsolatban. A regisztráltatást nem kértük ez a nyilatkozat.

Kedves Andrea!
Bankpartnerink egyikénél az élettárs bevonása nem kötelező a hitelügyletbe. A részleteket fenti bejegyzésünkből ismerheti meg. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Meg lehetne tudni, hogy melyik az a banki partner?

Kedves Andrea!
Természetesen! Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az ügyben a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával!

A párommal élettársi kapcsolatban élünk. Közjegyző előtt nyilatkoztunk róla egy más ügyben kellett a papír. Ő havi bruttó 180.500-ra van bejelentve, nekem 195.000 a bruttóm. Házat szeretnénk venni, ami 7.500.000 Ft. A hitelt csak a párom veheti fel, mert én KHR listás vagyok. Igazolást fogok kapni a banktól, ha kifizettem a tartozásom de 1 évig nem vesznek le a rendszerből így én kiesek a hitelfelvételből. A kérdésem az lenne, hogy a párom fel tudja-e venni a lakáshitelt úgy, hogy a ház lesz a fedezet és nem kell bevonjon más adóstársat vagy kezest? Mert ez nem megoldható. 2 millió 100 ezer… Továbbiak »

Kedves Andrea!
Egy olyan bankpartnerünk van, amelyiknél az élettárs adóstársként történő bevovnása nem kötelező, így az Ön KHR státusza ellenére működhet a hitelfelvétel. Arról, hogy párja jövedelme elegendő-e vagy további adóstárs bevovnása szükésges, a további részletek ismeretében tudunk pontos tájékoztatást adni. Ehhez elsőként kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű tájékoztatást és hitelügyintézés díjmentes!

Üdv!
A férjemmel 3 gyermeket nevelünk. Szeretnénk építkezni természetesen a 10+15 milliós csokban gondolkodunk. A problémánk az lenne, hogy én passzív KHR-s vagyok (minden tartozást kifizettem idén augusztusban).
A kérdésem az lenne, hogy lehetek-e adóstárs? Illetve ha van egy családi házban örökölt tulajdonrészem és azt is bevonjuk a hitelbe, az emeli-e az esélyünket?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Asszonyom!
A 10+15 milliós konstrukció legalább 1 év passzív KHR státusz után igényelhető. Házastársak kizárólag együttes igényléssel lehetnek jogosultak a kedvezményre, ezért az 1 év passzív státusz (2019. augusztus) előtt sajnos nem lehetőséges a hitelfelvétel.

Férjem elérhetetlen, 6 éve különélünk, azt sem tudom él-e még.
Ilyenkor hogyan vehetek fel lakáshitelt?

Kedves Vivien!
Hitelfelvételnél a házastárs bevonása kötelező. A férj csak vagyonközösség megosztó szerződéssel hagyható ki a hitelből.

Üdvözlöm!
Személyi hitelünket szeretnénk jelzálog alapú lakáshitellel kiváltani, azonban én BAR listán szerepelek.
Van-e valamilyen lehetőségünk a megvalósításra?

Kedves Mónika!
Személyi hitel lakáshitellel nem váltható ki.

Üdvözlöm.
A férjemmel csokot és lakáshitelt szeretnénk. Lehetek a hitelnél csak zálogkötelezett?

Kedves Kitti!
CSOK és lakáshitel igénylésénél a házastársat kötelező adóstársként bevonni a hitelügyletbe, nem szerepelhet csak zálogkötelezettként.

Tisztelt Cím!
Feleségemmel lakást szeretnénk vásárolni, de én KHR-en szerepelek. Olvastam, hogy van egy Bank, amely Önökkel kapcsolatban áll és csok nélkül megoldható a hitel. Ezzel kapcsolatban szeretném segítségüket kérni, hogy melyik az a bank, ahol megoldható.

Kedves János!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket.

Jó napot kívánok!
Én érdeklődni szeretnék, hogy lakáshitelt szeretnénk felvenni, vagyis a párom. Annyi baj van, hogy én meg bár listán vagyok sajnos más miatt. Meg lehet-e ezt oldani, hogy csak ő vegye fel a hitelt, meg lenne még 2 jó keresetű kezes mellé. Jövedelme amit kézhez kap az 107.000 Ft, meg 2 gyerekre igénybe vennénk a szocpolt.

Kedves Katalin!
CSOK igénylésére élettársak, házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak, tehát Ön nélkül a párja a támogatást nem tudja igénybe venni. CSOK igénylésnél a bankok ugyan nem vizsgálják az igénylők BAR státuszát, de mivel hitelfelvétel is kapcsolódik a CSOK igényléshez, ezért igen, s a negatív tartalmú KHR információ kizáró ok.
Egy olyan bankpartnerünk van, ahol csak a hitelfelvétel (CSOK nélkül) működhet akkor is, ha az igénylő élettársa BAR listás, de adóstársként nem, csak zálogkötelezettként kerül bevonásra a hitelbe. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tisztelt ügyintéző!
A kérdésem az lenne, hogy párommal szeretnénk egy használt lakást vásárolni, van önerőnk, és a csokot is szeretnénk igénybe venni 2 gyerekre, nem vagyunk házasok, a gyerekek az enyémek, így a csokot nekem kellene igényelni, viszont kiderült, hogy én fent vagyok a KHR listán, mert volt férjem személyi hitelében adóstárs vagyok. A párom egyedül fel tudná venni a lakáshitelt, neki nincs semmi hitele, nettó 135.000 leigazolt jövedelme van. 5.800.000 Ft hitelre lenne szükségünk.
Milyen megoldást tudnának javasolni?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Kedves Ildikó!
Egy olyan bankpartnerünk van, amelynél hitelfelvétel esetén az élettárs adóstársként történő bevonása nem kötelező, tehát megoldható lenne, hogy párja egyedüli adósként igényelje a kölcsönt. Ebben a konstrukcióban azonban a CSOK sajnos nem érhető el. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!


36
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x