Hiteligényléssel kapcsolatban arról már Ön is biztosan hallott, hogy a bankoknak jogszabály által előírt kötelezettségük a jövedelemvizsgálat, s ehhez minden esetben jövedelemigazolást kell benyújtani. Arról ritkábban esik szó, hogy a pénzintézetek adnak-e minimálbérrel hitelt?

Ingatlanfedezet bevonásával igényelhető hitelek esetén a bankok jövedelemmel kapcsolatos előírása úgy szól, hogy a kölcsönigénylőnek legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelmet kell igazolnia, függetlenül attól, hogy ez alkalmazotti munkaviszonyból vagy vállalkozói jogviszonyból származik.

A hitelfelvétel azonban nem ilyen egyszerű. Az adós által igényelt kölcsön jóváhagyását ugyanis hitelbírálat előzi meg. Ennek során a pénzintézeteknek meg kell határozniuk, hogy az adós mekkora összegű törlesztő részletet vállalhat. Ez egyrészt az igazolt jövedelem, másrészt a rendszeres kiadások alapján történik. Minimálbéres jövedelemmel tehát van lehetőség hitelfelvételre, de, hogy ez mekkora összegű kölcsönhöz elegendő, az a várható törlesztő részlet nagyságától és a hiteligénylő kiadásaitól függ.

Továbbá meg kell jegyezni, hogy minimálbérrel csak akkor adható hitel, ha az a bank előírásainak megfelelő jövedelemszerző tevékenységből származik. Fontos, hogy az igénylőnek legalább három hónapos folyamatos munkaviszonya legyen az adott munkahelyen, de nem lehet próbaidő alatt és felmondási idejét sem töltheti.

Fedezet nélküli személyi kölcsön esetén a pénzintézetek többsége nem ad minimálbérrel hitelt. Mivel az ügylet mögött nem áll ingatlanfedezet, ezért sokkal szigorúbb a jövedelemvizsgálat. A minimálisan elvárt jövedelem összege ez esetben bankonként változik, ám minimálbérrel be sem fogadható a hitelkérelem.

Nemcsak a jövedelem összegét, hanem a jelenlegi munkahelyen eltöltött folyamatos munkaviszony időtartamát illetően is szigorúbb a személyi kölcsönök bírálata. Legalább féléves munkaviszonyt szükséges ugyanis igazolni.

Ha Ön minimálbéres jövedelemmel rendelkezik és kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat, akkor Hiteltanácsadóink - a lehetőségeknek megfelelően - megkeresik Önnek a bankpiac legkedvezőbb hitelkonstrukcióját, az adott hitelcélra vonatkozóan.

A minimálbérrel igényelt hitel elindítása előtt Tanácsadóink elvégzik az előzetes hitelbírálatot, melynek eredményeképpen kiderül, hogy Ön mekkora összegű kölcsön felvételére számíthat.

A minimálbérrel elérhető kölcsönökkel kapcsolatos további kérdéseit tegye fel online Hitelszakértőnknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése