Adós nem fizetése esetén mit tehet az adóstárs?

Tisztelt Hitelnet!

Egy ismerősöm férjével együtt hitelt vett fel lakásépítés céljából, az ismerősöm az adóstárs. Most válófélben vannak, és a volt férj nem fizeti a törlesztést, így az ismerősömet terhelik, mint adóstársat. Ő azonban most olyan anyagi gondokkal küzd, hogy nem tudja fizetni, de nem a fizetési hajlandóságával van a gond (3 gyermek, beteg nagymama, magas rezsiköltség, minimálbér, munkahely elvesztési veszély).

A bank azt mondta neki, hogy az adósnak kellene meghatalmazást írni, vagy rá íratni a hitelt, és akkor lehetne törlesztő részlet csökkentésről vagy más kedvezményről beszélni, de az exférj nem is tartózkodik már az országban és egyébként sem hajlandó erre a lépésre.

Ilyenkor milyen lehetőségek vannak?

Köszönettel: Tímea

Kedves Tímea!

Arról nem ír levelében, hogy a lakásépítés céljából felvett hitelt forint vagy deviza alapon nyújtotta a bank, ám amennyiben deviza alapú jelzáloghitelről van szó és teljesülnek az előírt feltételek, akkor esetleg igénybe vehető lenne az árfolyamgát rendszere. (Ennek egyik feltétele, hogy a fizetési késedelem nem haladja meg a 90 napot.) Így a havi törlesztő részletet fix árfolyamon kellene fizetni, ami átmeneti időre a törlesztő részlet csökkentését eredményezné. A rögzített árfolyam például svájci frank alapú jelzáloghitel esetén 180 Ft-ot jelentene. Ebben az esetben a rögzített árfolyam feletti törlesztő részlet kamattartamát az állam elengedi, így a későbbiekben sem terheli a hiteladóst.

Az árfolyamrögzítésre való jogosultságot a hitelnyújtó bank állapítja meg, így ebben az ügyben célszerű volna az érintett pénzintézetet felkeresni. Egyéb fizetéskönnyítési lehetőségekről szintén az adott hitelintézet tud felvilágosítást adni.

Ami még esetlegesen szóba jöhet, az a hitelkiváltás. Ennek lehetőségéről és a konkrét hitelkiváltó konstrukciókról azonban csak bővebb információk ismeretében tudnak Szakértőink tájékoztatást adni. (Szintén feltétel, hogy a kiváltandó kölcsön nem lehet hátralékos.) A szükséges adatokat online ajánlatkérő űrlapunkon adhatják meg. Ezt követően díjmentes hitelajánlat formájában tudunk tájékoztatást nyújtani az elérhető hitelkonstrukciókról, illetve arról, hogy érdemes-e a kölcsön kiváltása mellett dönteni. Ha azonban a válófélben lévő férj is tulajdonos az ingatlanban, akkor a hitelkiváltó kölcsön felvételéhez az ő részvételére is szükség van.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm! A jelzáloggal terhelt ház hitelének kifizetése után vételárból) lehet-e követelése az adóstársának, aki 1/2 aranyban tulajdonostársa adósnak, aki nem tett eleget sem a tulajdonosi kötelezettségeinek, sem a hitelben vállalt kötelezettségeinek. A 12 évből adóstárs fizette a hitelt és egyéb költségeket, és pár évig lakott ott. Adós önkent mondott le ingatlanhasználati jogáról, ebben akadályozva nem volt. Utána a ház üresen állt. Adásvételnél adóstárs további összeget fizetett adósnak, hogy megvalósuljon az adásvétel, és megszabaduljon a terhektől. Utólag adóstárs kérhet-e költségtérítést adóstól? Előtte az idő szűke miatt nem igényelte, belement az alkuba, hogy fizet az aláírásért, nehogy a vevő elálljon az esetleges… Továbbiak »

Kedves Andi!
Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy a volt párom 2009-ben felvett lakásfelújításra 900.000 Ft-ot. Én úgy tudtam, hogy kezesnek megyek. Engem nem is kerestek fel, talán egyszer vagy kétszer, hogy szóljak neki fizessen. Ő akkor el is kezdte fizetni. Közben mi szakítottunk és tudtommal ő kifizette ezt a hitelt! Majd 2019-ben kaptam egy levelet, hogy fizessem ki. Én akkor telefonáltam nekik, megegyeztünk abban, hogy fizetem 20 000 Ft-tal és hogy ugyanúgy fogják tőle is követelni! Erre februárban nem tudtam csak fele összeget fizetni, mert van egy 7 hónapos babám. Most felhívtak és azt mondták, hogy adóstársként írtam alá és hogy mivel… Továbbiak »

Kedves Kata!
Az adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós, tehát Öntől is joggal követelheti a bank a tartozást. Ha Ön is szerepel a kölcsönszerződésben, akkor annak részleteiről a bank tud Önnek tájékoztatást adni. Végrehajtási kérdésekben ilyen ügyben jártas szakértő megkeresését javasoljuk, irodánk ebben nem illetékes.

