Adó-visszatérítési támogatás építkezés esetén

Január elsejétől bővült a vissza nem térítendő állami támogatások köre. Ennek köszönhetően új lakóingatlan építése esetén nemcsak a gyermekek utáni támogatás (CSOK) érhető el, hanem adó-visszatérítési kedvezmény is igénybe vehető. Ha Ön most építkezik, jó tudni milyen feltételekkel lehet jogosult erre a támogatásra!

Milyen célra igényelhető adó-visszatérítési kedvezmény?

 • Új lakóingatlan építésekor a bekerülési költség megfizetéséhez, ha:

összkomfortos lakás esetében a hasznos alapterület maximum 150 m2

összkomfortos egylakásos lakóépület hasznos alapterülete legfeljebb 300 m2

 • Építkezés helyszínéül szolgáló építési telek vételárához

A kedvezményre természetes személy lehet jogosult, ha az építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra, új, összkomfortos lakás építésére szól, az igénylő az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakóingatlan felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles, és az adó-visszatérítési kedvezményre való kérelmét a használatbavételi engedély megszerzése előtt benyújtja.

Mekkora összegű támogatás igényelhető?

Az adó-visszatérítési támogatás összege:

 • az építkezés helyéül szolgáló telek,
 • a lakóingatlan építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások

számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összege, de legfeljebb 5 millió Ft.

JÓ TUDNI!

Ha magánszemélytől vásároljuk a telket, akkor annak vételárából az ÁFA nem igényelhető vissza, ellenben a magánépítkezés során a bekerülési költség finanszírozásához kiállított számlák után az adó-visszatérítési kedvezmény ez esetben is érvényesíthető!

Hogyan történik az adó-visszatérítési támogatás igénylése?

A kedvezmény egy alkalommal, legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető. A adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

Számlabenyújtási kötelezettség:

 • az építési telek teljes vételáráról
 • a bekerülési költség legalább 70%-áról

Mikori számlák fogadhatók el?

 • Az építési telek számlájára vonatkozóan a számla kibocsátásnak időpontját a hitelintézetek nem vizsgálják.
 • Építkezésnél az építési engedély – egyszerű bejelentés esetén az építési hatóság által kiállított, a bejelentés megtörténtét igazoló dokumentum – kiadását maximum 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Mikor és milyen módon folyósítja a hitelintézet a kedvezményt?

 • Az építési telekre jutó részt egy összegben, a vételárról kiállított számla bemutatása után
 • Építkezés esetén a készültségi fokkal arányosan a benyújtott számlák alapján. Az utolsó részfolyósítás a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány benyújtása után történik.

JÓ TUDNI!

Folyamatban lévő építkezés esetén is igényelhető az adó-visszatérítési támogatás, ha az előírt feltételek teljesülnek. Ha építési hitelt is vett fel az igénylő, akkor annak ki nem folyósított összege csökkenthető az adó-visszatérítési támogatás összegével. Amennyiben 5 millió forintnál kisebb értékű munkálat van hátra a befejezésig, akkor annak összegéig lehet jogosult az igénylő a kedvezményre.

Az igénylés személyi feltételei:

 • OEP igazolás: legalább 180 napos TB jogviszony
 • NAV igazolás: az igénylők egyikének sem lehet az adó-és vámhatóságnál nyilvántartott köztartozása
 • Erkölcsi bizonyítvány: az igénylők vagyon elleni bűncselekmény tekintetében büntetlen előéletűek, illetve ha büntetőjogi felelősségüket a bíróság megállapította, annak hátrányos jogkövetkezményei alól már mentesültek.

Az igénylés tárgyi feltételei:

 • Tulajdonjogra vonatkozó elvárás: házaspár vagy élettársak igénylése esetén mindkét félnek tulajdonjoghoz kell jutni, együttesen legalább 50%-ban. Rajtuk kívül csak az általuk eltartott gyermek szerezhet tulajdoni hányadot. Az ingatlant a használatbavételi engedély kiadását követő 10 évig haszonélvezeti- vagy használati jog nem terhelheti.
 • Meglévő lakástulajdonra vonatkozó feltétel: a kérelem benyújtásának időpontjában saját magának, házastársának, élettársának és gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjainak lakástulajdona nincs (kivéve a Rendelet által többletingatlannak nem minősülő lakástulajdont).

(Többletingatlannak nem minősülő lakástulajdon:

 • együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
 • a tulajdonában lévő lakása bontását az építésügyi vagy építésfelügyeleti hatóság elrendelte, vagy az építésügyi hatóság engedélyezte vagy az építésfelügyeleti hatóság tudomásul vette, vagy
 • a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.)
 • Komfortosság: az építendő lakóingatlan összkomfortos és az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján a lakhatási igények kielégítésére alkalmas


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Kapcsolattartó!
A kérdésem az lenne, hogy a lakhatási engedély után van időkorlát, ami után a pénzintézet nem fogadhat el számlát? Mi 2019 áprilisában kaptuk meg a lakhatási engedélyt és a 2020-as számlákat elfogadja a pénzintézet ebben az esetben?

Kedves Csaba!
Információink szerint a számlák csak lakhatási engedély kiállításáig kiállítottak lehetnek, azutáni számlák nem elfogadhatóak.

Felújítás esetén is igénybe vehető az adóvisszatérítés?

Kedves Csaba!
Felújítás esetén adó-visszatérítési támogatás sajnos nem igényelhető.

Tiszteletem.
Adó-visszatérítési támogatást szeretnék igénybe venni. 2016.07.21. egyszerű bejelentési kötelezettségnek eleget tettem. Minden munkálatra külön-külön vállalkozói szerződésem van. Kb. 50% készültségnél tartok. Minden igazolás adó, tb, erkölcsi megvan.
Kérdésem az lenne, jogosult vagyok-e a támogatásra, illetve a már eddig kifizetett számlák után is visszafizetik-e az áfát?
Üdv:
Attila

Kedves Attila!
A leírtak alapján igényelhető a támogatás. Azt, hogy valóban jogosult-e, a szükséges dokumentumok birtokában a hitelintézet állapítja meg. Jogosultság esetén a már eddig kifizetett számlák után is visszajár az ÁFA, mely összeg a még hátralevő munkálatok finanszírozására használható fel.

Tisztelt Cím!
Véleményük szerint jogosultak vagyunk-e az ÁFA visszaigénylésre, ha van olyan szerződésem egy kivitelezővel, amelynek tárgyában szerepel a szerkezetkész kivitelezés kifejezés, de a következő mondatban rögzítjük, hogy e szerződés nem jelent kizárólagos kivitelezést részére és ez valóban így történt. Már a szerkezetkész állapotig is több vállalkozóval/kivitelezővel van szerződésünk pl. más ásta ki az alapot, rakta a kéményt, Estrich beton majd ezt követően is több vállalkozó fejezi be a házat, külön festő, burkoló, stb.
Kérdésem, hogy ilyenkor jogosultak vagyunk-e az ÁFA visszaigénylésre? Csak 27%-os számlákkal rendelkezünk.
Köszönettel.

Kedves Ágnes!
Amennyiben az ingatlan nem egy kivitelező munkája által jut el a szerkezetkész, félkész állapotig, akkor véleményünk szerint nem valósul meg a termékértékesítés és jogosultak lehetnek az ÁFA visszatérítésre. A jogosultság megállapítását illetően azonban a hitelintézetek tudnak pontos választ adni az adott kivitelezői szerződések tartalmának ismeretében.

Építési telek áfája visszaigényelhető-e az adó-visszatérítési támogatással, ha az építkezést vállalkozó végzi, de a szerződés nem tartalmazza, hogy az ingatlan-nyilvántartásba a házat neki kell bejegyeztetni csak kivitelez. A telket gazdasági szervezettől vásároltuk, az építkezéshez nem igényelnénk adó-visszatérítést, csak a telekre.

Kedves József!
Csak az építési telekre vonatkozóan az adó-visszatérítési támogatás sajnos nem igényelhető.

Tisztelt Cím!
Nyugdíjasként régi házunk eladása után új ház építésébe kezdünk. Én “csak” nyugdíjas vagyok, férjem nyugdíj mellett 8 órában dolgozik és ezen felül vállalkozása is van. Az építendő ház 50-50%-ban kerül a tulajdonunkba. Nem velünk élő felnőtt gyermekünknek van lakása.
Jogosultak lehetünk az ÁFA visszatérítésre?
Üdvözlettel.
Terézia

Kedves Terézia!
Amennyiben a jogosultsághoz szükséges minimum 180 napos TB jogviszonnyal legalább egyikük rendelkezik és az adó-visszatérítési támogatással kapcsolatban előírt további feltételeknek is megfelelnek, igényelhető a támogatás.

Tisztelt cím ! A férjemmel most vettünk egy ikerház egyik felét. Még a teljes vételár nincs kifizetve. A házat egy házaspár építette. A ház szerkezet készen került eladásra. Vagyis a gázkazán benne van, meg a radiátorok is a helyiségekben. Műanyag ablakok, bejárati ajtó. Nekünk kell kulcsra készre befejezni. Mi vesszük meg a csempéket, járólapokat, parkettát, konyhabútort és még ami kell a befejezéshez, hogy lakható legyen. A munkákat szakemberek végzik. /Festő, burkolók./ Az lenne a kérdésem, hogy ebből a költségekből amit ráfordítunk önerőből, igényelhető-e vissza áfa valamilyen címen, formában? Minden vásárlásról van áfás számlánk, meg az elvégzett munkákról is. Még nincs… Továbbiak »

