Tisztelt Hitelnet!

Egy fizetésből élünk és sajnos elmaradtunk a törlesztő részletekkel. Szerettünk volna adósságrendező hitelt felvenni, de a bankban elutasítottak bennünket azzal, hogy adóstársat kell bevonnunk. Mire mindezt megtudtuk, KHR listára kerültünk.

Több banknál is érdeklődtünk, volt ahol indoklás nélkül utasítottak el. Sajnos teljesen kilátástalanná vált a helyzetünk. Ez lenne számunkra az egyedüli megoldás. Mit tehetnénk ebben a helyzetben? Mit tudnának Önök javasolni?

Segítségüket előre is köszönöm!
Várom mielőbbi válaszukat!
Tisztelettel: Erika

Kedves Erika!

Negatív tartalmú BAR lista miatt sajnos minden hitelintézetnél elutasításra számíthatnak. A bankok előírása alapján ugyanis BAR listás személynek nem nyújtható sem adósságrendező, sem egyéb jelzálog típusú vagy fedezet nélküli kölcsön. A bankok ebből a szempontból nem tesznek különbséget az aktív és a passzív BAR lista között sem. Míg korábban passzív BAR listával hitelhez lehetett jutni, addig ma - a szigorodó hitelfeltételek miatt - ez nem lehetséges. Mivel Önöknek még nem sikerült rendezniük késedelmes hiteltartozásukat, ezért jelenleg aktív státuszban vannak. Hitelfelvétellel ilyen esetben nem érdemes próbálkozni egyik pénzintézetnél sem.

Amit célszerű lenne tenni, az a hitelfolyósító bankkal történő egyeztetés. Személyesen kellene felkeresni az érintett bankfiókot és érdeklődni az Önök által még esetlegesen igénybe vehető fizetéskönnyítési lehetőségekről. Ilyen lehet például a futamidő hosszabbítása, ami a törlesztő részlet csökkenését eredményezi. Tőketörlesztési moratórium, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos időszakon keresztül nem kell tőkét törleszteni. Esetleg másik devizanemre való áttérés jelenthet megoldást. Hogy az Önök esetében milyen konkrét lehetőségek adottak, arról csak a hitelnyújtó tud pontos felvilágosítást adni.

Arról nem ír, hogy pontosan mekkora összegű hitel kiváltásáról lenne szó. Megoldásként még az jöhet szóba, hogy Önök helyett más - nem BAR listás és a hitelfeltételeknek megfelelő - személy vállalja a hitelfelvételt. 1 millió forint feletti hitelösszeg esetén az illető saját ingatlanára vehet fel szabad felhasználású jelzáloghitelt, melyből Önök visszafizethetik a tartozásukat. Így aktív BAR listásból először passzív BAR listás ügyfelekké válnak, majd a visszafizetést követő egy év után lekerülnek a BAR listáról és ismét hitelképesek lehetnek. Ekkor a saját ingatlanra felvehető - szintén szabad felhasználású jelzáloghitelből - visszafizethető a tartozás. Kérdés az, hogy lenne-e ilyen személy az ismeretségi körben. Elsőként nyilvánvalóan szülői, esetleg testvéri segítség jöhet szóba. Ha ez megoldható és szeretnék megismerni az így elérhető hitellehetőségeket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Uram.
Sok fajta hitelünk van, egyikből a másikba mentünk, így próbáltuk menteni a menthetőt. Közüzemi és más Banki tartozásaink is vannak. Ezt szeretném nagy részben rendezni. Férjem munkanélküli és én sem tudok elhelyezkedni. Családi pótlékból élünk kettő pici gyermekkel.
Kérem, ha tudna valami gyors tanácsot adni az nagyon jó lenne. Már nem látok kiutat semerre, a Bankok munkahely nélkül szóba sem állnak velünk.
Tisztelettel.
Judit és köszönöm.

Tisztelt Uram!
Nagyon szeretnék öntől segítséget kérni. Tegnap voltunk a férjemmel az Erste bankunknál segítségért, de sajnos nem kaptunk, sőt el lettünk küldve, hogy nem őket érinti már az esetünk. Megadott nekünk egy nevet és telefonszámot, fel is hívtuk, de a kedves úr sem tudott biztatót mondani. Azt mondta, hogy 30 napunk van, hogy 1 milliót fizessünk vagy elúszik a lakásunk és az édesanyám lakása, mert az övén van a jelzálog! De kérdezem én, hogy hogyan? A lakásunkat már 2 éve nem tudjuk fizetni, a férjem elveztette a munkáját, én szociális segélyen vagyok, van egy 6 éves gyermekünk. Nagyon tehetetlenek vagyunk és elkeseredettek. Nem akarunk az utcára kerülni és hogy elvegyék a gyermekünket!! Nagyon szépen kérem, válaszoljon nekem, hogy van-e lehetőségünk vagy vége mindennek. Még nem kaptunk végrehajtási papírt azért gondolom, hogy valami kis halvány reményt adjon nekünk!
Előre is köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: Egy elkeseredett család.