Hitelfelvétel esetén gyakran előfordul, hogy az adós mellett adóstárs bevonására is sor kerül. Az adóstárs kötelezettségei - a hitelügyletben betöltött szerepétől függően - különbözők lehetnek.

A klasszikus értelemben vett adóstárs az a személy, aki a hitel és járulékai visszafizetésért az adóssal egyetemlegesen felel. Ha az adósnak fizetési nehézsége támad, s nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, akkor a pénzintézet jogosult az adóstárstól követelni a hátralékos tartozást. Amennyiben hosszabb időn keresztül kerül nem fizetésre sor, akkor a havi törlesztő részlet összege az adóstárs munkabéréből is letiltható.

Adóstárs lehet a kölcsönigénylő házastársa, élettársa, családtagja, a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, illetve az ingatlanra bejegyzett valamely jog jogosultja is.
Kötelezően bevonandó adóstárs a hiteligénylő házastársa vagy élettársa. A kötelezően bevonandó adóstársnak nem szükséges feltétlenül jövedelmet igazolnia, s az életkorra vonatkozó előírásoknak sem kell megfelelnie, ha jövedelmét a pénzintézet nem veszi figyelembe a hitelbírálat során. Lényeges azonban, hogy az adóstárs sem szerepelhet a BAR listán.

A hiteligénylő házastársát illetve élettársát akkor nem kötelező adóstársként bevonni a hitelügyletbe, ha közjegyzői vagy ügyvédi okirattal igazolják, hogy közöttük vagyonközösség nem áll fenn.

Ha adóstárs bevonására a fizetőképesség javítása érdekében kerül sor, akkor az adóstársnak mindazon követelményeknek meg kell felelnie, melyeket a bank az adóssal szemben is támaszt. (Adott pénzintézet által elfogadható összegű jövedelem, életkorral kapcsolatos elvárások.) A fizetőképességet javító adóstárs szintén teljes jövedelmével felel a hitel visszafizetéséért.

Technikai jelleggel bevonandó adóstársnak minősül az ingatlanra bejegyzett özvegyi vagy haszonélvezeti jog jogosultja. Ekkor a technikai adóstárs jövedelmét, életkorát s az egyéb feltételeket nem vizsgálja a pénzintézet. A vállalt kötelezettség szempontjából azonban nincs különbség.

Jelzáloghitel esetén a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosait szintén be kell vonni a hitelügyletbe akkor is, ha nem ők a kölcsönigénylők. Ebben az esetben az ingatlantulajdonosok zálogkötelezettként kerülnek bevonásra, tehát az adóssal és adóstárssal szemben támasztott követelményeknek nem kell megfelelniük. Vannak olyan pénzügyi partnereink, melyeknél nem jelent problémát, ha a zálogkötelezett passzív BAR státuszú.
Az adóstárs, illetve a kölcsönügylet bármely szereplőjének kötelezettségeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

264 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, a lányom édesapja után örökölt adóstársi kötelezettséget. Ha valamilyen oknál fogva neki kellene helytállni a hitelért, abban az esetben valamilyen úton ezt követelheti az adóssal szemben, vagy esetleg a hitel tárgyát képező ház tulajdonjogából kérhet-e nagyobb százalékot?

Szép napot!
Annyi kérdésem lenne, hogy az adóstárs hozzáférhet a számlához, vehet-e róla le pénzt, stb
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Jó napot!
Nekem csak az lenne a kérdésem, anno elmentem adóstársnak. Az illető meghalt, azután megtámadott a végrehajtó, a házamra is rátette a kezét, sőt a mai napig is fizetek, holott az ingatlant eladták. Állítólag kamatot, de ez sem egyértelmű. A munkáltatómnak is más ősszeg van feltüntetve, nekem is.
Tisztelettel: Marika

Én anno adóstárs voltam, de még mindig iszom a levét. Eladták a lakást, a kamatot még mindig fizetem, SŐT A HÁZAM MÉG MINDIG ÁRVERÉS ALATT ÁLL.
Köszönöm.
Marika

Tisztelt ügyintéző!
1. kérdésem lenne: ha én külföldön dolgozom, lehetek-e a lányomnak kezese a lakáshitel felvételénél?
2. Nekem van Magyarországon állandó lakcímem, viszont külföldön is, mivel itt élek és dolgozom.Melyiket kell szerepeltetnem vagy mindkettőt?
Válaszát köszönöm szépen.
Tisztelettel.
Margit

Élve a kérdésfeltevés lehetőségével, az érdekelne, hogy testvérem a feleségével birtokolt egy házat, amelynek tetőtér-beépítését a feleség előző házasságából származó fia elvégezte, saját lakhatását biztosítva. Időközben a testvéremék elváltak, és a feleség, mint élettárs meghalt. A fia már nem lakik ott, de a hitelt sem akarja fizetni, amibe erőszakkal adóstársként vették be a testvéremet. Kiteszik az utcára a fivéremet, aki már nyugdíjas – miután elárverezik a házát?
Válaszát megköszönve:

Jó napot.
Azt szeretném kérdezni, hogy letilthatják-e tőlem a tartozást úgy, hogy adóstárs vagyok és a férjemtől elváltam.

Tisztelt Válaszadó!
Szeretnénk igénybe venni a 100 %-ban támogatott napelemes rendszer telepítését. A tulajdoni lapon a férjem 3/6 tulajdoni hányaddal rendelkezik. A tulajdon jelzáloggal terhelt, melyet természetesen tartalmaz a tulajdoni lap is, amin én, mint adóstárs vagyok feltüntetve.
Tulajdonosnak számítok-e ebben az esetben?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Fiam 2016-ban lakást vásárolt és a hitel felvételhez mi lakásunk volt a fedezet. Sajnos a férjem 2020 decemberében meghalt, a lakást a 2 gyermekem örökölte. Most, mivel a lányom is örökölt, Őt vonták be adóstársnak, és Ő ezt nem akarta vállalni, mivel Ők is szeretnének lakást építeni és félő, hogy Ő nem kaphat hitelt.
Van-e valamilyen megoldás, ha lemond az öröklésről vagy elajándékozza a fiamnak az örökölt fél részt vagy le lehet-e a jelzálogot vetetni a lakásról?
Válaszukat előre köszönöm.

Tisztelt Válaszadók!
Fiam és élettársa külön-külön szeretnének lakáshitelt felvenni egy közösen építendő házra, melyhez a lány szülei saját házukra jegyeztetnek be a jelzálogjogot.
Ők külön-külön fizetik majd a lakáshitelüket?
Adóstársként szerepelnek egymás hitelében?
Fiam nem fizetése esetén lefoglalható-e a bank részéről a mi külterületi ingatlanunk?
Ill. ránk terhelhető-e kettejük banki tartozása?

Tisztelt Hitelnet!
Adóstárs vagyok egy jelzálogkölcsönben, mely jelzálog saját házamat érinti. A hitelszerződés sajnos elveszett, az adóssal viszont megromlott a kapcsolat, így nem tudom tőle elkérni. Milyen jogaim vannak a bankban, elkérhetem-e a szerződést, betekinthetek-e abba, illetve kérhetek-e róla felvilágosítást?
Van-e erre vonatkozó törvény, mert a bank ellentétes felvilágosításokat ad.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Válaszadók!
Zálogkötelezettként aláíratta velem a bank a hitelszerződést adóstársként, így egyetemleges adósnak számítok. Belső banki gyakorlatra hivatkoztak. Az adóstársra vonatkozó feltételeknek nem feleltem meg, nem volt jövedelmem, így hitelfelvételre nem voltam jogosult. Szülőként kötelező érvénnyel sem kellett bevonni, biztosítéki adóstársra sem volt szükség a hiteligénylőnek. A szerződés aláírásával automatikusan kötelezetté válik az egyébként csak tárgyi adósként bevont személy? Van-e törvényi, vagy rendeleti, vagy bármilyen más konkrét szabály az ügyfél minősítésre vonatkozóan? Konkrétan arra gondolok, hogy ki, milyen feltételekkel vehet részt egy ügyletben? Vagy ez valóban a Bankok belső szabályzatától függ?

Jó napot!
Az adóstársnak is utalva kell, hogy érkezzen a havi kereset a számlájára? Vagy ezt bank válogatja?

Jó napot.
62 éves nyugdíjas vagyok. Fiam vett egy lakást, Én lettem adóstársa, nem kezese. Ha esetleg nem tudná fizetni részleteket, vagy ne adj isten történne vele valami, akkor mi a helyzet? Van neki 2 gyermeke. Szétváltak a gyerekei anyjától.
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
Olyan kérdésem lenne, hogy az adóstárs eljárhat bármilyen ügyben, ami a jelzáloghitelt érinti, kezdeményezhet-e végtörlesztést, illetve kérhet-e a banktól bármilyen információt?
Előre is köszönöm.

Adóstársként a saját tulajdonú lakásomat eladhatom-e?
Tisztelettel.
Angyalka

6 éve elváltam a férjemtől, ő ismét megnősült. Vagyonmegállapodást kötöttünk ügyvéd előtt, amelyben el volt osztva ki, melyik kölcsönt fizeti (mert több volt). A volt férjem kettő kölcsönénél, én voltam az adóstárs. Mit tudok ilyen esetben tenni. Köszönöm: Katalin

Kezes voltam 2007-ben felvett személyi hitelnél! 2020.10. hónapjáig nem tudtam róla, hogy az adós nem fizette a hitelt. Engem a Takarékszövetkezet nem értesített 13 évig. Most egy követeléskezelő a felvett hitel háromszorosát kéri tőlem!
A kérdésem az, hogy miért nem kaptam lehetőséget késedelmi kamatok nélküli fizetésre? Illetve miért nem tudatta velem a bank 13 évig, hogy az adós nem fizet.

