Tisztelt Hitelnet!

A férjemnek a volt felesége lakik az ingatlanban. Ő bérleti díjat fizet. Korábban az ingatlant a volt feleségtől árverés útján 1/1 tulajdoni hányadban megszerezte. A folyamatos zaklatások és bírósági perek miatt az ingatlant elcseréltem a saját telkemre, ahol édesapám a haszonélvező. Így a férjem lett a telek tulajdonosa, én pedig a lakásé, ahol a volt feleség lakik még most is. A bíróság részleges fedezetelvonó szerződésnek ítélte. Tehát a lakás a bíróság szerint még mindig a férjemé.

Mivel gyerektartás miatt a jövedelme 50%-át vonják, a feleségnek a bérleti díjban is az 50%-ot kell fizetnie. A tulajdoni lapra nincs bejegyezve kizárólagos használat, de a bíróságot kell kérnem ahhoz, hogy szüntessék meg megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva, ha az ingatlant el akarnám adni. Eladni nem tudom, mert lakottan senki nem veszi meg. A lakásra hitelt vettünk fel, ahol a férjem adóstárs. Ez évbe azonban elváltunk. A férjem kiköltözött a telekre (kis házba). Az adósság 1/4-ét fizeti, miközben nincs munkahelyem és fizetni sem tudom a fennmaradó részét.

A volt felesége, nyugodtan ül az ingatlanban, miközben a bérleti díj felét fizeti továbbra is, mert a bíróság szerint a férjem és közöttem született szerződés semmis, így a gyerektartás címen az ingatlan bérleti díjának a fele jár nekem. Tulajdonosként nem tudok mit tenni a volt feleséggel. Élete végéig lakhatja az ingatlant? A volt férjem volt feleségével kell küzdenem? A volt férjem jogosan csak a 1/4-ét kell fizetnie a hitelnek? Hova forduljak, mit tegyek? Szeretném lezárni és rendezni az életem ezen részét. Álláskereső vagyok, nem szeretnék KHR listára kerülni. Többször kértem, hogy fizesse legalább a felét, mert nincs bevételem, további kölcsönből élek. Ragaszkodik a váláskor meghatározott 1/4-hez.

Köszönettel.

Kedves Asszonyom!

Irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek, így kérdésére sem tudunk válaszolni.

Kérdéseire, hogy volt férje volt felesége meddig jogosult az ingatlanban lakni, valamint a férje jogosan fizeti-e a hitelnek csak az 1/4-ét, jogi szakértő tudna választ adni. Javasoljuk tehát, hogy ez ügyben kérjen megfelelő jogi segítséget!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Az új élettársamnak van lakáshitele, melyben ő az adós. A volt párja az adóstárs. Mióta külön élnek csak a párom fizetéséből vonják a törlesztést (tiltást). Pedig a házat együtt vették fel. Lehet-e valamit tenni, hogy a hitel visszafizetéséből ő is szerepet vállaljon? Ez egy fészekteremtő hitel. Nem akarom el hinni, hogy mindent az adósnak kell kifizetni. És az adóstársat semmi nem kötelezi. Pedig fészekteremtő hitelnél egyértelmű, hogy két fél veszi fel a hitelt.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Attila

Elváltam 2012-ben, sajnos nem volt vagyonmegosztás. Volt férj elvitte a közösen hitelre vásárolt kocsit, – én adóstárs voltam. Ugyanannyi hitel terhelte a közösen vásárolt házat, itt én vagyok a tulajdonos, ő a hitelnél adóstárs volt. Sajnos az ügyvéd nem figyelmeztetett a megosztás szükségességére, így maradtam kocsi nélkül, amit időközben össze is tört, forgalomból kivonva, de a törlesztést én fizetem, ahogy a ház törlesztését is. Ő külföldön dolgozik, “elérhetetlen”, tartásdíjat nem fizet, egyedül tartom el 13 éves fiamat.
Kérdésem: most, ennyi év után, lehet-e mondjuk az adósságot bírósági úton megosztani?

Válófélben vagyunk, van egy lakásunk, amit 7 millió forint jelzáloghitelből vettük 12 éve. Most kértem a férjem, hogy fizessük ki a fennálló 3,5 milliós tartozást, majd adjuk el a házat és 1/2-1/2 arányban osztozunk. Mivel egy kisvárosban lakunk, ezért ez nem lesz egyszerű, az eladás ideje bizonytalan. Második variáció: a tartozás felét kifizetem, a másik felét terhelje rá
a külön 1/4 részben örökölt szülői házára, így saját belátása szerint törlesztheti, én a gyerekekkel maradok a saját házunkban, és természetesen az eladásig a rezsijét egyedül fizetem. Nem akar belemenni egyikbe sem, azt akarja, hogy a hitel megmaradó részét hagyjuk rajta a közös házon, becsszó fizeti. Ha nem, mivel én vagyok az adóstárs, tőlem vonják.
Mit tudok tenni ez ellen, hiszen lenne rá most közös készpénzünk, hogy a hitelt letudjuk, de neki kell a készpénz az új élethez.
Nekem meg ott kell maradnom a közös házban a két gyerekkel, és remélni, hogy ő fizeti a kölcsön megmaradó felét.

Válófélben vagyunk. Közös hitelünk van, férjem az adós, én adóstárs.
Kérdésem: meg lehet-e bontani a hitelt, illetve kettéfelezni?
Lehet-e kérni a bankot, hogy én mint adóstárs másik folyószámláról fizessem a hitel felét, a férjem meg a saját felét fizesse erről a folyószámláról?
Nem akarok vele tovább közösködni! Csak azt akarom, hogy a saját részem rendezve legyen! Aztán szabaduljak az egész bandától!

Tisztelt Hitelnet.
A férjem az előző kapcsolatában, amiben élettársi viszonyban éltek a párjával, felvettek egy lakáshitelt, amiben a volt élettárs az adós, a férjem az adóstárs és a volt élettárs szülei a kezesek. A lakás az ex élettárs nevén van, a férjem elköltözött onnan, jelenleg is a volt élettárs lakik a lakásban. Mivel munkája nincs az exnek, ezért a mai napig is immár a szétköltözés után másfél évvel is, a férjem fizeti a tartozást úgy, hogy közben jogilag ő semmit nem fog látni az ingatlanból, mert az ex nevén van a lakás. Attól tartunk, ha mi nem fizetjük a tartozást, mert az ex bizonyítottan nem tudja, hiszen bejelentett munkaviszonya nincs, akkor a férjem fizetéséből fogja vonni a bank bírósági úton keresztül.
Milyen kilátásaink lehetnek?

Adóstárs vagyok egy hitelben, amiben az exfeleségem az adós. Gondolom nem fizeti a törlesztést, emiatt kaptam most idézést. A válás során visszafizettem neki azt az összeget, amiből rendeznie kellett volna ezt a fennálló hitelt, de ennek nem tett eleget. Konkrétan minden egyéb fizetési kötelezettséget vállal a válás után, így szerepel az okiratban.
Mi tévő legyek most?

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogyha az adós elhagyja a házat és nem fizet, mi a teendő? Ő szeretne mindenképp kilépni! Adóstárs fizet? Adóstárs maradt a házban, de fizetni nem biztos, hogy tudja! Adós, ha még nem mondott le a házról, az adóstárs élhet-e a közös házban valakivel pL.: élettárssal? Hogyan történik a az adóstárs kifizetése? A lakás közös, de az adóstárs szeretné, ha kifizetné!
Előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Fele-fele arányban van egy lakásunk a volt férjemmel, amire hitel és elidegenítés van bejegyezve. Ki szállhatok-e úgy, hogy átruházom a saját 50%-om a volt férjemre? Nincs követelésem, csak szeretnék az adóstársi státuszból kikerülni, megoldható vagy a bank és a szocpol miatt ez akadályozva van?
Köszönöm a választ!
Szilvia

Élettársam 2 éve elvált. 4 éve jelzáloghitelt vett fel az exneje, 2 milliót, amit nem fizetett. Mára 3,5 millió a tartozás. Ő adóstárs volt. Váláskor minden a családé lett. Végrehajtás alatt van a hitel, mégis ő is kapott felszólítást, hogy fizessen. Az exfeleség átvállalt váláskor minden hitelt. Vonhat-e a munkabéréből a végrehajtó így is?

Válófélben vagyunk és a hitel, ami a nevemen van, az a volt férjem szüleinek a háza mint fedezet. Az lenne a kérdésem, hogyha már elválunk, nem tartozom ahhoz a családhoz, fizetnem kell a hitelt, amiből semmi jussom nem lesz abból a házból. Vagy a családtagjára át lehet ruházni?

Az lenne a kérdésem, hogy a volt férjem kiléphet-e a hitelfizetése alól mondván, hogy én lakom a házban, nekem kellene fizetni. Azt tudni kell a ház tulajdona fele-fele, így a hitel is fele-fele.
De mivel nem lakik itt, nem akarja fizetni. Ilyen esetben eladás esetén megmarad a fél tulajdona?
Válaszát előre is köszönöm.