A tartozás egyösszegű megfizetése esetén lekerülhet az adós a BAR listáról?

Tisztelt Hitelnet!

A következő ügyben kérném a segítségüket:
Férjem aktív bárlistás, kb. 350-400.000.- Ft-tal. Mivel ezt az tartozást a napokban egyösszegben ki tudnánk fizetni a végrehajtónak, ezért érdeklődnék, ha a tartozás teljes összege megfizetésre került, akkor mennyi idő múlva kerül le teljesen a BAR listáról?
Illetve hallottam olyat is, hogy ha valaki egyösszegben kifizeti, akkor azt rögtön leveszik a BAR listáról. (Állítólag valami törvényi változást mondtak, ami tavaly óta létezik).  A másik eset, amit ezzel kapcsolatban hallottam, hogy a KHR központnak kell kérelmet írni, hogy vegyék le a bar listáról azonnal.
Igazából nem tudom, hogy ezek mennyire igazak, de mivel a tartozást is szeretnénk egyösszegben kifizetni és a BAR listáról is lekerülni (illetve csak a férjem) ezért szeretném, ha megtisztelnének válaszukkal.
Segítségüket előre is köszönöm.
Maradok tisztelettel: Éva

Kedves Éva!

A Központi Hitelinformációs Rendszerben történő nyilvántartás feltételei 2011. január 1-től ugyan kevésbé szigorúak, azonban arra nincs lehetőség, hogy az aktív BAR listás adós tartozásának egyösszegű rendezése után azonnal lekerüljön a listáról. A hitel lezárását követően a nyilvántartott személy passzív BAR státuszúvá válik. Míg fenti időpont előtt a passzív BAR státusz 5 évig tartott, addig a jelenlegi feltételek szerint a passzív báros személyes adatai 1 év után kerülnek törlésre a rendszerből.
Ha tehát kifizetik tartozásukat, akkor sem kerül le a férje a BAR listáról rögtön, hanem csak 1 év múlva.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Kérdésem az lenne, van egy régi számlatartozásom, ami jelen pillanatban kb. 150.000 Ft. kHR, se BAR listán nem szerepelek, de nem tudtam hitelt felvenni, mert a rendszerben szerepel ez a tartozás.
Kérdésem, ha kifizetem, törlődik a rendszerből?
Várom válaszukat.
Üdvözlettel.
Gizi

Kedves Gizi!
Amennyiben visszafizetésre fog kerülni a teljes összeg, ezt követően célszerű lenne lekérnie az úgynevezet Saját hiteljelentést. Ezt bármelyik hitelintézetnél meg lehet tenni díjmentesen. Ha ebben az fog szerepelni, hogy saját maga rendezte a tartozást, akkor bankpartnereink egyikénél hitelképes lehet. Ha megvan a hiteljelentés, kérjük, töltse ki online adatlapunkat . Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Azt szeretném kérdezni, hogy két hónapja rendeztem a tartozásaim, ami már behajtónál volt. Lekértük a KHR-t, ami azt írja, hogy még mindig fennálló tartozásom van.
Mennyi időnek kell eltelni, hogy passzív legyek vagy mit kell még tennem?

Kedves Róbert!
A tartozás maradéktalan megfizetése után a KHR információ néhány napon belül változik. A konkrét üggyel kapcsolatban az érintett hitelintézetet kellene megkeresnie.

Üdvözlöm!
Remélem választ kapok a kérdésemre, mert szinte sehol nem tudtak érdemleges választ adni. A napokban kifizettem az összes tartozásom, ami KHR listán szerepelt, de volt közte olyan is, ami megszűnt tartozásként volt feltüntetve 2015.xx.xx óta és veszteségként lett leírva.(OTP factoring)
A kérdésem a következő lenne: mivel teljes egészében kifizettem azt a megszűnt veszteséges tartozást is, így hogyan tovább? Hogyan fog szerepelni a KHR listán? És mikor kerül le?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Rajmund!
Kérdésére pontos választ az az intézmény tud adni, aki a rendszerbe a mulasztást rögzítette.

Én olyat hallottam, hogyha behajtónál volt az ügy, akkor nem biztos, hogy lekerül a név a passzív BAR listáról?
Igaz ez?

Kedves Tamás!
Ha megegyezéssel vagy veszteséggel zárul a korábbi hitelügylet, akkor a negatív információ további 5 évig látszódik a rendszerben.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Akkor sem kerülnek fel, ha esetleg már végrehajtónál van a t mobilos tartozás?

A KHR-ben csak a hitelmulasztások, bankkártyával való visszaélések kerülnek be.

Üdvözlöm.
Kb. 4 éve van egy t mobilos tartozásom. Az összeget már nem tudom, de már régóta nem is kapok róla semmi papírt, felszólítót, stb.
Ez miatt felkerülhettem a KHR listára?

Kedves Szilvi!
Telefonszámla tartozás miatt nem kerülnek be az adatok a KHR-be.

Üdvözlöm.
Ha kifizetem egy összegben a providentes tartozásomat, mennyi idő az átfutás? Vagy azt rögtön látják a KHR-ben? És automatikusan passzív bárlistás leszek?

Kedves Szilvia!
A tartozás rendezése után néhány napon belül már látszódik a passzív sKHR tátusz. Amennyiben a teljes fennálló tartozás megfizetésre kerül és a bank nem enged el semekkora összeget a tartozásból, akkor a visszafizetést követően még további 1 évig látszik a KHR-ben a passzív státusz. Megegyezéssel, veszteséggel lezárt tartozás esetén a negatív információ passzív státuszban 5 évig marad a rendszerben. Legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén már lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. Erről bővebben IDE kattitnva olvashat.

