Ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre adható építési hitel?

Tisztelt Hitelnet!

Építtetek a telkemen generálkivitelezővel, a ház költségvetése 23-25 millió Ft. A telek saját, 13 milliós vételárral, jelen piaci körülmények között 15 milliós értékű és emelkedik. Továbbá rendelkezem egy kb. 23 millió Ft piaci értékű lakással, melynek piaci értéke tovább emelkedik.
Jelenleg egy pár hónapja nem rendelkezem jövedelemmel, de ez átmeneti állapot és általában jövedelmem kimagasló, a visszafizetések szempontjából nem jelenthet gondot a bankoknak hitelezniük.
Szeretnék a házépítéshez annyi hitelt felvenni, melyből a házat fel tudom építeni, vagyis kb 23 millió Ft-ot, de nem adnám el a létező lakásom, hanem a bérbeadásból (minimum 100-110.000 Ft/hó) fizetném a törlesztőrészleteket.

A kérdéseim:

1. Mivel mindenhol azt írják, hogy kell jövedelemigazolás és aktuális foglalkoztatottság, egyáltalán el tudom-e intézni a lakáshitelt, független az anyagi helyzetemtől és jelentős fedezettől? Úgy tudom, hogy a bankok egyedileg is el tudják bírálni a felvevő tőkeképes állapotát és gondolnám, hogy a kellő fedezettel és potenciális fizetéssávval ez nem kellene hogy gond legyen. Mégis, a gyakorlatban a bankok ilyenkor miként bírálják el a hitelképességet?

2. Nem szeretném jelzáloggal terhelni a létező lakásomat, csak a telket és a rajta felépült házat, mely együttesen már jelentősen megnövelik a külön-külön létező összértéket is. Reális elvárás tőlem, hogy ha a bank hitelt ad, csak a telkemet vegye számításba plusz a felépülő ház értékét, jelzálogosítás szempontjából? Vagy mindenképpen a bank arra törekszik, hogy a lakásomat is jelzáloggal terhelje? A logika azt diktálná, hogy a pusztán telek+házból létrejövő piaci értékű fedezetnek (13+23=36 millió) még ha csak 80%-át vesszük (vagyis 29 millió Ft), akkor is elég fedezetet nyújt ez számukra, hogy biztosítva legyen a 23 millió forintos összeg visszafizetése, mely kamattal együtt sem több mint a 29 milliós fedezet.

3. Rendelkezem önerővel, de nem szeretnék (likviditási) önerővel hozzájárulni a felépítendő ház költségvetéséhez, hanem a telek értékét tenném be mint önerő. Ezt elfogadják a bankok? Vagy mindenképpen ragaszkodnak a pénzügyi önerőhöz egy ilyen konstrukció esetén?

Előre is köszönöm szíves válaszukat. Előnyben részesíteném a pragmatikus tanácsot, szemben a pusztán jogszabályok és hivatalos banki kommunikációval szemben, mely egyértelmű szabályokhoz köti a hitelkonstrukciókat és nem jelzi ezek alkuképes mivoltát.

Üdvözlettel,
József

Kedves József!

A bankok számára 2010. június 11.-től jogszabály írja elő a kötelező jövedelemvizsgálatot. Ez azt jelenti, hogy hitelkihelyezésre csak megfelelő igazolt jövedelem mellett nyílhat lehetőség. Pusztán fedezet alapon – a fedezetül felajánlott ingatlan értékét nézve – nem működhet a hitelfelvétel akkor sem, ha a fedezetként felajánlott ingatlan értéke lényegesen meghaladja a felvenni kívánt hitel összegét.

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet kizárólag kiegészítő jövedelemként vesznek figyelembe a bankok, tehát akkor, ha az adós önállóan elfogadható jövedelme (például alkalmazotti minimálbér) mellett szerepel a bérbeadásból származó bevétel.

Fentiek alapján sajnos nem tudunk Önnek olyan banki konstrukciót ajánlani, ahol az Ön által leírtak szerint megoldható lenne a finanszírozás.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x