A zálogkötelezett is végtörlesztheti a kölcsönt vagy csak az adós?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Édesanyám ingatlanán az öcsém nevén lévő jelzáloghitel van (terhelési és elidegenítési tilalommal együtt, jelenlegi összege 1,5M Ft). A kapcsolatuk olyan mértékben borzasztó, hogy öcsém életcéljává Anyu tönkretétele, lehetőleg halálba üldözése vált, és kicsit sem túlzok. A tárgyi hitel sorsát egy kettőjük közötti perben már rendezni kellett volna, amikor is úgy történt a megegyezés, hogy Anyu lemond bizonyos neki járó összegről annak fejében, hogy az öcsém leveteti Anyu házáról a saját hitelét, ami már önmagában is igazságtalan egyezség volt, de rábeszéltem Anyut, hogy inkább bukjon 1,5M Ft-ot, csak legyen már vége a pernek. Az ígéret a tárgyalási jegyzőkönyvben rögzítésre került, azonban a bíró “véletlenül” elfelejtett erről rendelkezni az ítéletben, csak Anyu lemondása került bele. Sajnos Anyu nem fellebbezte meg az ítéletet, csak amikor eltelt az 1 hónap, hogy várta, hogy a jelzálog levételt öcsém intézze (ennyi időre tett ígéretet), de kérdésére öcsém azt válaszolta, hogy nem veteti le, mert jól becsapta csak, akkor panaszolta be először öcsémet az első fokon, hogy hajtassák végre az ígéretét, majd a bírót a Törvényszéken, mert nem tett semmit. De el lett szegény hajtva, törvényszék jó tanácsa az volt, hogy indítson pert, az ezután megkeresett ügyvéd azonban nem vállalta, mert szerinte egy tárgyalási jegyzőkönyvvel nem lehet nyerni.

Végül azt találtuk ki, hogy annak érdekében, hogy soha többé semmilyen lehetősége ne legyen öcsémnek Anyut bántani, hajlandók vagyunk még többet bukni, és hogy veszünk fel hitelt, hogy az öcsém tartozását kiváltsuk, mert nagyon fontos lenne, hogy ne legyen jelzálog az ingatlanon. Anyu 1 hónapja intézi is, már majdnem minden elintéződött, erre ma újabb falba ütköztünk – nem meglepő módon. Az OTP bank NEM ENGEDI ANYUNAK, hogy ő, mint jelzálog adó, vissza fizesse a hitelt, azt mondták, az öcsém aláírt kérelme nélkül nem állnak vele szóba.

Ez valami elképesztő, ha erre van szabály, hiszen pénz VISSZAFIZETÉSRŐL van szó, nem kérésről. Ráadásul az öcsémnek nincs is tulajdonjoga, sem semmilyen joga az ingatlanon, saját háza is van, nem ott lakik Anyunál, az ingatlan 1/1 Anyué. Természetesen ezt megkérdeztem előtte ügyvédtől is, aki azt mondta, hogy a banknak mindegy, hogy ki fizeti vissza. Az ügyvéd nem jól tudta?

Kérem, írja meg nekem, hogy megteheti-e az OTP, hogy nem engedi meg a jelzálog adónak, hogy a teljes összeget visszafizesse. Ellenkező esetben tudjuk, hogy ha az öcsém nem fizetné a részleteket, Anyun hajtanák végre, és ki is lakoltatnák (valami ilyesmi a célja, mert jelenleg is munkanélküli, úhgyhogy végrehajtás esetén Anyu lenne a célpont, mint nyugdíjas), de ha ki akarja fizetni helyette, azt meg nem lehet? Csak még annyit, hogy az öcsém nem hajlandó aláírni a papírt, hogy Anyu visszafizethesse helyette a hitelét, mert neki sokkal fontosabb, hogy Anyu ne rendelkezhessen szabadon a saját ingatlana felett.

Előre is köszönöm a szakértő választ, tisztelettel: T.

Kedves T.!

Ha édesanyja adóstársként nem, csak zálogkötelezettként szerepel a hitelügyletben, akkor a testvére hozzájárulása nélkül sajnos valóban nincs lehetősége az ingatlanát terhelő jelzáloghitel végtörlesztésére. A kölcsön visszafizetését ugyanis csak az adós vagy adóstárs kezdeményezheti, a zálogkötelezett nem.

Csak azt tudjuk javasolni, hogy méltányossági kérelemmel forduljanak az OTP Bankhoz, melyben – tekintettel a kialakult helyzetre – kérik a zálogkötelezett által történő végtörlesztés elfogadását.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sikerült megoldani? Én is ebben a cipőben vagyok. Nem tudok megvenni egy lakást, mert az adós nem engedi a végtörlesztést. Mi is méltányosságit fogunk kérni az alábbi PTK rendelkezésre is hivatkozva: 6:57. § [Harmadik személy részéről történő teljesítés] “1) A jogosult a harmadik személy részéről felajánlott teljesítést köteles elfogadni, ha ehhez a kötelezett hozzájárult, a szolgáltatás nincs személyhez kötve és nem igényel olyan szakértelmet vagy képességet, amellyel a harmadik személy nem rendelkezik. A kötelezett hozzájárulása nem szükséges, ha a harmadik személynek lényeges jogi érdeke fűződik ahhoz, hogy a teljesítés megtörténjék, és a kötelezett a teljesítést elmulasztotta, vagy nyilvánvaló, hogy időben… Továbbiak »

Tisztelt szakértő!
Végrörleszteni szeretném a forint hitelemet. Ehhez csak a saját számlámról utalhatok a technikai számlára vagy pedig a párom is rendezheti?


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x