Tisztelt Hitelnet!

A helyzet röviden:
CHF hitel Erste banknál, 30 évre. Kamat törlesztés történt az első 5 évben (2007 és 2012 között), tőketörlesztés még nem. Az idén augusztusban kezdődik.
A kamattörlesztés minden költségével együtt jelenleg havi 110E Ft. Mar lehet látni, hogy a tőketörlesztés nem lesz teljesíthető. Az árfolyamgát ebben az esetben nem segít, mert ha az lejár, akkor sem lesz teljesíthető. (semmi garancia nincs rá)

A terv, rövid úton megszabadulni a lakáshiteltől teljesen és inkább megtakarításba kezdeni és később hitelt felvenni, ha szükséges.
 

Kérdések:
1. Mi a teendő, ha a hitel összege nagyobb mint az ingatlané?
2. Magyarországon nincs magáncsőd intézménye, tehát ilyen esetben mi a teendő?
3. A bank visszatarthatja-e a fizetésem, ha nem fizetem ki a törlesztő részletet?

Mint említettem a cél kiszállni a hitelből, még akkor is, ha az elmúlt 5 év törlesztését veszteségbe kell leírni és az a pénz effektíve ‘elveszett’.

Előre is köszönöm hozzáértő válaszukat!
Matild

Kedves Matild!

A hiteltől teljesen "megszabadulni" úgy lehetne, ha a fedezetül szolgáló ingatlant eladja, s a tartozás azon részét, melyet nem fedez a vételár, saját erőből pótolja.

Egyéb megoldást csak az adósságrendező hitel felvétele jelenthet. Ám amennyiben a fennálló tartozás jelenleg magasabb mint az ingatlan értéke, akkor erre csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával lenne lehetőség. A hitelfelvétel azonban újabb törlesztési kötelezettséget jelentene minden hónapban, a hiteltől tehát végérvényesen nem "szabadulna meg".

Amennyiben a bank nem jut hozzá a teljes tartozáshoz, akkor jogosult követelését fizetésből történő levonás útján is érvényesíteni. Irodánk azonban hiteltanácsadással foglalkozik, így végrehajtási kérdésekben nem vagyunk illetékes. Arról, hogy a pénzintézetnek milyen egyéb lehetőségei vannak a tartozás behajtására, végrehajtási ügyekkel foglalkozó jogi szakértőt kellene megkérdeznie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Svájci frank alapú 2008-ban kötött ingatlanfedezetes hitelem lezárásán gondolkodok. Pillanatnyilag 30 milliós ingatlanomon 65 milliós tartozást tart nyilván az adósságkezelő. Mint fogyasztó becsapva érzem magam, mert úgy tűnik az ingatlanom nem elegendő fedezete a hitelemnek, pedig a szerződés megkötésekor azt állította a bank, hogy elegendő fedezet, hiszen ingatlanfedezetes hitelként árulta ezt a banki terméket. Jövedelmi helyzetem sajnos megváltozott, így évek óta nem tudom fizetni a hitelt. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a bank által írt szerződésből fakadóan, illetve, hogy a bank nem élt az eladás jogával, mind nekem, mind saját magának szándékosan kárt okozott.
Kérdésem, hogy hogyan állítható meg ez a cselekmény? A szerződésünkben a jövedelmem említésre sem került, mint fedezet, csak az ingatlan szerepel. Mégis azzal zsarol évek óta az adósságkezelő, ha lesz jövedelmem, majd abból le fog vonni, pedig ilyen pont nem szerepel a bankkal kötött szerződésemben. A bank által írt szerződés egy olyan helyzetet idézett elő, mely teljesen irreális (életidegen) pl: szívesen vásárolnék a jelen feltétellel ingatlant, de ebben nem partnerek a bankok. Mondjuk egy 1 milliárdos ingatlant és kérnék rá 2 milliárd hitelt. Úgy érzem, hogy a banki termékük nevében is tartalmazza az én anyagi felelősségem konkrét fizikai határát, ami az én kockázatom. Az e fölötti veszteségért egyértelműen az ő felelőtlen magatartásuk a felelős. Biztos egészen másként is lehet értelmezni, de ha egyszer ugye nincs jövedelmem, akkor csak az ingatlan marad a banknak és halálom esetén végleg elkönyvelheti a fennmaradó veszteséget. Csak az a kérdés, hogy ki lehet-e mondani a fent említett cselekményekben a bank bűnösségét, vagy minden szabályos és jogszerű a részükről és el kell fogadni, hogy a veszteségeik után be nem fizetett adójuk miatt mindenképpen jól jönnek ki az egészből?

Tisztelt Hitelnet!
Svájci frank alapú hitelünk van, amit szeretnénk kifizetni. A visszafizetéshez adósságrendező hitelre lenne szükségünk. A fennálló tartozás forintban sajnos magasabb, mint az ingatlan értéke. Azt szeretném kérdezni, ha bevonnánk még egy ingatlant fedezetként, akkor kaphatnánk-e adósságrendező hitelt?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Gábor