Tisztelt Hitelnet! Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségem van kikerülni abból a hitelből, melyet a volt férjemmel vettünk fel még a házasságunk alatt. 6 éve elváltunk, a házban tulajdonrészem nincs. Az ügyvédi megállapodásban rögzítettük, hogy ő egy személyben kötelezettséget vállal a hitel további fizetésére. A gond az, hogy jelenleg szeretnek hitelt felvenni, de a nevem mellett természetesen szerepel ez a hitel, emiatt esélyes, hogy elutasítják a kérelmemet. Ráadásul most elkezdődött amitől mindig is rettegtem, hogy a volt férj nem fizeti a hitelét, ordítozva közli, hogy ne foglalkozzak vele, hisz semmi közöm ahhoz a házhoz már. Bementem a hitelintézethez, szerződésmódosítást… Továbbiak »

Kedves Éva!
Ha a bank másik adóstárs bevonását kéri, amit a volt férj nem tud teljesíteni, akkor Önt a bank sajnos nem engedi ki a kötelemből.
Abban, hogy ekkor milyen jogi lépéseket tehet, jogi szakértő segítségét kérheti. Irodánk ebben sajnos nem illetékes.

A férjemnek hitelkártya tartozása volt. Én, a feleség nem is tudtam róla nagyon sokáig. Tehát a tudtom nélkül kötötte a szerződést. A Cetelem Bank engem tart adóstársnak, pedig semmi közöm az egészhez. Nem írtam alá semmi szerződést. Végrehajtóhoz került az ügy. Jelenleg az én nyugdíjamból vonnak le havi 50 ezer forintot. A Mokk-os levélre sajnos nem reagáltam. Ha nem írok alá semmi szerződést, akkor is engem tekintenek a törvény szerint adóstársnak? Végül is az lenne a kérdésem, valóban nekem kell fizetni a férjem helyett, vagy ezt elkerülhettem volna, ha reagálok a levélre, hogy nem fogadom el a tartozást.

Kedves Zsuzsa52!
Végrehajtási ügyekben irodánk sajnos nem illetékes. Az ügyben végrehajtással foglalkozó szakértő megkérdezését javasoljuk.

Üdv! A bátyám jelzálogkölcsönt vett fel 2007-ben a szülői házra. Mivel kettőnké, én vagyok az adóstárs. 2011. óta nem fizeti, ezért a fizetésem 33%-át letiltják tőlem. Lassan 1 éve nem fizeti a rezsit sem. A villanyt és az internetet fizeti. A közös költséget is én fizetem, mert akkor a fizetésem 50%-át tiltanák le. 2011. óta nem dolgozik, a felesége az egyedüli kereső. Időközben elváltam, vettem egy kis házat. 1 hónapja munkanélküli vagyok. A végrehajtó nem tud honnan letiltani. Tovább már nem tudom fizetni a tartozást. A bátyám nem akarja eladni a lakást. Az adósság csak nő. Kérdésem az lenne, veszélybe… Továbbiak »

Kedves Ildikó!
Az ügyben végrehajtási ügyekben illetékes jogi szakértő megkeresését javasoljuk. Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

A feleségem jelzáloghitelt vesz fel az OTP-től, a fiam lakása szolgál a jelzáloghitel fedezeteként, azaz zálogkötelezett lesz, de keresete nincs, azaz a törlesztést, ha a feleségem nem fizeti, tőle nem lehet levonni, engem mint férjet kötelezően be kell vonni adóstársként a szerződésbe, enélkül nem kaphatja meg! ÉN elleneztem, de kénytelen vagyok segíteni, hogy kijusson az adósságcsapdából. Tudtom nélkül vette fel a hiteleket! Ha nem fizetné esetleg a hitelt, akkor az én nyugdíjamból vonnák helyette ELSŐKÉNT a törlesztési összeget vagy Elsőként máris a fiam ingatlanát árvereznék el és abból egyenlítenék ki? Kérdésem: ha a feleségem esetleg nem fizeti a hiteltörlesztést, először… Továbbiak »

Kedves Francois!
Az adóstárs ugyanolyan mértékben felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós. Ha az adós nem fizeti a kölcsönt, akkor a bank az adóstárstól is követelheti a tartozás megfizetését, tehát nem az árverés az első lépés. A bank a tartozást az adós, adóstárs jövedelméből tilthatja is.

Adós (anya) nem fizeti a hitelt .Fia (adóstárs) nem akarja tovább fizetni (hogy tiltsák a fizetésből a hitelt/személyi kölcsönt). Hogy szüntethető meg ez az állapot, ha az Adós nem akar fizetni többszöri ígéretek után sem? Van módja, hogy a hitelező bank az adóst kötelezze a fizetésre?
Köszönettel: Sándor

Kedves Sándor!
Az adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Nemfizetés esetén szintén mindkettejük fizetése tiltható. Irodánk azonban végrehajtási ügyekben nem illetékes, így ezzel kapcsolatos további kérdéseit végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakértőnek teheti fel!

Tisztelt Cím!
Lányom és vőlegénye a Fundamenta segítségével 5 Millió Ft hitelfelvétellel vásárolt egy 6.500.000,- Ft értékű házat. Adóstárs vagyok, a saját ingatlanomat nem terheli jelzálog, de megkérdezték, hogy van- e ingatlan a nevemen és feljegyezték azt. Azzal tisztában vagyok, hogy ha a gyerekek külön mennének és a vő jelöltem nem fizetné a részét, akkor a hitel a lányomat és engem, mint adóstársat terhelne. A kérdésem az, hogy mi történne akkor, ha a lányom és én mint adóstárs nem tudnánk fizetni? A bank ráteheti-e a kezét a saját házamra, ami ingatlanfedezetként nem lett bevonva a hitelbe?

Kedves Zsuzsanna!
A jelzáloghitel biztosítéka a lánya és vőlegénye által vásárolt ingatlan. Ha nemfizetésre kerül sor, akkor a bank követelését végső esetben a zálogjogával terhelt ingatlan értékesítésével érvényesíti. De tudni kell, hogy az adóstárs adott esetben a saját ingatlanával is felelhet.


16
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x