Adósságrendező hitellel együtt igényelhető CSOK?

Tisztelt Szakértő!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 2015-ben vettünk egy használt lakást 9.500.000 Ft-ért, (5M önerő volt, 4,5M lakáshitel) már terhes voltam, de pont júliusban változott a csok és akkor írtuk alá a bankkal a szerződést. Nem mertünk igényelni, mert nem tudtak pontos tájékoztatást adni. Most fog jönni a 2. baba, szeretnénk csokot igénybe venni.
Erre van olyan megoldás, hogy a Lakáshitel beleforgatásába igénybe vegyük?

Vagy lehet olyat, hogy adósságrendező hitelt vegyünk fel és azzal együtt csokot?

Vagy csak az a lehetőség, hogy eladjuk ezt az ingatlant és másik használt lakást vegyünk? Mert szeretnénk itt maradni, viszont nem lenne mindegy, hogy a két gyerek után járó összeggel tudjuk-e csökkenteni a hiteltartozást vagy nem.

Mi a véleménye a hitelt kiváltó hitelről? Azzal együtt lehet csokot igényelni?

Kérem segítsen.
Köszönöm szépen.
Tisztelettel: Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az alábbi esetben igényelhető utóbb született gyermek után CSOK:
“23. § (1) Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben.”

E rendelkezés értelmében támogatott személynek az minősül, aki rendelkezik már támogatási szerződéssel. Akkor tudnák tehát igénybe venni az utóbb született gyermek utáni támogatást, ha a kölcsönszerződés megkötésekor jogosultak lettek volna a kedvezményre és igénybe is vették volna azt. Így visszamenőlegesen sajnos nem jogosultak igénybe venni a kedvezményt a fennálló hiteltartozás csökkentésére sem.

Adósságrendező hitellel egybekötve szintén nem igényelhető CSOK.

A két gyermek után járó kedvezmény érvényesítésére csak újabb lakáscél esetén lenne lehetőségük, vagyis másik használt vagy új lakás vásárlása, építése esetén. Első esetben 1.430.000 Ft, utóbbi esetben pedig 2.600.000 Ft összegű kedvezmény igényelhető két gyermek után.

Amennyiben nem szeretnének másik lakást vásárolni, de szeretnék csökkenteni havi törlesztési kötelezettségüket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják az elérhető legkedvezőbb adósságrendező hitelkonstrukciókat.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x