Jó estét!
Aktív bárlistán voltam. Kifizettem 2018.09.27.-én. KHR listát lekérettem és adósként szerepelek.
Várom válaszukat.

Kedves Krisztián!
A tartozás rendezése után minimum egy évig még passzív KHR státuszban szerepelnek az ügyfelek a rendszerben. Passzív KHR státusszal legkorábban 6 hónap eltelte után nyílhat lehetőség lakáshitel igénylésére.

Tisztelt hitelnet!
Köszönöm válaszát, de lenne még egy kérdésem. A papír szerint 2012-ben lett leírva a tartozás, szóval idén letelt az 5 év.
Ez mit jelent pontosan? Magától elévült a dolog vagy ilyenkor mi a teendő?

Kedves Renáta!
5 év után elvileg törlik a negatív információt a rendszerben. Javasoljuk azonban az érintett hitelintézettel történő egyeztetést ez ügyben.

Tisztelt Hitelnet!
Férjem felkerült a BAR listára. A bankban lekérték a KHR-t és ott azt adta ki a gép, hogy se passzív, se aktív BAR listán nem szerepel. Pár nap múlva jött egy papír, hogy 100 ezer forint tartozásunk van és veszteségként leírva.
Az lenne a kérdésem, ha ezt az összeget egyben lefizetem, akkor mennyire biztos, hogy egy év múlva lekerül a BAR listáról és vehetünk fel újabb kölcsönt lakásvásárlásra?
Mielőbbi válaszát várom.
Köszönöm.

Kedves Renáta!
Amennyiben már veszteségként leírt tartozásuk van, úgy információink szerint a negatív információ 5 évig szerepel a rendszerben. Pontos tájékoztatást ez ügyben az a hitelintézet tud adni Önöknek, aki férje adatait feltette a rendszerbe.

Szép napot!
Szeretném megkérdezni, hogy én felkerülhettem-e a bárlistára. Az idén márciusban küldött nekem a végrehajtó egy csekket 40.000 Ft-ról mivel a vodafon felé tartozásom van. Amiről én nem tudtam. Na én ezt a 40000 Ft-ot rögtön ki is fizettem a végrehajtónak egy összegben.
Kérdem én, hogy ezzel én felkerülhettem a bar listára?
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Bea

Kedves Bea!
Vodafone tartozás miatt nem kerülhetett a BAR listára. A KHR azonban díjmentesen lekérdezhető, ez ügyben a számlavezető bankhoz érdemes fordulni.

Köszönöm válaszát.
Bea

Tisztelt hitelnet! KHR listára kerültem 780 Ft-tal azért, mert a fizetési emlékeztetőn 94.489 Ft volt, 5 hónapig ezt fizettem, utána ugyanúgy jött a számla, csak tettek mellé még egy papírt, amire a fizetési emlékeztetőn szereplő összeget adtak 390 Ft ügyviteli díjat, ami eddig benne volt. Januártól külön lapon jött és én csak az első oldalt néztem, így elmaradt 2x 390 Ft. Március április elment rendesen és április hónapban csoportos beszedést adtam a banknak korlátozás nélkül. Azóta elvitte a törlesztőrészletemet, de a 780 Ft-ot nem, és május 17.-én listára tett, amit május 20-án kifizettem, de nem kaptam felszólítást, hogy tartozok és… Továbbiak »

Kedves Kormos!
Az érintett hitelintézethez fordulhat, ahol az ügylet részleteinek ismeretében pontos tájékoztatást kaphat.

Tiszteletem!
A férjem KHR listán van, és tavaly májustól rendezzük, vagyis törlesztjük minden hónapban a hitelt.
Kérdésem, hogy 1 év után így is passzív státuszba kerül, vagy csak ha kifizettük a teljes összeget?

Kedves Magdolna!
Az elmaradás rendezése után információink szerint passzív státuszba kerül, de erről pontos információt az érintett bank tud adni férjének.

Én azt szeretnem kérdezni hogy kedvezményes összegben fizettem ki tartozásomat, 540.000 Ft tartozást 240.000 forintos egyösszegű befizetéssel rendeztem. Engem is 1 év után levesznek KHR listáról?
Köszönettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!
A tartozás maradéktalan megfizetése után passzív KHR státuszba kerül, mely státusz információink szerint ez esetben is 1 év letelte után szűnik meg.

Fizu csökkenése miatt lecsökkentették a folyószámla hitelem. Majd az első vagy második figyelmeztető levél után bementem a bankba, s folyószámla hitel kiváltó kölcsönnel rendeztem a hitelkeret teljes egészében. De a fizu csökkentés után eltelt 4 hónap, mire bementem a bankba.
Ez miatt bar listára kerülhettem?

Kedves Sándor!
Akkor kerülhetett BAR listára, ha a hátralékos tartozás összege 90 napon túl elérte a minimálbér (68.775 Ft) összegét. A BAR listáról pontos tájékoztatást az érintett banknál kérhet.

Ha a hitel, amiben adóstárs vagyok, végrehajtás alá kerül, akkor én mikor kerülök le a KHR listáról?
Üdv. Éva

Kedves Éva!
A teljes tartozás megfizetése után passzív KHR státuszba kerül, amiből legkorábban egy év után kerülhet ki.

Ismerősöm átvállalhatja-e szabad felhasználású, jelzálog alapú hitelemet, úgy, hogy a földhivatali bejegyzés is az ő ingatlanjára kerül át?
Válaszukat köszönöm!!


36
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x