Tisztelt Hölgyem/Uram!

Használt lakást szeretnék vásárolni maximum 5.000.000 Ft-ig Komárom-Esztergom megyében, adóstárs bevonása nélkül. Egyedülállóként 120.000 Ft nettó jövedelemmel rendelkezem + Cafatéria. 480.000 Ft összegű áruhitel kölcsönöm van, törlesztése havi 24.000 Ft. Nem tudok róla, hogy szerepelek BAR listán.

A Fundamentánál kötött megtakarításos szerződésem lejártával nem használtam fel az összeget, hanem nagyobb szerződéses összegre növeltem. Időközben kiderült, hogy adóstársat nem tudok bevonni a hitelfelvételnél, ami kikötés a Lakáskasszánál, vagyis szerintem fölöslegesen fizettem volna a maradék hátralévő hónapokat. Kb. 1-1,2 millió Ft között van az az összeg, amit saját befizetés címén ki tudnak utalni.

Önök szerint mi lenne a megfelelő lépés? Utaltassam ki a pénzt, nézzem ki a lakást és adjam be a hiteligénylést?
Van egyáltalán esélyem ilyen adatokkal hitelhez jutnom?

Elnézést, hogy hosszúra sikeredett a levél. Remélem azért a lényeget sikerült összefoglalnom.
Válaszukat előre is köszönöm.
Ágnes

Kedves Ágnes!

Lakásvásárlási hitel igénylése esetén be kell tartaniuk a bankoknak azt a jogszabályi előírást, miszerint a fedezetül bevont ingatlan értékének maximum a 80%-a adható hitelként. Fedezetként elfogadható a megvásárolni kívánt ingatlan, melynek értéke adott esetben 5 millió forint. Ebből kiindulva a törvényi rendelkezés szerint az erre adható lakáshitel összege nem lehet több 4 millió forintnál.

A maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításánál azonban emellett azt is nézniük kell a pénzintézeteknek, hogy hol fekszik a vásárolandó lakás, milyen állapotú, továbbá meghatározó az igénylő igazolt nettó jövedelme és a meglévő hitelének havi törlesztő részlete. Ezek alapján a bankok a saját finanszírozási arányaiknak megfelelően állapítják meg a ténylegesen felvehető hitelösszeget, ami a gyakorlatban mindig kevesebb az ingatlan értékének 80%-ánál. (A legjobb törlesztő részleteket tekintse meg lakáshitel kalkulátorunkkal)

Először tehát annak kellene utánanézni, hogy a Fundamentából esetlegesen rendelkezésre álló 1-1,2 millió forint önerő elegendő lehet-e a kinézett lakás megvásárlásához. Ezt előzetes hitelbírálat alapján Szakértőink meg tudják Önnek mondani. A hitelbírálat során nemcsak az ingatlan-, hanem a jövedelemfedezettséget is vizsgálni kell, majd ezt követően az is meghatározható, hogy a felvenni kívánt hitelösszeghez szükség van-e adóstársra.

Javasoljuk, hogy első körben töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják Önt az elérhető lakáshitelekről, illetve az előzetes hitelbírálat miatt szükség esetén felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségek valamelyikén.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése