Adósságrendező hitel fedezete lehet-e szocpolos lakás?

Tisztelt hitelnet!

Több, magas törlesztő részletű személyi kölcsönömet és hitelemet szeretném kiváltani. Ennek értéke 2,5 millió Ft, amely számomra 85 ezer Ft-ot jelent havonta. Szeretném hiteleimet kiváltani, hogy csökkenjen a havi törlesztő részlet, de gondolom szükséges ingatlanfedezet hozzá.

Kérdésem, hogy szocpollal terhelt lakás, amelynek kb. piaci értéke 10 millió Ft, szocpol összege 2 millió Ft, tőketartozás: 6 millió Ft, kaphatok-e szabad felhasználású hitelt, ingatlanfedezettel, ha ezt a lakást bevonnám? Illetve be lehet-e vonni?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Anett

Kedves Anett!

Adósságrendező hitel fedezete elvileg szocpolos lakás is lehetne. Az tehát, hogy szocpol van bejegyezve az ingatlanra, önmagában még nem kizáró ok. Van olyan pénzintézet, amely a szocpolt nem veszi teherként figyelembe a terhelhetőség vizsgálatakor. Mivel azonban a szocpol biztosítékaként elidegenítési és terhelési tilalom is bejegyzésre került, ezért a hitelkiváltó kölcsön bejegyzéséhez a Magyar Állam hozzájárulását kell kérni. Ezt általában meg szokták adni.

Az ingatlanra bejegyzett kölcsönt azonban teherként kell figyelembe venni, ha az adósságrendező hitellel nem kerül kiváltásra. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80%-át nem haladhatja meg a bejegyzett és felvenni kívánt jelzáloghitel összege forint alapú hitel esetén. Adott esetet tekintve, amennyiben az Önök lakása 10 millió forintot ér, s a rajta lévő 6 millió forint tőketartozású jelzáloghitelt és ezen felül a 2,5 millió forint összegű személyi kölcsönt és egyéb hitelét szeretné kifizetni, akkor ez összességében 8,5 millió forintos hiteligényt jelent. 10 millió forint értékű lakás azonban – fenti előírás értelmében – nem bír el ekkora összegű terhelést.

A havi törlesztő részlet csökkentéséhez valóban szükséges ingatlanfedezetet bevonni a hitelügyletbe. Ha esetleg van lehetősége egyéb – akár nem saját tulajdonban lévő – ingatlanfedezet bevonására, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, hogy Szakértőink tájékoztathassák az esetlegesen elérhető adósságrendező hitelkonstrukciókról.

Amennyiben nincs lehetősége egyéb ingatlan bevonására, akkor sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelajánlatot készíteni. Ez esetben a havi törlesztési kötelezettség csökkentése érdekében a hitelnyújtó pénzintézetekhez fordulhat, s ott a fizetéskönnyítő lehetőségekről érdeklődhet. Megoldás lehet például a futamidő meghosszabbítása. A további lehetőségekről az érintett bankok tudnak pontos felvilágosítást adni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x