Üdv!

Határozatlan idejű munkaszerződéssel, bruttó 190.000 forintos fizetéssel rendelkezem. Jelenleg csak egy műszakban, de később 4-ben fogok dolgozni. Most így per pillanat 126.000 a nettó fizetésem, de ez a műszak miatt 190-195.000 Ft-ra emelkedik.

A kérdésem az, hogy kinéztem egy házat ami számomra tökéletes. Se újítani, sem berendeznem nem kell. A lakás ára 9.990.000 Ft. Ehhez szeretnék lakáshitelt felvenni.

Mennyi önerővel kell rendelkeznem, illetve ha van 2.000.000 forintom mint önerőm azt be kell fektetnem vagy nálam marad?
Illetve kell-e kezes(ek), hogy megkapjam a hitelt?

Köszönöm a választ.
Gergő

Kedves Gergő!

A hitelfelvételnél a jelenlegi igazolt nettó munkabéréből tudunk kiindulni, vagyis jövedelemvizsgálat során a nettó 126.000 Ft-os fizetést kell alapul venni, a jövőbeni 190-195.000 Ft-os fizetéssel egyelőre nem lehet kalkulálni. Ha nincsen semmilyen fennálló hiteltartozása, legyen az akár csak egy folyószámla hitelkeret vagy hitelkártya, stb., akkor nettó fizetése adóstárs bevonása nélkül is elbírhatja a lakáshitel havi törlesztését viszonylag hosszabb, 20-25 éves futamidővel számolva. A jövedelemfedezettség tehát teljesülhet.

Ami az ingatlanfedezettséget illeti, törvényi előírás alapján a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként. Ez egy 10 millió forint értékű lakás esetén maximum 8 milliós lakáshitel felvételét teszi lehetővé. Elméletileg tehát a 2 millió forint saját erő elegendő lehet a vásárláshoz, melyet a vételár részeként az eladó részére kell megfizetnie. A banki hitel folyósítására a saját erő maradéktalan megfizetése után kerülhet sor. A lakáshitel összegét a pénzintézetek szintén az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utalják.

Tudni kell azonban, hogy a 80%-os mértékű finanszírozás nem automatikus. A bankok saját belső szabályzatukban ennél kisebb mértékű finanszírozási arányt is meghatározhatnak, sok esetben meg is határoznak, ami azt jelenti, hogy az ingatlan forgalmi értéknék esetlegesen csak a 60-70%-át nyújtják lakáshitelként. Ez függ a célingatlan területi elhelyezkedésétől is. Az ingatlanfedezettséget adóstárs bevonásával növelni nem lehet. Fontos lenne tehát további információ a megvásárolni kívánt lakásról. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat, majd ezt követően Szakértőink felveszik Önnel a kapcsolatot és személyre szabottan fogják tájékoztatni az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Lakáshitelem van volt feleségemmel 50-50% lakástulajdon. Én vagyok az adós, ő az adóstárs. Egy éve elváltunk, s azóta Én fizetem 100%-ban, mivel a hitel fele a gyerektartásomat fedezi.
A lakásomba nem mehetek, a volt feleségemmel nem jók a viszonyok, nem tudunk beszélgetni emberi hangon.
Ki szeretném fizetni a fele hitelt, hogy végérvényesen megszabaduljak e gondtól, természetesen fizetném a gyerektartást, kétségbe vagyok esve, mivel az ő beleegyezése nélkül ez nem járható út. Mitévő legyek?
Egy kétségbeesett Apuka!
Várom mielőbbi válaszát. Botond