Tisztelt Hölgyem/Uram,

Segítségét szeretném kérni lakáshitel ügyben. Van egy ingatlan 9 millió 500 ezer Ft a vételár, de nincs korszerűsítve. Mi a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt szeretnénk felvenni, de addig ameddig a fűtés nincs bevezetve a házba, nem számít se komfortosnak, se összkomfortosnak, tehát nem vehető fel rá jelzáloghitel.

Viszont egy családtagunk háza lenne a fedezet a hitelre, ami kb. 15 millió Ft-ot ér. Arra vennénk fel a hitelt, majd később tennénk át a mi házunkra.

Az lenne a kérdésem, hogy mivel a családtagunk háza a fedezet és arra vennénk fel a hitelt és 15 milliót ér minimum, akkor mind a 15 milliót felvehetjük? Akkor is, ha a másik ingatlan megvásárlásához csak 9 millió 500 ezerre lenne szükség? Mert a maradék összegből szeretnénk felújítani és így egyszerűbb lenne mint felvenni egy felújítási hitelt is.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Barbara

Kedves Barbara!

Lakásvásárlás során van lehetőség arra, hogy a célingatlan helyett másik ingatlan kerüljön bevonásra. Megoldható lehet tehát az, hogy a vásárolandó lakás helyett egy családtag házát ajánlják fel fedezetként. Ez esetben az ingatlanfedezet valamennyi tulajdonosának szerepelnie kell legalább zálogkötelezettként a hitelben.

MNB rendelet határozza meg, hogy egy ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig vehető fel hitel. A ténylegesen felvehető hitel összegét befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése is. Nem mindegy, hogy egy megyeszékhelyen lévő vagy egy kisebb településen található ingatlan a fedezet. Emellett az igénylők jövedelmi helyzete is meghatározó.

Azt is tudni kell, hogy lakásvásárlás esetén maximum a vételár vehető fel hiteként. Ha 9,5 millió forintért vásárolják az ingatlant, akkor - plusz fedezet bevonása esetén is - legfeljebb ez az összeg az, ami felvehető.

Megoldás lehet, hogy miután az Önök tulajdonába került az ingatlan, annak korszerűsítéséhez - fűtés kialakítása - igényelnek felújítási hitelt. Ebben az esetben már elfogadható lehet a vásárolt ingatlan fedezetként.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az elérhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése