Adósságrendezés, ha a hitel több mint az ingatlan értéke

Tisztelt Hitelnet!

A helyzet röviden:
CHF hitel Erste banknál, 30 évre. Kamat törlesztés történt az első 5 évben (2007 és 2012 között), tőketörlesztés még nem. Az idén augusztusban kezdődik.
A kamattörlesztés minden költségével együtt jelenleg havi 110E Ft. Mar lehet látni, hogy a tőketörlesztés nem lesz teljesíthető. Az árfolyamgát ebben az esetben nem segít, mert ha az lejár, akkor sem lesz teljesíthető. (semmi garancia nincs rá)

A terv, rövid úton megszabadulni a lakáshiteltől teljesen és inkább megtakarításba kezdeni és később hitelt felvenni, ha szükséges.
 

Kérdések:
1. Mi a teendő, ha a hitel összege nagyobb mint az ingatlané?
2. Magyarországon nincs magáncsőd intézménye, tehát ilyen esetben mi a teendő?
3. A bank visszatarthatja-e a fizetésem, ha nem fizetem ki a törlesztő részletet?

Mint említettem a cél kiszállni a hitelből, még akkor is, ha az elmúlt 5 év törlesztését veszteségbe kell leírni és az a pénz effektíve ‘elveszett’.

Előre is köszönöm hozzáértő válaszukat!
Matild

Kedves Matild!

A hiteltől teljesen “megszabadulni” úgy lehetne, ha a fedezetül szolgáló ingatlant eladja, s a tartozás azon részét, melyet nem fedez a vételár, saját erőből pótolja.

Egyéb megoldást csak az adósságrendező hitel felvétele jelenthet. Ám amennyiben a fennálló tartozás jelenleg magasabb mint az ingatlan értéke, akkor erre csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával lenne lehetőség. A hitelfelvétel azonban újabb törlesztési kötelezettséget jelentene minden hónapban, a hiteltől tehát végérvényesen nem “szabadulna meg”.

Amennyiben a bank nem jut hozzá a teljes tartozáshoz, akkor jogosult követelését fizetésből történő levonás útján is érvényesíteni. Irodánk azonban hiteltanácsadással foglalkozik, így végrehajtási kérdésekben nem vagyunk illetékes. Arról, hogy a pénzintézetnek milyen egyéb lehetőségei vannak a tartozás behajtására, végrehajtási ügyekkel foglalkozó jogi szakértőt kellene megkérdeznie.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Svájci frank alapú hitelünk van, amit szeretnénk kifizetni. A visszafizetéshez adósságrendező hitelre lenne szükségünk. A fennálló tartozás forintban sajnos magasabb, mint az ingatlan értéke. Azt szeretném kérdezni, ha bevonnánk még egy ingatlant fedezetként, akkor kaphatnánk-e adósságrendező hitelt?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Gábor


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x