A házastársam még mielőtt összeházasodtunk vásárolt egy ingatlant, ami az ő tulajdonában áll. 1 éve vagyunk házasok és felújítás alatt áll a ház, napelemre szeretne pályázni: kamatmentes hitelre. Itt mivel házasok vagyunk, kötelező adóstársnak lennem? Jelenleg Gyeden vagyok és van pár hitelem: személyi kölcsön, hitelkártya, folyószámlahitel. A párom nettó keresete 350 ezer Ft. Előfordulhat, hogy az én hiteleim miatt utasítanák vissza a hitelt, így is hogy csak adóstárs leszek? Ui: Nincs negatív khr és nincs adótartozás sem.

Van-e lehetőség az adóstárs bevonására letiltás esetében,ha az adós valószínűleg nem tudja a követelést teljesíteni?

Passzív listàs lehet adòstàrs?

Üdvözlöm!
Engem mint volt feleséget keresett meg egy végrehajtó, aki azt mondta telefonba, hogy mivel a felesége voltam, ezért nekem is vannak kötelezettségeim, tehát fizessek, szálljak be valamely összeggel. Azt hozzá kell tennem, hogy kértem ez ügyben egy olyan igazolást, ahol én szerepelnék mind adóstárs! És azt mondták, hogy ilyet nem tudnak küldeni, hanem családjogi törvény alapján mint volt feeséget kerestek meg, hogy fizessek!
Ilyen létezik?
Kérem mi hamarabbi válaszát!
Köszönöm.

67 éves vagyok. Lakást akarok venni. A lányom lenne az adóstársam.
Érdeklődnék, hogy a férjét adóstársként be kell-e vonni?

Devizahitellel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Lehetséges-e az, hogy az adóst és kezest külön behajtó cégnél kezelik? És nem küldenek tájékozatást az adósnak arról, amit a kezes kap, a kezesnek arról amit az adósnak küldenek.
Jogos-e ez egyáltalán? Van-e erre szabályozás?

Jó napot!
Párommal babaváró hitelt szeretnénk igényelni. Minden feltételnek megfelelünk és minden szüksége okmányunk rendelkezésünkre áll. Hitelbírálat során ha jól tudom a bank felhívja a munkáltatót leellenőrini, hogy a benyújtott kereseti igazolás hiteles-e, kvázi adatot egyeztetnek. Azonban a párom munkáltatója kijelentette, hogy nem ad ki harmadik félnek semmilyen információt (nagyon nagy cégről van szó). Mit lehet ilyenkor tenni?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az adós és az adóstárs házaspár eltérő banknál bankol. Az adóstárs bankszámlájára utalhatja a hitelintézet a babaváró hitelt úgy, hogy az adós bankszámlájáról történik a törlesztés?
Köszönettel.

Kérdésem a következő:
Mint egyetemleges adóstárs adósságrendezési ajánlattétel előtt állok. Követelhetem-e én mint magánszemély az általam rendezett tartozást a volt férjemtől a másik egyetemleges adóstól?

Jó napot.
A kérdésem az lenne, hogy ha nincs tulajdonjogom a házon (földhivatali papírokon sem szerepel a nevem), ami a volt férjemé miután elváltunk (de csak szóban egyeztünk meg ebben), de adóstárs vagyok a hitelben, és lemondok az ingatlanról, teljesen kérhetem-e a bankot, hogy a nevemről lekerüljön a hitel.
Válaszát előre is köszönöm.

2009-ben vettünk egy házat férjemmel, amiben önerőnk 50-50% és a többire hitelt vettünk fel, ahol én Adós, ő pedig Adóstárs. Azóta elváltunk, de a hitelt végig az én bankszámlámról vonták. Most be akar menni a bankba elintézni, hogy a fele hitelt ő fizesse, mert ezáltal jogosultságot akar szerezni arra vonatkozóan, hogy a hitel felét ő fizeti.
Kérdésem arra vonatkozik, hogy az Adóstárs egyedül el tudja-e intezni Adós nélkül, hogy a fele hitelt (amit egyébként szerződés szerint Adóstól vonnak), ő fizeti és tőle vonják le?
Vagy ez szerződésmódosításnak minősül és Adós nélkül nem írja át a bank, hogy a felét az Adóstárstól vonják le?

A lányom jövedelme nem elég a hitelfelvételre, mivel egyedülálló. Engem is belevesz a nyugdíjammal a bank. Szabad felhasználású jelzáloghitelről, kb. 10 millióról lenne szó. A jelzálogot az ebből vett ingatlanra jegyeznék be. A többi készpénz. A vételár kb. 25 millió. Nekem van egy fél házam, amiben lakom. Az élettársammal együtt vettük.
Azt szeretném tudni, mi történik, ha valamilyen okból kifolyólag a lányom nem tudja fizetni a hitelt. Nekem milyen kötelezettségeim lennének? A másik, ha egyszer bemegyek egy nyugdíjas otthonba, akkor mi lenne, hiszen ott a nyugdíjamra szükségem lenne.
Kérem mielőbbi szives válaszát.
Tisztelettel.
Vera