Kedves Erika!
Amennyiben az eredeti építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra, jogosultak lehetnek az adó-visszatérítési támogatásra, ha a további igénylési feltételek is teljesülnek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Cím!
Nyugdíjas vagyok én és a férjem is. Házépítésbe kezdünk. A mai napon azt a tájékoztatást kaptuk az OTP-ben, hogy mi nem vagyunk jogosultak ÁFA visszatérítésre, mert a TB számunkra nem adja ki a 180 napja fennálló jogviszony igazolását, mivel a nyugdíjasnak már” nincs” TB jogviszonya. Ezek szerint a nyugdíjasok ki lettek rekesztve ebből a lehetőségből. Szerintem van TB jogviszonyom, hiszen azt már véglegesen megszereztem.
Mi a véleménye?

Kedves Erzsébet!
Információink szerint adó-visszatérítési támogatás igényléséhez szükséges TB jogviszony igazolást nyugdíjasok részére az OEP sajnos nem tud kiadni.

Tisztelt hitelnet.hu!
2015 nyarán kezdtük az építkezésünket, jelenlegi készültségi foka 90%. A régi szocpolt vettük még fel 2 gyerekre, továbbá a telket az önkormányzattól vettük 2 éve a jogerős építési engedély előtt 5 hónappal. Az építkezésre hitelt is felvettünk, az utolsó részletet még nem kaptuk meg. Ebben az esetben igénybe lehet-e venni, és milyen mértékben az ÁFA visszatérítést?
Üdv.
Roland

Kedves Roland!
A hitelintézetektől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vissza nem térítendő támogatások csak egyidejűleg igényelhetők, ebből következően adott esetben véleményünk szerint az ÁFA visszatérítést nem tudják igénybe venni.

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy nekünk jár-e visszatérítés, ha a készültségi fok 95%, van állami kamattámogatott hitel ami még nincs folyósítva, ennek megfelelően 500 ezer Ft, de az alsó szintre van használatbavételi engedély. Az építkezés közben két részletre lett bontva, amire azt mondták olyan, mintha most kezdtük volna el a felső szintet. Úgymond új az engedély. Eddig minket mindenből kizártak a feltételek, pedig mi mindent szabályszerűen csinálunk és még sincs semmi segítség!
Köszönettel.

Kedves Nóra!
Információink szerint csak a hátralévő munkálatok összegéig vehető igénybe az adó-visszatérítési támogatás.

Tisztelt Cím!
Szeretnék érdeklődni, hogy az áfa visszaigénylés illetve a csok jár-e abban az esetben, ha a használatbavételi engedély új építésű háznál még nincs meg? Az épület elkészült, de az összkomfortossága még nem teljes, mivel a zárt rendszerű szennyvízakna, járdák még nem készültek el. Ezt az ingatlant 2015-ben kezdtük el építeni külterületen. Természetesen 2 gyermekünk van, a költségvetés 70%-ról megvannak a számlák, Tb, adóigazolás, erkölcsi bizonyítvány megvan.
Köszönettel: László

Kedves László, Mónika!
A támogatás a használatbavételi engedély megszerzése előtt, a még hátralévő munkálatok finanszírozásához vehető igénybe.

Legalább 180 napos TB jogviszony az igénylés feltétele. Milyen időszakot néznek? Például két éve külföldön dolgozó esetében mi a teendő? Vissza kell menni egy félévre a benyújtás előtt Magyarországra dolgozni? Ha az embernek van egy biztos(abb) munkahelye, mint ami ott elérhető, nem biztos, hogy jó üzlet. Viszont biztosítása van, csak a másik országban. A számlák benyújtásának ideje – Építkezésnél az építési engedély – egyszerű bejelentés esetén az építési hatóság által kiállított, a bejelentés megtörténtét igazoló dokumentum – kiadását maximum 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el. – és az adó-visszatérítési kedvezményre való kérelmét a használatbavételi engedély megszerzése előtt benyújtani Tehát,… Továbbiak »

Kedves Pearl25!
Amennyiben az építkezéshez 1 vagy 2 gyermek után szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, akkor valóban 180 napos TB jogviszony szükséges. A CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony szükséges, de az azt megelőző 180 nap külföldi TB jogviszony igazolása is elfogadható. A lényeg, hogy a jogosultsághoz valóban magyarországi állás szükséges.
Adó-visszatérítési támogatás igénylésére a használatbavételi engedély megszerzése után már nincs lehetőség, tehát a támogatás iránti kérelmet mindenképpen a ház elkészülte előtt kell benyújtani, s az összeget a bekerülési költség megfizetéséhez felhasználni. A támogatáshoz 2015. január 1. után kiállított számlák fogadhatók el. Az adó-visszatérítési támogatásról bővebb információt ITT talál.


24
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x